to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προβληματισμοί για το μετεκλογικό τοπίο του κόμματος ενόψει Συνεδρίου

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εγκλωβιστούμε σε ψεύτικα διλήμματα του τύπου με τη διεύρυνση ή με την καθαρότητα, με την Κεντροαριστερά ή με την Αριστερά κλπ.


Οι εκλογές τελείωσαν, βαδίζουμε ως κόμμα προς τη διεύρυνση - ανασυγκρότηση, με στόχο την οργανωτική αντιστοίχιση με την πολιτική στήριξη που μας δίνουν κατ’ επανάληψη από το 2012 και μετά εκατομμύρια πολίτες του ευρύτερου αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού φάσματος.

Όμως κανένα κόμμα, καμιά συλλογικότητα δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους αν δεν συζητήσουν κι αν δεν βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις αιτίες, εν προκειμένω για τις ήττες των αυτοδιοικητικών, των ευρωεκλογών, αλλά βεβαίως και των εθνικών εκλογών. Και βεβαίως η συζήτηση αυτή αλλά και ο εντοπισμός ευθυνών σε πολιτικές και σε πρόσωπα δεν έχει και δεν μπορεί να έχει τον χαρακτήρα αναθέματος, στιγματισμού ή και περιθωριοποίησής τους, παρά μόνο εντοπισμού αλλά και αναγκαίων αλλαγών, για να μην έχουμε στο μέλλον επανάληψη των ίδιων λαθών ή και συμπεριφορών.

Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι μπορούσαμε να έχουμε άλλα αποτελέσματα αν είχαν αποφευχθεί σοβαρά λάθη πολιτικής τακτικής, όπως η μεταφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο στον Μάιο του 2019, όπως επίσης και η δέσμευση ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης άρα και απόρριψης στην περίπτωση αρνητικής ψήφου, όπως και έγινε. Τούτων δεδομένων, σοβαρά λαθεμένη και η εκτίμηση της μικρής ή ελάχιστης διαφοράς με τη Ν.Δ. στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Προφανώς, τα λάθη πολιτικής τακτικής δεν μπορούν να υπερβούν, αλλά δεν είναι και ανεξάρτητα όλων των άλλων αιτιών που ευθύνονται για το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνοπτικά η ανυπαρξία ισχυρού κόμματος που να μπορεί να δώσει μάχες και να έχει παρουσία στην κοινωνία, η υπεροπλία των κεντρικών και τοπικών ΜΜΕ που δημιούργησαν συνθήκες πλύσης εγκεφάλου, η σωρευτική κούραση του ελληνικού λαού από τη μακρόχρονη άσκηση μνημονιακών πολιτικών, η υπέρμετρη επιβάρυνση ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η απειρία στη διακυβέρνηση, κυρίως σε σχέση με το πώς ασκούνται πολιτικές που αντικειμενικά βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το επί δεκαετίες οικοδομημένο βαθύ κράτος, οι καθυστερήσεις στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων κ.λπ. Δεν ονοματίζω το “Μακεδονικό”, ούτε την προσπάθεια για ουδετερόθρησκο κράτος, γιατί μπορεί να είχαν πολιτικό κόστος, αλλά ήταν τολμηρές και αναγκαίες επιλογές που θα καταγραφούν θετικά από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Με δυναμισμό στον νέο μας ρόλο

Όμως τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη πραγματικότητα. Ο λαός μάς έταξε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με ένα ισχυρό ποσοστό της τάξης του 31,5%, ακριβώς για να ασκήσουμε με δυναμισμό τον νέο ρόλο μας και να προετοιμαστούμε για τις επερχόμενες εξελίξεις που με προϋποθέσεις μπορεί να μας ξαναφέρουν σε ρόλο διακυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο βράδυ των εκλογών πολύ σωστά μίλησε για την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, την εντολή το κόμμα μας, ως ο κύριος εκφραστής των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, να μετασχηματιστεί σε μαζικό, δημοκρατικό, συμμετοχικό και αποτελεσματικό φορέα, που θα πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές και κοινωνικές μάχες του επόμενου διαστήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία έχουν ξεκινήσει, η συζήτηση ενόψει και του συνεδρίου, που σωστά προσδιορίζεται για τις αρχές του 2020, και αυτή έχει ξεκινήσει και αναμένεται πλούσιος και ενδιαφέρων διάλογος για τη διεύρυνση και τον χαρακτήρα του νέου κόμματος.

