to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 03.07.2012

left.gr

Πολιτική

Πρόβα τζενεράλε για Στουρνάρα-κυβέρνηση

Πρόβα τζενεράλε για τον Γιάννη Στουρνάρα, αποτελεί η σημερινή (3/7) συνάντηση του με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης με τους κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (EKT) την Πέμπτη.


Ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε επίσημο επίπεδο αφήνει να διαρρεύσει πως βασική του στόχευση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω θα ξεκινήσουν στις 16:30, θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα του ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ένα νέο κύκλο  αποψίλωσης κοινωνικών παροχών.

Πώς αυτός μεταφράζεται; Σε νέες αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα. Αυτές οι διεκδικήσεις θα είναι και οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, το αν θα είναι προσπελάσιμες, όπως παλαιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, είναι κάτι το οποίο θα φανεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όχι ιδιαιτέρως μεγάλο. Το σίγουρο είναι ότι οι πιθανότητες δεν γέρνουν προς την μεριά αυτή που φέρει ένα θετικό πρόσημο. 

Από την άλλη μεριά, αυτές οι γραμμές υποχωρούν και με τη... βούλα στα υπόλοιπα καθοριστικής φύσεως ζητήματα, καθώς ξεκαθαρίζεται εκ των προτέρων πως το κράτος θα προχωρήσει ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ στις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, όπως το να βάλει λουκέτο σε μπόλικους οργανισμούς του Δημοσίου, να συγχωνεύσει όσους ξεμείνουν, να συνεχίσει την εφαρμογή του σχεδίου των αποκρατικοποιήσεων  και της "αξιοποίησης" της Δημόσιας περιουσίας, ενώ διασφαλίζει την κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, κάτι που αποτελεί εδώ και πολλά χρονιά έναν απατηλό στόχο.

Ο κ. Κεδίκογλου παρουσιάστηκε δε, με δηλώσεις του συγκρατημένα αισιόδοξος «Αν πείσουμε ότι με μια άλλη συνταγή μπορούμε να πετύχουμε τους ίδιους στόχους τότε μπορούμε να κάνουμε προσαρμογές», σχολίασε και δημιούργησε θεμελιώδη ερωτήματα, σχετικά με το πως η πιστή αντιγραφή ενός πρότερου πρότυπου πρακτικής, θα μπορέσει να φτάσει στο σημείο να αποτελέσει μία επί της ουσίας διαφοροποιημένη τακτική προς το καλύτερο. 

Στον αντίποδα τα στελέχη της τρόικας διατηρούν μία σταθερή και φαινομενικά τουλάχιστον αδιάλλακτη στάση. «Κάντε αυτά που πρέπει και θα δούμε", υπογραμμίζουν με έμφαση, αλλά δεν  το αποσαφηνίζουν. Προφανώς αυτό θα γίνει, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και όχι διαπραγματεύσεων όπως χαρακτηρίζονται και από τις δύο πλευρές. 

Πάντως η επιμήκυνση, είναι κάτι το οποίο επιθυμούν αμφότεροι. Και αυτή η παράταση θα κερδηθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Μαζί με το τι θα συνοδεύεται είναι ένα έτερο αναπάντητο, από αυτούς που θα την υπογράψουν, ερώτημα. Όχι επειδή δεν γνωρίζουν. Απλά επειδή υπάρχει πρόβλημα να μάθουν και οι υπόλοιποι... 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)