to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:39 | 02.06.2014

Πολιτισμός

Πρωτοβουλία Ειρήνης: Σαράγεβο 2014

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις την Τρίτη 3-6-2014


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ : «ΣΑΡΑΓΕΒΟ 2014»

 Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ : «ΣΑΡΑΓΕΒΟ 2014», διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, αντιπολεμικές  εκδηλώσεις την Τρίτη 3-6-2014, εν όψει της συμμετοχή της στην Πανευρωπαική αντιπολεμική διοργάνωση εκδηλώσεων στο Σεράγεβο από 6 έως 9 Ιουνίου 2014 που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Σαράγεβο προγραμματίζονται πολύμορφες  εκδηλώσεις  με  θέμα«Από ένα κόσμο πολέμου και βίας σε ένα κόσμο ειρήνης και μη βίας», και θα  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ομιλίες, κύκλους συζήτησης και εργαστήρια πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα .

Η Οργανωτική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί την Τρίτη 3-6-2014 πολυμελή αντιπροσωπεία από Τούρκους αγωνιστές της ειρήνης από την εργατική ομοσπονδία  Disk,από την «Παγκόσμια Πορεία Γυναικών» και από τον σύλλογο «Ναζίμ Χικμέτ». Οι δύο αντιπροσωπείες ( Ελληνική και Τούρκικη) θα αναχωρήσουν για Σεράγεβο την Τετάρτη  4-6-2014

Οι δύο αντιπροσωπείες συνδιοργανώνουν την Τρίτη 3-6-2014 στη Θεσσαλονίκη τις εξής εκδηλώσεις:

·        Στις 7.00 μ.μ. κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη·

·        Στις 8.30 μ.μ Εκδήλωση –Συναυλία πλησίον του Λευκού Πύργου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση της Τούρκικης Αποστολής, χαιρετισμούς εκπροσώπων, προβολή ντοκιμαντέρ και  

Συναυλία με τους

« ΩΔΗ-ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και τους

 «Λέξω προς αιθέρα»

Η οργανωτική επιτροπή «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ :  ΣΑΡΑΓΕΒΟ 2014» για την μετάβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Σεράγεβο και την συμμετοχή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις  που θα λάβουν χώρα εκεί από 5 έως 9 Ιουνίου, μισθώνει πούλμαν το οποίο θα ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 4-6-2014 στις 7.00 π.μ.  και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη την 10-6-2014.

Η Οργανωτική Επιτροπή ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ : «ΣΑΡΑΓΕΒΟ 2014»

 

------------------

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Σαράγεβο προγραμματίζονται πολύμορφες  εκδηλώσεις  με  θέμα «Από ένα κόσμο πολέμου και βίας σε ένα κόσμο ειρήνης και μη βίας». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σαράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης από 6 έως 9 Ιουνίου 2014 και θα  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομιλίες, κύκλους συζήτησης και εργαστήρια πάνω σε εξειδικευμένα ζητήματα με βάση τις εξής ενότητες:

·         Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη

·         Ένας Πολιτισμός Ειρήνης και Μη-Βίας

·         Φύλο, Γυναίκες και Ειρήνη

·         Προς τη Συμφιλίωση, Αντιμετωπίζοντας το Παρελθόν

·         Μιλιταρισμός και Εναλλακτικές

Πέραν των συζητήσεων,  προβλέπονται και διάφορες   πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Σαράγιεβο θα γίνει σημείο παγκόσμιας συνάντησης για ακτιβιστές, ερευνητές και μέλη διεθνών οργανώσεων.  Θα αξιολογηθούν κινηματικά αποτελέσματα  θα  συζητηθούν οι προκλήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ειρήνης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα είναι μία μοναδική ευκαιρία να συζητηθεί το περιεχόμενο ενός «Πολιτισμού της Ειρήνης και της Μη-Βίας» σε όλες του  τις διαστάσεις. Τέλος, ελπίζεται πως θα είναι και ο χώρος όπου θα συμφωνηθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις για όλα τα παραπάνω θέματα.

Την πρωτοβουλία ειρήνης «Σαράγεβο 2014- Ειρηνικά Βαλκάνια- Ειρηνική Ευρώπη» έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται όμως  από   ευρύτερους φορείς και κοινωνικές οργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.  Έδρα της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα είναι η Θεσσαλονίκη και στην Τουρκία η Κωνσταντινούπολη, όπου έχουν συγκροτηθεί οργανωτικές επιτροπές, συνεργαζόμενες μεταξύ τους.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη κλείσει ένα πούλμαν ειρήνης, το οποίο θα ξεκινήσει 2 Ιουνίου το βράδυ για Θεσσαλονίκη, όπου θα φτάσει την επόμενη μέρα (3 Ιουνίου) στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν κοινές ελληνοτουρκικές εκδηλώσεις με θέμα ««Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννης Ρίτσος-Ποιητές της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης και της ελληνοτουρκικής φιλίας». Στις 4 Ιουνίου το πρωί, τα δύο πούλμαν ειρήνης, το ελληνικό και το τούρκικο, θα αναχωρήσουν για το Σαράγεβο μέσω Σκοπίων και Βελιγραδίου

Το πρόγραμμα της Αποστολής Ειρήνης  είναι συνοπτικά το ακόλουθο :

 4 Ιουνίου                             Αναχώρηση με πούλμαν  από Θεσσαλονίκη 

                                                Διανυκτέρευση στο Βελιγράδι

5 Ιουνίου                             Αναχώρηση από Βελιγράδι για Σαράγιεβο

                                                Πρώτη διανυκτέρευση στο Σαράγεβο

6 Ιουνίου                             Έναρξη των εκδηλώσεων  στο Σαράγιεβο

 7 Ιουνίου-8 Ιουνίου        Συμμετοχή στις εκδηλώσεις

9 Ιουνίου                             Λήξη των Εκδηλώσεων

                                                Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη μέσω Νίς

Διανυκτέρευση στη Νις

                                                10 Ιουνίου                           Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη – Άφιξη το απόγευμα

 Πληροφορίες για το φεστιβάλ: http://www.peaceeventsarajevo2014.eu/

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)