to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 01.07.2020

Οικονομία

Πρωτοβουλία Κόκκαλη για τα μικρά νησιά του Αιγαίου - Επετεύχθη Συμφωνία για τον Μεταβατικό Κανονισμό

Επιτεύχθηκε, χθες Τρίτη 30/06, μερική συμφωνία στις τριμερείς διαπραγματεύσεις, μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν, ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).


Το αποτέλεσμά της, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, αφού αναμένεται να φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στον αγροτικό τομέα για τα επόμενα 2 χρόνια, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ καθυστερεί.

Μεταξύ άλλων με βάση τη συμφωνία επιτεύχθηκαν τα εξής:

Οι επιδοτήσεις των αγροτών και η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης, όπως οι επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα, η βιολογική γεωργία, δημόσια έργα στις αγροτικές περιοχές, συνεχίζονται απρόσκοπτα. Η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει την 1/1/2023. Η μεταβατική περίοδος εν ολίγοις θα διαρκέσει 2 χρόνια με τους όρους της ισχύουσας ΚΑΠ και με χρηματοδότηση από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται μεγαλύτερη διάρκεια για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα και μέτρα για το κλίμα, μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ή ασθενειών και επέκταση των προγραμμάτων στήριξης στον τομέα του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών ενώ τονίστηκε από το Κοινοβούλιο η αναγκαιότητα επανεξέτασης ενός αποτελεσματικότερου αποθεματικού κρίσεων στο μέλλον.

Έπειτα από παρέμβαση, του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη συνέχιση των πολύ επιτυχημένων προγραμμάτων του μεταβατικού κανονισμού και η διατήρηση, τουλάχιστον, του τρέχοντος επιπέδου στήριξης, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα μπορέσει να δείξει την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή της σε εκείνες τις περιοχές και τα νησιά, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα.

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων ο κ. Κόκκαλης δήλωσε «Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την τριμερή διαπραγμάτευση ως προς το περιεχόμενο και τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ, μετά από σκληρή δουλειά και υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Στόχος μου, από την αρχή, ήταν η διασφάλιση των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και της χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης ώστε να είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρα μας μέχρι την έναρξη της νέας ΚΑΠ. Κλειδί για την έγκαιρη εφαρμογή των μεταβατικών κανόνων πλέον, είναι η έγκριση του νέου ΠΔΠ, στο πλαίσιο του οποίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μάχη για τη αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και σε κάθε περίπτωση για τη διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)