to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 03.12.2019

Οικονομία

Προβληματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το μέλλον του “Φιλόδημος”

Σοβαρό προβληματισμό στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Και αυτό γιατί υπάρχουν δήμαρχοι που προβληματίζονται για το μέλλον των ενταγμένων, αλλά μη δημοπρατημένων έργων, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο.


Σοβαρό προβληματισμό στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου στην ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Και αυτό γιατί υπάρχουν δήμαρχοι που προβληματίζονται για το μέλλον των ενταγμένων, αλλά μη δημοπρατημένων έργων, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Αυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση».

Ο κ. Θεοδωρικάκος άφησε να εννοηθεί πως η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου φέσωσε το πρόγραμμα με ποσό ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ πέραν της διαθέσιμης χρηματοδότησης. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ΚΕΔΕ, είπε πως ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου -όπως είπε- έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. Ευρώ. Άφησε έτσι να εννοηθεί πως υπάρχει τρύπα ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, κάτι που παραπέμπει σε επανεξέταση των έργων.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» σημείωσε, αναφέροντας μάλιστα πως έχει ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει «πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε επίσης, ότι προσδοκά «σε πολύ δημιουργική συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της» και εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «ισχυρή αυτοδιοίκηση σημαίνει ισχυρή δημοκρατία και ισχυρή Ελλάδα».

Οι αναφορές αυτές του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση οι οποίοι «ξεκαθάρισαν ότι ο «ΦιλόΔημος» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, μόνη απειλή είναι η πολιτική της κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοιχτή επιστολή των Πάνου Σκουρλέτη και Αλέξη Χαρίτση προς Δημάρχους για το Πρόγραμμα Φιλόδημος

Τι λένε οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου

Δείχνει να μην προβληματίζεται για τα ενταγμένα έργα ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος τονίζει πως το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να το συνεχίσουν.

“Κατά την άποψη μου είναι ένα πρόγραμμα που δουλεύτηκε με το ταμείο παρακαταθηκών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο που είχε η Τ.Α. και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να το συνεχίσουν. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε τα έργα μας. Προσωπικά ο κ. Θεοδωρικάκος με κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα και μου ανήγγειλε την ένταξη του 16ου δημοτικού σχολείου και της Φιλαρμονικής. Θεωρώ ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο με τα έργα του δήμου Ρεθύμνου. Άλλωστε, εμείς δεν κάναμε ως δήμοι τις συμβάσεις με την ΕΤΕΠ, αλλά με το Παρακαταθηκών και Δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης, για να αρθεί μία παρεξήγηση, πρέπει να πούμε ότι η ΕΤΕΠ ναι μεν δεν έχει προδανειοδοτήσει το Παρακαταθηκών με 2 δις, αλλά είναι δεδομένο ότι τα χρήματα ακολουθούν τη ροή της απορρόφησης. Σε κάθε περίπτωση και το Ταμείο Παρακαταθηκών έχει την ρευστότητα να στηρίξει το πρόγραμμα. Και στο κάτω κάτω, ας ερωτηθεί η ΕΤΕΠ και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Έτσι, ο κ. Μαρινάκης δεν φάνηκε να “φοβάται” για τα έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί, όπως το 16ο ΔΣ και η Φιλαρμονική ή για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι, το οποίο έχει ενταχθεί με 18 εκ. Ευρώ. Σε ο,τι αφορά το έργο της Φορτέτζας, για το οποίο έχει κατατεθεί φάκελος με προϋπολογισμό 18 εκ. Ευρώ, ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε πως “η Φορτέτζα προγραμματίζεται για το πρόγραμμα με τα εμβληματικά κτήρια που ο ίδιος ο υπουργός μου ανήγγειλε πως αυτοί οι φάκελοι θα εξεταστούν τον Ιανουάριο”. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι θα γίνει προσπάθεια να “τακτοποιηθούν” αυτά τα έργα σε άλλο πρόγραμμα ή με άλλον τρόπο στο ίδιο.

