to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 17.10.2016

Πολιτισμός

Προβολή γαλλικών ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο και την Ελλάδα στη ΓΓΕΕ

Δύο ειδικές εκδηλώσεις από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) στην αίθουσα συνεδρίων της (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Τ.Κ. 101 63, Καλλιθέα), δύο ντοκιμαντέρ που αφορούν στην Ελλάδα: το πρώτο πραγματεύεται την προσωπικότητα και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ το δεύτερο αποτελεί ένα τουριστικό αφιέρωμα στη χώρα μας.


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 MONDE και την ΕΡΤ Α.Ε, της avant-première προβολής στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ για την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής Secrets d’ Histoire του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2.

Την έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε  το θερμό καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής, Αικατερίνη Λάμπρου. Εν συνεχεία, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ Α.Ε., Παναγιώτης Τσολιάς και ο Διευθυντής Marketing του TV5 MONDE, Arnaud Genestine, ενώ προβλήθηκε βιντεομήνυμα  του παρουσιαστή του ντοκιμαντέρ και της εκπομπής Secrets d’Histoire, Stephane Bern.

Ο κ. Κρέτσος εξήρε την αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΕΡΤ Α.Ε. και του ΤV5 MONDE, η οποία θεμελιώθηκε όταν με την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και την υποστήριξη του Γραφείου του TV5 MONDE στην Αθήνα, στις 18 Μαρτίου 2016, τα δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα υπέγραψαν μία σημαντική συμφωνία συνεργασίας. Ο κ. Τσολιάς με τη σειρά του μνημόνευσε αυτή τη σημαντική υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, την πρώτη μεγάλη της ΕΡΤ Α.Ε. μ’ ένα φορέα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως το TV5 MONDE, απόρροια της οποίας αποτελεί και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Στην καλύτερη ποιότητα των δημοσίων προγραμμάτων που δημιουργούνται υπό το πρίσμα της συμπαραγωγής ΕΡΤ Α.Ε. και TV5 MONDE αναφέρθηκε ο κ. Genestine. Συμπαραγωγές, όπως το ντοκιμαντέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη θετική εικόνα της Ελλάδας στην Γαλλία και παγκοσμίως, αλλά και την γαλλοφωνία στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε αποτέλεσε κι ένα από τα κίνητρα του φιλέλληνα παρουσιαστή, κ. Bern, όπως αναφέρθηκε στο βιντεομήνυμά του: η κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας από το γαλλικό κοινό.

Στη συνέχεια έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο επιχείρησε να συνθέσει το μωσαϊκό των γεγονότων της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκθέτοντας τις απόψεις Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχαιολόγων. Παρουσιάζοντας τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες από την παιδική του ηλικία μέχρι και τον πρόωρο θάνατό του, διαμορφώνεται η εικόνα του κοσμοπολίτη Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια και τις αντιλήψεις της εποχής, εισήγαγε την ιδέα της παγκοσμιοποίησης, της δημιουργίας ενός νέου κόσμου βασισμένου στην ελληνική ιδεολογία αλλά με μείξεις λαών, κουλτουρών, θρησκειών, ηθών και εθίμων.

Γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας, ο Μέγας Αλέξανδρος εδραίωσε την εξουσία του βασιλιά πατέρα του, Φίλιππου Β’ της Μακεδονίας, ενοποίησε τα ελληνικά βασίλεια και κατέκτησε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, πετυχαίνοντας με τον στρατό του τη μία νίκη πίσω από την άλλη. Ίδρυσε 70 πόλεις ‘Αλεξάνδρειες’ ενώ τμήματα από 26 σημερινές χώρες, όπως π.χ. Ελλάδα, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ιορδανία, Ισραήλ, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Πακιστάν, Συρία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν και άλλες, αποτελούσαν εκτάσεις της αχανούς αυτοκρατορίας του.

Ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατός του την 11η Ιουνίου του 323 π.Χ., όντας μόλις 33 χρονών, ενδυνάμωσε τον μύθο του στην ιστορία. Η τοποθεσία του τάφου του αγνοείται, ενώ ο ίδιος ο Αλέξανδρος αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους στρατηγούς και ηγεμόνες.

Η εκπομπή προβλήθηκε στη Γαλλία στις 30 Αυγούστου 2016 από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 και συγκέντρωσε θεαματικότητα 6 εκατομμυρίων τηλεθεατών, ενώ αναμένεται να προβληθεί και από την πλατφόρμα του TV5 Monde, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις 24 Οκτωβρίου 2016.Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκθέτοντας τις απόψεις Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών και αρχαιολόγων, με τη χρήση αρχειακού υλικού, αλλά και εντυπωσιακών γυρισμάτων σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και σε μουσεία.

 

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 13:00, η ΓΓΕΕ, σε συνεργασία με το διεθνές γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο TVMonde και την ΕΡΤ Α.Ε., θα προβάλλει στην αίθουσα συνεδρίων της (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Τ.Κ. 101 63, Καλλιθέα), γαλλικό τουριστικό ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, το οποίο γυρίστηκε στο πλαίσιο της εκπομπής «Echappees Belles» του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 5.

Η εκπομπή «Echappees Belles», με πολυετή παρουσία στη γαλλική τηλεόραση, καταγράφει υψηλή θεαματικότητα. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 4 Ιουνίου από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5, ενώ προγραμματίσθηκε να προβληθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, από το TV5 Monde, στις 26 Οκτωβρίου 2016. Η προβολή στη ΓΓΕΕ αποτελεί avant-premiere της μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από το TV5 Monde, το τηλεοπτικό δίκτυο που λειτουργεί ως το ανοιχτό παράθυρο της γαλλοφωνίας στον κόσμο. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν με τη στήριξη της ΓΓΕΕ και της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συνάψει με τον τηλεοπτικό σταθμό TV5 Monde.

Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου επεισοδίου (διάρκειας 95 λεπτών), ταξίδεψε στην Ελλάδα ο Jerome Pitorin, ένας εκ των παρουσιαστών της εκπομπής. H περιήγηση ξεκινάει από την Ύδρα και στη συνέχεια ο παρουσιαστής μεταφέρεται στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου, όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «η νεανική ενέργεια της πόλης κατακτά εκ νέου τις συνοικίες και τις παραδόσεις, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής ατμόσφαιρας».

Πλάνα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας, αλλά και σύγχρονα ορόσημα της πόλης, συναντήσεις με δημιουργικούς κατοίκους της, extreme sports και εντυπωσιακά πλάνα στη διώρυγα της Κορίνθου, ήθη και έθιμα του Πάσχα, επίσκεψη στο κάστρο της Μονεμβάσιας, συνομιλίες με Γάλλους που έχουν επιλέξει να μένουν στην Ελλάδα, ελληνική γαστρονομία και προβολή των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το σύνολο του επεισοδίου που είναι αφιερωμένο στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)