to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 14.03.2023

Πολιτική

Πρωτοβουλία Κουντουρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στις μεταφορές

Με πρωτοβουλία της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά, συντονίστριας της Left στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διοργανώθηκε εκδήλωση της πολιτικής ομάδας Left με θέμα “Ξεπερνώντας τα εμπόδια με βάση το φύλο στις μεταφορές και την κινητικότητα - Overcoming Gender-Based Barriers in Transport and Mobility”.


Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου, παρουσιάστηκε η μελέτη ”Κινητικότητα για Όλους: Πώς να ενταχθεί η έμφυλη διάσταση στην χάραξη πολιτικών μεταφορών” του Ινστιτούτου Fondazione Giacomo Brodolini με έδρα τη Ρώμη. Η μελέτη εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας της Left στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, ώστε  να αναδειχθούν οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα ζητήματα κινητικότητας και να προταθούν τρόποι  ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές μεταφορών, για  να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των μεταφορών, η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην εισαγωγική της παρέμβαση η Έλενα Κουντουρά επεσήμανε ότι οι ανάγκες των γυναικών στις μεταφορές – ως χρηστών μεταφορικών μέσων αλλά και ως εργαζομένων-  έχουν αγνοηθεί συστηματικά κατά τη χάραξη των πολιτικών. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στοχευμένα οι έμφυλες διακρίσεις όπως τόνισε, και να αναθεωρηθεί με βάση τις ανάγκες της ισότητας ο  σχεδιασμός και οι πολιτικές στην ανάπτυξη των μεταφορών.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε επίσης ότι οι εργασίες της Επιτροπής TRAN έχουν επικεντρωθεί στις ανάγκες κινητικότητας των πιο ευάλωτων πολιτών, των κατοίκων απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και  των γυναικών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η βιώσιμη κινητικότητα να μην αφήνει κανέναν πίσω. Το σύστημα μεταφορών που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να επανασχεδιαστεί με βάση και την έμφυλη διάσταση, ώστε να πάψει να αγνοεί τις ανάγκες των γυναικών που έχουν πολύπλευρους ρόλους στην οικονομία, την κοινωνία και βέβαια στην οικογένεια. Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστούν υψηλής ποιότητας, προσβάσιμες και οικονομικά προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες για όλους, είναι απαραίτητη μια ισότιμη προσέγγιση του φύλου στην πολιτική μεταφορών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ερευνήτριες και συνδικαλίστριες από όλη την Ευρώπη.

Η τοποθέτηση της Έλενας Κουντουρά

Το  βίντεο της εκδήλωσης με ελληνική διερμηνεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)