Την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και στάση αναμονής επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ρεθύμνου, Θοδωρής Νίνος, ο οποίος τόνισε πως από τον ΟΑΚ δεν εκφράστηκε φόβος για το έργο του διυλιστηρίου.

Και από την πλευρά του, και ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τα ήδη ενταγμένα έργα δεν θα χαθούν. “Στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει μια δυσαρέσκεια με στο σκεπτικό ότι ανακοινώθηκε η κατάργηση ίσως του πιο εμβληματικού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 20 χρόνια και μάλιστα με επίδραση σε όλη την Ελλάδα. Η λογική λέει ότι τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα και έχουν ενταχθεί όπως το διυλιστήριο στο Γιαννούδι, για βιολογικούς, δεν θα χαθεί η χρηματοδότησή τους, θα εξελιχθούν. Ανησυχία υπάρχει για εκείνα που έχουν ανοίξει οι δράσεις και δεν έχουν ενταχθεί αυτή τη στιγμή. Υπάρχει διαβεβαίωση του Υπουργείο ότι θα μπουν σε αντίστοιχα προγράμματα της περιφέρειας ή ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε πως θα καταλήξει και προβληματίζει ότι ήδη έχει μειωθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 20% η χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που γεννά περισσότερους προβληματισμούς. Νομίζω ότι θα πάμε σε μια μετονομασία του προγράμματος και όχι στην κατάργηση της φιλοσοφίας τους το οποίο είναι κάτι καθαρά στο πλαίσιο μικροπολιτικής. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η φιλοσοφία του ιδιαίτερα”.

Ποια είναι η λογική να βγαίνει πρόσκληση για το πρόγραμμα του Φιλόδημου τέσσερις μέρες πριν ο υπουργός ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα αναρωτιέται ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος μιλώντας στην Κ.Ε. τόνισε πως το πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. “Το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα που βοήθησε τους μικρούς και ορεινούς δήμους να κάνουν έργα υποδομής, τα οποία είχαν τόσο ανάγκη.

Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και πιστεύω ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματιδλιτησγς γιατί η ΕΤΕΠ δίνει χρήματα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει συνάψη δανειακή σύμβαση με τος δήμους υπό την εγγύηση το ΥΠΕΣ για την πληρωμή των έργων, η οποία πληρωμή γίνεται τμηματικά για όσα έργα έρχονται.

Στο δήμο Αγίου Βασιλείου έχουν ενταχθεί έργα περίπου 8,5 εκ. Ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, ενώ στο Φιλόδημος ΙΙ τα έργα είναι περίπου ενός εκ. και ειδικά στο Φιλόδημος ΙΙ τα χρήματα έχουν απορροφηθεί.

Για τα έργα του Φιλόδημος Ι έχουμε ήδη εγκατάσταση αναδόχων εργολάβων και είναι έτοιμα τα έργα να ξεκινήσουν. Δεν πρέπει ο υπουργός να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα.

Δεν είναι δυνατόν να πάνε τα έργα μέσω ΕΣΠΑ, γιατί δεν χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ τις πιο πολλές δράσεις του Φιλόδημου.

Με όλο αυτό έχει δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος και οι εργολάβοι φοβούνται να ξεκινήσουν και το Υπουργείο πρέπει να δώσει διευκρινίσεις.

Το ερώτημα μου είναι το εξής: Στις 25 Νοεμβρίου μας ήρθε πρόσκληση στους δήμους κάτω των 50 χιλ. κατοίκων ότι κατανέμονται 40 εκ. Ευρώ στο Φιλόδημος ΙΙ για την προμήθεια απορριμματοφόρων. Πως λοιπόν, εκδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών την απόφαση στις 25 Νοεμβρίου και στις 29 Νοεμβρίου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο υπουργός λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα στο Φιλόδημος;”, τόνισε ο κ. Ταταράκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)