to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 26.08.2013

Κοινωνία

Προβλήματα στις προμήθειες για τους ελέγχους στις μεταγγίσεις αίματος

Εμπλοκή στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο - «Κανονικά ο μοριακός έλεγχος του αίματος» λέει το υπουργείο Υγείας - Ερώτηση εφτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις


Ενημέρωση, 28/8:  Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Οσμή σκανδάλου στην απαράδεκτη καθυστέρηση των προμηθειών για το μοριακό έλεγχο του αίματος»

Δεν θα είναι πλέον ελεγμένο κι ασφαλές το αίμα, που θα μεταγγίζεται στους ασθενείς των νοσοκομείων της χώρας από σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Αιτία, όπως αναφέρει η οργάνωση, είναι η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (για HBV, HCV, HIV) για τους τρεις επόμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία, από το τέλος του 2012 που ανακοινώθηκε η προκήρυξη για τον νέο διαγωνισμό που αφορά τον έλεγχο του αίματος με τον μοριακό έλεγχο, έχουν περάσει τόσοι μήνες και ακόμη η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του νέου διαγωνισμού, ώστε μετά την 25η Αυγούστου 2013, που λήγει ο προηγούμενος διαγωνισμός, να συνεχιστεί ομαλά ο έλεγχος του αίματος με τη μοριακή τεχνική στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου που υπάρχουν στη χώρα.

Οι διαδικασίες προχωράνε με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.
Και τώρα, λίγο πριν τη λήξη του προηγούμενου διαγωνισμού, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παραδέχεται ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση με την εταιρεία ή τις εταιρείες που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό περίπου στο τέλος Νοεμβρίου 2013.

«Η απειλή κατά της ζωής των πολιτών της χώρας από τη διακοπή του ελέγχου του αίματος με τη μοριακή τεχνική είναι άμεση και δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής και ανοχής επισημαίνει η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία.

****

Ιωάννα Μυρίλλα: Κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό

Η Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρος των πασχόντων απο μεσογειακή αναιμία, μιλά στο Κόκκινο για την λήξη της σύμβασης για τον έλεγχο στις μεταγγίσεις του αίματος.

  

***

«Κανονικά ο μοριακός έλεγχος του αίματος» λέει το υπουργείο Υγείας

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος (για HBV, HCV, HIV) από Δευτέρα, διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη σύναψη τρίμηνων συμβάσεων με τις εταιρείες που προμηθεύουν τα εννιά Κέντρα Μοριακού Ελέγχου με αντιδραστήρια έχουν προχωρήσει και συνεπώς θα συνεχιστεί ομαλά ο μοριακό έλεγχος του αίματος.
 
Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος λήγει αύριο και ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία παρουσιάζει καθυστερήσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου τον Νοέμβριο. Για το κενό που δημιουργείται, ήδη, από τα μέσα Αυγούστου, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είχε δώσει εντολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου ανήκουν τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου να προχωρήσουν στην υπογραφή τρίμηνων συμβάσεων, καθώς λόγοι προστασίας της δημόσιας Υγείας επιτρέπουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, τη Δευτέρα θα υπάρξει και νέα εντολή προς τις διοικήσεις να προχωρήσουν στη σύναψη των μεταβατικών συμβάσεων, αν και όπως δήλωσε ο υφυπουργός σε αρκετά Κέντρα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με αντιδραστήρια τα Κέντρα.
 
Τις ίδιες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο έλαβε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Ιωάννα Μυρίλα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην πολιτεία «να μη δοθεί ούτε μια φιάλη αίματος χωρίς να ελεγχθεί με τη μοριακή τεχνική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)