to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:47 | 21.12.2017

Κοινωνία

«Το πρόβλημα των εικονικών εργολαβιών είναι πρόβλημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων»

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα συμπαραστέκεται ολόψυχα στον αγώνα των καθαριστριών και των φυλάκων που από προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς, με κατοχυρωμένα μέχρι τώρα δικαιώματα μέσω της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εργολαβικούς εργαζόμενους.


Όπως αναλυτικά αναφέρει ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα:

«Μέσω email ενημερώθηκαν 130 καθαρίστριες και φύλακες, υπάλληλοι της Τράπεζας Πειραιώς ότι η Τράπεζα προτίθεται να τους απολύσει. Στο ίδιο email αναφέρεται επίσης  ότι «… με γνώμονα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ..» η Τράπεζα προτείνει να προσληφθούν από εργολάβο (!).

Προσωπικό της Τράπεζας με κατοχυρωμένα μέχρι τώρα δικαιώματα μέσω της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ μετατρέπονται σε εργολαβικούς εργαζόμενους (εδώ αναλυτικά το ρεπορτάζ του Left.gr).

Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει δουλειά σε εργολάβο, ειδικά για τους κλάδους καθαρισμού και φύλαξης. Το Σωματείο μας έχει ήδη προσφύγει στην Επιθεώρηση και στο Υπουργείο Εργασίας με καταγγελίες για μη παροχή αδειών, ρεπό, για καταχρηστικές και ανάλγητες συμπεριφορές.

Δυστυχώς οι εικονικές εργολαβίες διαβρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς όπως και στην Alpha Bank πριν λίγους μήνες. Μία εταιρεία μεσάζοντας εκμεταλλεύεται τη γνώση των εργαζόμενων – πάνω σε θέματα ασφάλειας – και την πολύχρονη εμπειρία τους στην υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών για να παρουσιαστεί ως ο δήθεν έχων τεχνογνωσία ανάδοχος. Η Τράπεζα από την άλλη πλευρά θα παρουσιάσει μειωμένο μισθολογικό κόστος (μικρότερο head count) για να βελτιώσει πλασματικά την εικόνα της ενώ στην πραγματικότητα το κόστος θα ανέβει (κέρδος εργολάβου, καταβολή ΦΠΑ).

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι επιβεβαιώνεται η άποψη που εκφράζουμε από την ίδρυση του σωματείου ότι η ενοικίαση εργαζομένων μέσω εικονικών εργολάβων δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα αλλά πρόβλημα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων. Θα ήταν ευχής έργο εάν η ΟΤΟΕ αντιλαμβανόταν, έστω και με 20 χρόνια καθυστέρηση, ότι η ενοικίαση δεν είναι «πρόβλημα του χτες» (!).

Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στον αγώνα των συναδελφισσών καθαριστριών και συναδέλφων φυλάκων και καταδικάζουμε απερίφραστα τις μεθοδεύσεις των τραπεζιτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)