to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 02.05.2014

Πολιτική

Πρωτοβουλία των 6 υποψηφίων δημάρχων της Ανατ. Αττικής (βίντεο)

«Κοινές δράσεις για κοινά προβλήματα»


Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στο Δημαρχείο Ζωγράφου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αθήνας, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου των 6 υποψηφίων δημάρχων που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους της Ανατολικής Αθήνας, οι οποίοι παρουσίασαν τις προγραμματικές θέσεις των συνδυασμών τους στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όμορες περιοχές τους. 

Συμμετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι:

Αλεξάτος Μπάμπης, για το Δήμο Δάφνης-Υμηττού με τους “Πολίτες σε κίνηση Δάφνης-Υμηττού”.

Κατωπόδης Άκης, για το Δήμο Βύρωνα με τη “Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα”.

Καφατσάκη Τίνα, για το Δήμο Ζωγράφου με την δημοτική κίνηση “ΜΑΖΙ για την πόλη μας”.

Κοκοτίνης Χρήστος, για το Δήμο Ηλιούπολης με τη δημοτική κίνηση “Ηλίου-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη”.

Κοντόσταυλος Γιώργος, για το Δήμο Καισαριανής με τη δημοτική κίνηση “Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής”. 

Κουτσοβασίλης Βασίλης, για το Δήμο Αγίου Δημητρίου με τη δημοτική παράταξη “ΜΕΤΕΧΩ”.    

Τη συζήτηση χαιρέτισε η Ερμίνα Κυπριανίδου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης για τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου 

Στην διάρκεια της συνέντευξης οι 6 υποψήφιοι Δήμαρχοι, ανέδειξαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε για τους Δήμους τους και τους πολίτες, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και των μνημονιακών πολιτικών από τους απερχόμενους Δημάρχους και την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, την τελευταία 4ετία.  

Δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία τους σε δράσεις και σχεδιασμούς στα προβλήματα που απαιτούν διαδημοτικές λύσεις. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν στους κύριους στόχους της συνεργασίας τους:

 1. Αλληλεγγύη: «Έτσι και αλλιώς, κανείς μόνος του στις γειτονιές της Ανατολικής Αθήνας» 

Ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας των Δήμων και ανεξάρτητα από πραγματικές ή προσχηματικές «μνημονιακές δεσμεύσεις», είναι δυνατή και απαραίτητη η διαδημοτική συνεργασία για:      

-«Τροφή για όλους» (συνεργασία δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων και κινήματος διακίνησης τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, υποστήριξη συνεργασίας και συμπληρωματικότητας επιμέρους Δικτύων Αλληλεγγύης).

-«Φάρμακο για όλους» (Λειτουργία Διαδημοτικού κοινωνικού  φαρμακείου).

  -«Σπίτι για όλους» (ενιαία καταγραφή αδιάθετων/ξενοίκιαστων κατοικιών σε όλους τους Δήμους, παροχή ενιαίων κινήτρων σε ιδιοκτήτες για διάθεσή τους σε άπορους ή άστεγους, διαδημοτικό τμήμα νομικής στήριξης σε απειλή κατασχέσεων).

2. Δημόσιος χώρος: «Για να αλλάξουν σελίδα οι Δήμοι της Ανατολικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο δημόσιο χώρο και λιγότερα Ι.Χ.»

Τα υπερτοπικού χαρακτήρα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή και η  τσιμεντοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων τις τελευταίες δεκαετίες, προκάλεσαν ριζικές αλλαγές στην δομή και λειτουργία του αστικού ιστού στην Ανατολική Αθήνα. Τα νέα πολεοδομικά δεδομένα απαιτούν άμεσες, ριζικές και κυρίως μελετημένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις ανάσχεσης της καταστροφής του αστικού περιβάλλοντος και ανασυγκρότησης της βιώσιμης πόλης. 

