to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 11.01.2015

Οικονομία

Προβληματισμός για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα του προϋπολογισμού υπό τον φόβο για ακόμη μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση. Η προεκλογική περίοδος έχει «παγώσει» τους φορολογικούς ελέγχους, έχει «φρενάρει» τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις, ενώ οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και τον Δεκέμβριο.


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις του Δεκεμβρίου βρέθηκαν κάτω από τον στόχο των 5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί παρά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 και της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Από τα τέλη κυκλοφορίας εισπράχθηκαν 1,06 δισ. ευρώ, ενώ λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ ήταν οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα, μάλιστα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2014 στο σκέλος των φορολογικών εσόδων έκλεισε τον Δεκέμβριο με τρύπα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Η αγωνία του οικονομικού επιτελείου επιτείνεται αφού οι φορολογούμενοι αναμένεται να συνεχίσουν την άτυπη «στάση πληρωμών», προσδοκώντας ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με αποφάσεις κατάργησης φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ) και διαγραφής οφειλών. Ο Ιανουάριος είναι ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τις φορολογικές εισπράξεις. Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 4,5 δισ. ευρώ, στόχος ο οποίος από τώρα εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Την ίδια ώρα, οι φορολογούμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ενταχθούν στην νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η μαζική υποβολή αιτήσεων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαήμερο που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση δεν συνεχίσθηκε, αφού ο αριθμός των αιτήσεων από 10.000 που ήταν την ημέρα, έχει πέσει στις 3.000 την ημέρα.

Τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι μέχρι στιγμής 160.000 οφειλέτες σε σύνολο 4.000.000 έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και να ρυθμίσουν οφειλές περίπου 1,6 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει τα 73 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. ευρώ είναι «φρέσκα» χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014 μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Οι επικυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται στις 135.000 για ρύθμιση οφειλών 1,4 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι περισσότεροι οφειλέτες επιλέγουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 μηνιαίες δόσεις για να κερδίσουν μείωση στις προσαυξήσεις κατά 90% και ακολουθούν οι 24 δόσεις για τις οποίες προβλέπεται «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 80%. Όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση στις προσαυξήσεις αλλά και μικρότερη η επιβάρυνση της ρυθμισμένης οφειλής, αφού όπως είναι γνωστό οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως.

Φορολογικοί έλεγχοι

Στο «μέτωπο» των φορολογικών ελέγχων οι εισπράξεις από φόρους και πρόστιμα κινούνται εκτός των στόχων. Όπως παραδέχονται στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, το τελευταίο διάστημα έχουν «παγώσει» σχεδόν τα πάντα αφού ούτε συντονιστικές συσκέψεις γίνονται, ούτε οδηγίες δίνονται, ούτε ασκείται εποπτεία των ενεργειών και των στόχων που έχουν τεθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι σε 576 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι συνολικού ύψους 231,1 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί τα 58,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είτε εκκρεμούν λόγω προσφυγών των ελεγχόμενων εναντίον των αποτελεσμάτων του ελέγχου είτε επειδή οι ελεγχόμενοι δεν πληρώνουν. Τα 58,2 εκατομμύρια που εισπράχθηκαν ήδη από τους ελέγχους του 2014 είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα στις αρχές του 2014. Ο στόχος ήταν να εισπραχθεί έως το τέλος του 2014 τουλάχιστον το 50% των βεβαιωμένων φόρων προστίμων. Ωστόσο, έχει εισπραχθεί μόνο το 25,2%, στοιχείο που δείχνει ότι οι στόχοι της φορολογικής διοίκησης μένουν στα... χαρτιά.

- Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η απασχόληση είναι, πάντοτε, μειωμένη και τα έσοδα αρχίζουν να αυξάνονται (και πάλι) μετά την έναρξη της λειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων, από τον Μάρτιο και μετά. Με δεδομένο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο δίμηνο, φέτος, είναι «πρωτίστως πολιτικό», η αγωνία για την πορεία των εσόδων έως ότου... αναλάβει η νέα κυβέρνηση, είναι διάχυτη.

- Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών σε 72 - 100 δόσεις που ισχύει έως τα τέλη Μαρτίου, έχει περιοριστεί ειδικά στο ΙΚΑ σε μόλις... 203 αιτήσεις την ημέρα (στις 7 Ιανουαρίου) έως 218 αιτήσεις (στις 8 Ιανουαρίου) καθώς η πλειονότητα των οφειλετών ελπίζει σε τυχόν ευνοϊκότερη, μετά τις... εκλογές, ρύθμιση. Εως σήμερα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 35.500 για 811 εκατ. ευρώ (οι 34.244 έως τις 30 Δεκεμβρίου) ενώ από τις 30 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη (8 Ιανουαρίου) σε ρύθμιση «μπήκαν», μέσω του ΚΕΑΟ και των Ταμείων, μόνο 1.256 οφειλέτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)