to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:54 | 10.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Προβληματικός ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του Ιδρύματος Ωνάση

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, του τμήματος Αττικής, επισημαίνει τον προβληματισμό του για το εγχείρημα.


Σοβαρές ενστάσεις επιστημονικού και δεοντολογικού χαρακτήρα επί του διαγωνισμού του Ιδρύματος Ωνάση «Ξανασκέψου την Αθήνα - re think Athens», το οποίο χρηματοδοτεί και διοργανώνει τον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με αντικείμενο την «Ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου», εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Αττικής.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, "έργα τέτοιας σημασίας, που αφορούν το κέντρο της πρωτεύουσας, με τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προϋποθέτουν ισχυρή επιστημονική και θεσμική υποστήριξη της όποιας πρότασης.

Αντιθέτως, πραγματικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, με διαδικασίες που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και το αδιάβλητο, στο μέτρο του δυνατού, της αντικειμενικότητας της κρίσης υπάρχουν μόνο δύο τύπων: οι διεθνείς, υπό την αιγίδα της UIA (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων, που εδρεύει στο Παρίσι), και οι Εθνικοί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί.
Αγνοώντας τις δόκιμες και θεσμοθετημένες διαδικασίες το Ίδρυμα Ωνάση και τα τρία υπουργεία που έχουν εκδώσει τη σχετική ΚΥΑ, προωθούν έναν ιδιωτικό, στην ουσία, διαγωνισμό, τους κανόνες του οποίου ορίζει ο ίδιος ο αγωνοθέτης".

Προσθέτουν ακόμη ότι "για να προστατεύσει την πόλη της Αθήνας, αλλά και τα μέλη του, στο πλαίσιο της καταστατικής του υποχρέωσης, οφείλει να αναφέρει στα μέλη του τις επιφυλάξεις του στον διαγωνισμό αυτό, του οποίου το κύρος των αποτελεσμάτων δεν προστατεύεται από τη διαδικασία και τον φορέα της διεξαγωγής του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εισηγήθηκε τη μη ανάρτηση της προκήρυξης του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα του Συλλόγου".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)