Στον διάλογο αυτό, πάντα κατά τη γνώμη μου, πέραν της αναζήτησης των αιτίων, όπως προείπα, είναι απαραίτητο να επισημανθούν και κάποια άλλα στοιχεία που οφείλουν να σηματοδοτούν τη συνέχεια αλλά και το αξιακό φορτίο του κόμματος πέραν, από τις πολιτικές και ιδεολογικές σταθερές. Για παράδειγμα, χρειάζεται να μελετηθούν τα αποτελέσματα και από τη σκοπιά της σύνθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά επίσης και από τη σκοπιά της αξιοποίησης της δύναμης των βουλευτών που δεν επανεκλέχθηκαν και οι οποίοι/ες αποτελούν μια πολύτιμη και έμπειρη δύναμη, που μέσα από μύριες όσες δυσκολίες κράτησε τη συνοχή του κόμματος στις πρωτόγνωρες συνθήκες της προηγούμενης περιόδου. Οφείλουμε επίσης να δούμε και να μελετήσουμε την εμπειρία των βουλευτών ανά περιφέρεια και περιοχή και μάλιστα αυτών που εκλέγονται συνεχώς από το 2012, γιατί κι αυτό κάτι σημαίνει. Και το λέω αυτό γιατί σε σχέση με τη συνολική δύναμη της σημερινής Κ.Ο. ελάχιστοι βουλευτές (17) αποτελούν και μέλη της τότε Ομάδας. Έχω πραγματικά την αίσθηση ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν έσκυψε ποτέ σε βάθος για να αποτιμήσει αυτή τη δράση και την εμπειρία, όπως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη δράση του κόμματος ανά περιοχή. Τελικά, οι ανάγκες του παρόντος δεν μπορούν να σκεπάζουν την εμπειρία, τα λάθη και την ιστορία του παρελθόντος. Διότι είναι φανερό ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν και χωρίς ιστορική συνέχεια.

Και με τους κεντροαριστερούς εφόσον...

Όλα τα παραπάνω προφανώς αποτελούν εισαγωγικές σκέψεις προς την επικείμενη διεύρυνση και το συνέδριό μας. Θα σταματήσω όμως εδώ, επιδιώκοντας τη συνέχιση των προβληματισμών το επόμενο διάστημα. Το μόνο που θα επισημάνω είναι ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εγκλωβιστούμε σε ψεύτικα διλήμματα του τύπου με τη διεύρυνση ή με την καθαρότητα, με την Κεντροαριστερά ή με την Αριστερά κ.λπ.

Συνοπτικά απαντώ και με τη διεύρυνση, και με το αξιακό και οραματικό ιδεολογικό και πολιτικό μας φορτίο, και με τους αριστερούς, και με τους κεντροαριστερούς, εφόσον εμπνέονται και συμμετέχουν στην υλοποίηση ενός προγράμματος με όραμα τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Και φυσικά με την παραδοχή ότι οι δύο κύριες αντιθέσεις σε πλανητικό επίπεδο σήμερα προφανώς είναι η αντίθεση κεφάλαιο - εργασία, απόλυτα συσχετιζόμενη με την αντίθεση περιβάλλον - ανάπτυξη, όπως αυτή μορφοποιείται από τα δραματικά φαινόμενα της κλιματικής πλέον κρίσης και όχι απλά αλλαγής.

* Ο Νίκος Συρμαλένιος είναι βουλευτής Κυκλάδων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)