to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 12.01.2020

Πολιτική

Η νέα επικοινωνιακή «φούσκα» στην εξωτερική πολιτική και η σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την «είδηση» ότι υπάρχει «πρωτοβουλία των ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης με Τουρκία» -διαρροή που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου - μετέδωσαν πολλά ΜΜΕ αλλά διέψευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ΣΥΡΙΖΑ: «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε "φούσκες" και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, κ. Μητσοτάκη»


Τη δήθεν είδηση ότι υπάρχει «πρωτοβουλία των ΗΠΑ για εκτόνωση της έντασης με Τουρκία» -διαρροή που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου - μετέδωσαν το Σάββατο 11/1 πολλά ΜΜΕ. Παρόλα αυτά, σε συνέντευξή του, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε την διαρροή (αναλυτικά παρακάτω).

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε "φούσκες" και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, κ. Μητσοτάκη», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω ανακοίνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ (Κυριακή 12/1):

«Η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο.

Η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από τη μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη, τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, επιβεβαιώνει επίσης το ίδιο συμπέρασμα.

Δυστυχώς, αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα "όχι ουσία, μόνο επικοινωνία". Ο κ. Μητσοτάκης, όμως,  θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε "φούσκες" και κατασκευασμένα δημοσιεύματα».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν για τη στήριξη Μητσοτάκη στη δολοφονία Σουλεϊμανί

Η φράση του Δένδια που παραφράστηκε και η διάψευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ειδικότερα το εν λόγω απόσπασμα στο οποίο ο υπουργός Εξωτερικών ερωτάται για την συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ και την στάση των ΗΠΑ παραφράστηκε:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή ήμουν μέσα από τις πόρτες.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Ακριβώς ήσασταν μέσα από τις πόρτες, οπότε κάτι παραπάνω από εμάς θα ξέρετε. Υπήρξε η πρωτοβουλία Pompeo με παρότρυνση Trump. Θέλετε να μας εξηγήσετε ακριβώς λίγο πως έγινε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Επειδή δεν υπάρχει ανακοινωμένη πρωτοβουλία – και δεν έχει κοινοποιηθεί σαν τέτοια – των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα πάω πολύ μακριά σε αυτή τη συζήτηση. Εγώ λέω ότι κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της κατανόησης είναι καλοδεχούμενη στην περιοχή. Εμείς οι ίδιοι διεξάγουμε διάλογο με την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των ΗΠΑ»

«Δεν υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των ΗΠΑ» για τα ελληνοτουρκικά παραδέχθηκε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας στον ΣΚΑΪ διαψεύδοντας και επίσημα πλέον, τα σενάρια που διακινούνταν για δήθεν μεσολάβηση του Μάικ Πομπέο.

«Oυδέποτε μιλήσαμε για "διαμεσολάβηση" στις διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας»

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε «τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το προσεχές διάστημα με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο», όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμεταδίδουν και ιστοσελίδες.

Τρεις ημέρες μετά από την επίσκεψη του Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε, αλλά κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του εκπροσώπου αναφέρει "Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο".

Μετά από την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, επιβεβαίωσε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.

Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. "Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο", ανέφερε στον ΑΝΤ1 η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι "οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό...".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)