Απαιτούν κυρίως, την σαφή πρόθεση και δέσμευση της κάθε Δημοτικής Αρχής αλλά και της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης, για την ενεργητική αντίθεσή τους στην εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας, μέσω ΤΑΙ ΠΕΔ. Οι πολίτες της Ανατολικής Αθήνας πρέπει να απαντήσουν, ποιές Δημοτικές και ποια Περιφερειακή Αρχή εμπιστεύονται να διαχειριστούν τον Δημόσιο χώρο την επόμενη 5ετία. 

Οι 6 υποψήφιοι Δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για:

Έμπρακτη προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την καταπάτηση και την αδιαφανή εκχώρηση εκτάσεων σε  ποικιλώνυμα «επιχειρηματικά  σχέδια».

Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή.

Διαδημοτική πρωτοβουλία για την  ενιαία ανάπλαση των 160 στρεμμάτων δημόσιας γης των εγκαταστάσεων των ΤΕΦΑΑ και της ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Στόχος η  μετατροπή της συνολικής δημόσιας έκτασης σε πάρκο υπερτοπικής εμβέλειας με δημόσιο έλεγχο, με πολλαπλές ήπιες χρήσεις αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, λαϊκής αγοράς κλπ., αξιοποιώντας και όσα από τα υφιστάμενα κτίρια κριθούν ως υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. (Προκήρυξη  πανελλήνιου αρχιτεκτονικού  διαγωνισμού ιδεών ανάπλασης, δημοσιοποίηση λύσεων σε Μέσα Ενημέρωσης, ενέργειες ένταξης έργων σε χρηματοδότηση Περιφερειακών έργων).

Κοινούς σχεδιασμούς και δράσεις για την ενίσχυση των διαδημοτικών μετακινήσεων και των προσβάσεων σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ, μέσω λεωφορειακών γραμμών διαδημοτικής συγκοινωνίας.  

Κοινό διαδημοτικό πρόγραμμα εθελοντικής απόσυρσης και ανακύκλωσης παλαιών οχημάτων,  με αντάλλαγμα δωρεάν μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε συνεργασία με Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ. 

3. Διαχείριση απορριμμάτων: «Οι Δήμοι  της Ανατολικής Αθήνας περιορίζουν τον όγκο των απορριμμάτων, ανακυκλώνουν, δεν σπαταλούν τίποτα και στηρίζουν τους πολίτες» 

Η διαχείριση της συλλογής των απορριμμάτων από τους Δήμους την τελευταία 30ετία, διαμορφώθηκε βάσει της παραδοχής της υπερπαραγωγής οικιακού απορρίμματος από τα νοικοκυριά, στο πλαίσιο του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου καταναλωτικού προτύπου που ζήσαμε. 

Οι 6 υποψήφιοι Δήμαρχοι  αναλαμβάνοντας την διοίκηση των Δήμων, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες και με την βεβαιότητα εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων από την νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θα εστιάσουν την προσπάθειά τους σε ενεργητικές  πολιτικές περιορισμού της ποσότητας και του όγκου και κυρίως ανακύκλωσης απορριμμάτων και «άχρηστων» αντικειμένων κάθε είδους, γνωρίζοντας πως, «ό,τι δεν χρειάζομαι εγώ, μπορεί να λείπει από τον διπλανό μου». Έτσι δεσμεύτηκαν για:

- Διαδημοτική καμπάνια ενημέρωσης/υποστήριξης του περιορισμού των οικιακών απορριμμάτων.

- Διαδημοτικά οικονομικά κίνητρα προς τους δημότες για  διαλογή οικιακών απορριμμάτων στην πηγή.

-Διαδημοτική οργάνωση επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης αντικειμένων με στόχο την ενίσχυση των δράσεων αλληλεγγύης (παλιά ρούχα, βιβλία, έπιπλα κλπ).

- Διαδημοτική συνεργασία για  εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος κάδων ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης των απορριμμάτων, με σκοπό την μείωση του όγκου και του κόστους διαχείρισης

Δείτε τις τοποθετήσεις τους:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)