to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 10.10.2012

Κοινωνία

Προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που συναλλάσονται με τη ΔΕΗ

Σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που συναλλάσονται με τη ΔΕΗ. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με ανοιχτή επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς ζητά να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.



«Η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, την οποία κοινοποίησε και προς τον  Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβό, επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις μέλη του, που είναι προμηθευτές της ΔΕΗ, τα οποία αυξάνονται ανησυχητικά, κυρίως, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των εμποδίων που η απουσία ρευστότητας δημιουργεί στην άσκηση της ομαλής λειτουργίας τους.

Στην επιστολή του, ο ΣΒΒΕ αναφέρει ότι όπως τον ενημερώνουν οι επιχειρήσεις μέλη του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τη ΔΕΗ επικεντρώνονται κυρίως στο τρίπτυχο των απαιτούμενων οικονομικών διασφαλίσεων στις διαδικασίες συμμετοχής, των καθυστερήσεων στις πληρωμές και στην παρακράτηση απαιτήσεων εξαιτίας οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο.

Καταρχήν, για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς και έργα της ΔΕΗ απαιτείται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών (συμμετοχής και καλής εκτέλεσης), που από τις τράπεζες συνήθως αντιμετωπίζονται ως ρευστό, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων εξαιτίας του ύψους του ποσοστού εγγυοδοσίας αλλά και του υπερβολικού χρόνου επιστροφής των εγγυητικών επιστολών.

Ακολούθως, σε σχέση με τις πληρωμές των προμηθευτών της, η ΔΕΗ εφαρμόζει τεράστιες καθυστερήσεις, ουσιαστικά μεταφέροντας το δικό της πρόβλημα ρευστότητας στις προμηθεύτριες επιχειρήσεις, ενώ, παράλληλα οι διαδικασίες για την πιστοποίηση των έργων των προμηθευτών της, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την πληρωμή τους, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και γραφειοκρατικές.

Αλλά και αν όλα τα παραπάνω εμπόδια ξεπεραστούν και είναι δυνατή η πληρωμή των προμηθευτών της, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ζητά αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο και για οφειλές προς το ΙΚΑ και να παρακρατά τυχόν χρηματικά ποσά που αφορούν σε ρυθμίσεις. Η υποχρέωση αυτή, που ουσιαστικά εξομοιώνει τη ΔΕΗ με το Δημόσιο, δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις την οικονομική ευρωστία που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων που έχουν αναλάβει ως προμηθευτές της ΔΕΗ.

Ο ΣΒΒΕ εκτιμά, ειδικά για την παρακράτηση των απαιτήσεων λόγω οφειλών στο Δημόσιο, απαιτείται πρόβλεψη, ώστε, οι πληρωμές να γίνονται χωρίς παρακράτηση και αυτή να γίνεται μόνο στο στάδιο της τελικής πληρωμής, όπως με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση συμβαίνει για τις πληρωμές έργων που εντάσσονται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (παρ.4 άρθρο 242 του Ν. 4072/2012).

Τέλος, η Διοίκηση του ΣΒΒΕ, ευελπιστεί ότι σύντομα θα εξεταστεί από τον κ. Υπουργό,  το πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των επιχειρήσεων – προμηθευτών της ΔΕΗ και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις που απαιτούνται για να στηριχτεί η βιωσιμότητα των συνεργαζομένων με τη ΔΕΗ επιχειρήσεων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)