to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:40 | 06.12.2015

Διεθνή

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα στη Δανία

Η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της Βουλής είχαν ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τους 27 εταίρους της Δανίας - Είχαν υποστηρίξει πως η επικράτηση του "ναι" αποτελούσε προϋπόθεση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των διασυνοριακών οικονομικών εγκλημάτων και της τζιχαντιστικής απειλής - Το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει ουσιαστικά ότι η Δανία θα αποχωρήσει από την Europol το 2016, εκτός κι αν διαπραγματευτεί μια ξεχωριστή συμφωνία.


"Όχι" σε περισσότερη Ευρώπη ψήφισε η πλειοψηφία των Δανών στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στη χώρα την Πέμπτη με θέμα την κατάργηση των εξαιρέσεων που είχε πετύχει η σκανδιναβική χώρα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το 53,7% απέρριψε την αυξημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πεδία της Δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης. Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 70% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το δημοψήφισμα, το όγδοο που διοργανώνεται στη χώρα έπειτα από εκείνο για την ένταξη της Δανίας στην Ε.Ε. το 1972, αφορούσε την κατάργηση των ρητρών της συνθήκης του Μάαστριχτ βάσει των οποίων η χώρα εξαιρείτο από το ευρωπαϊκό δίκαιο στα πεδία της Δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης.

"Είναι ένα ξεκάθαρο 'όχι'" δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και δεσμεύτηκε πως θα σεβαστεί την απόφαση των ψηφοφόρων. Aναγνώρισε επίσης ότι μεταξύ των Δανών υπάρχει "σημαντικός σκεπτικισμός αναφορικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο" και ότι η Ε.Ε. "έχει ανάγκη από καλύτερη ισορροπία". Η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της Βουλής είχαν ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τους 27 εταίρους της Δανίας.

Είχαν υποστηρίξει πως η επικράτηση του "ναι" αποτελούσε προϋπόθεση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των διασυνοριακών οικονομικών εγκλημάτων και της τζιχαντιστικής απειλής. Το "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει ουσιαστικά ότι η Δανία θα αποχωρήσει από την Europol το 2016, εκτός κι αν διαπραγματευτεί μια ξεχωριστή συμφωνία.

Το 1992 μέσω δημοψηφίσματος οι Δανοί είχαν απορρίψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη χρήση του ενιαίου νομίσματος. Για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, προσφέρθηκαν στη Δανία μια σειρά εξαιρέσεις, οι οποίες περιελήφθησαν στη Συνθήκη.

Σύμφωνα με αυτές, η Κοπεγχάγη διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε τρεις καθοριστικούς άξονες: το νόμισμα, την εσωτερική ασφάλεια - άμυνα και τη Δικαιοσύνη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η υφιστάμενη πλειοψηφία του δανικού κοινοβουλίου αποφάσισε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την κατάργησή τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)