to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 10.09.2020

Πολιτισμός

Πρώτος στόχος, οι καλλιτέχνες - Ο Χρυσοχοϊδης θέλει να εφαρμόσει σήμερα τον νόμο-γύψο

Μπορεί η υπ. Πολιτισμού να αδιαφορεί παγερά για τα αιτήματα των εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης και η αστυνομία έδειξαν από χθες, Τετάρτη, το ενδιαφέρον τους για την ανακοινωμένη σημερινή (10 Σεπτέμβρη) διαδήλωση της ΠΟΘΑ, ζητώντας τον περιορισμό της σε «τμήμα» του δρόμου - Σία Αναγνωστοπούλου: Θα είμαστε όλοι εκεί (Προπύλαια 18:00) για να στηρίξουμε αυτούς που με το έργο τους στηρίζουν καθημερινά τη ζωή μας.


(στη φωτ.: στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση, το καλοκαίρι, των ανθρώπων του πολιτισμού)

Όπως τονίζει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, χθες Τετάρτη «ενημερωθήκαμε από την Ελληνική Αστυνομία ότι η πορεία από τα Προπύλαια προς το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιοριστεί σε τμήμα του δρόμου. Φαίνεται ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που είναι ανύπαρκτα όταν χρειάζεται να φτιάξει προστατευτικό πλαίσιο για τον Πολιτισμό και να θεσπίσει κανόνες λειτουργίας, ενεργοποιούνται ταχύτατα όταν είναι να καταστείλει την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας»

Συγκεκριμένα η ΠΟΘΑ αναφέρει:

«H πρώτη συγκέντρωση στην οποία θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. 
Μετά από την απόλυτη αδιαφορία που βιώσαμε από το υπουργείο Πολιτισμού τους τελευταίους έξι μήνες, ο χώρος του πολιτισμού απέκτησε μια θλιβερή πρωτιά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος γίνεται η πρώτη συλλογικότητα που υφίσταται όσους περιορισμούς προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Ενημερωθήκαμε από την Ελληνική Αστυνομία ότι η πορεία από τα Προπύλαια προς το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιοριστεί σε τμήμα του δρόμου. Φαίνεται ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που είναι ανύπαρκτα όταν χρειάζεται να φτιάξει προστατευτικό πλαίσιο για τον Πολιτισμό και να θεσπίσει κανόνες λειτουργίας, ενεργοποιούνται ταχύτατα όταν είναι να καταστείλει την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Σας καλούμε όλους δίπλα μας. Σας χρειαζόμαστε για να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι ο Πολιτισμός δεν φιμώνεται, δεν περιορίζεται, δεν καταστέλλεται. Ο Πολιτισμός είναι το οξυγόνο την κοινωνίας και, πολιτισμένα, θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Κι αν κάτι δεν είναι ο Πολιτισμός, σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για να πειραματίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι αντιξοότητες παρόλα αυτά, μας πεισμώνουν. Γι αυτό δίνουμε πιο ενωτικά, μαζικά και δυναμικά από ποτέ ένα βροντερό «παρόν» αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 18.00, στα Προπύλαια, για να διαδηλώσουμε με φαντασία, ευρηματικότητα και Πολιτισμό ότι δεν κάνουμε πίσω.

Συνάδελφοι, παρακαλούμε να προσέλθετε, φορώντας μάσκες. Η χρήση της μάσκας, όπως άλλωστε και η τήρηση αποστάσεων, είναι απαραίτητη ως μέτρο προφύλαξης της υγείας όλων μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τον Πολιτισμό ζωντανό».

Για τα αιτήματα των καλλιτεχνών διαβάστε αναλυτικά εδώ

Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρούν τη φίμωση των καλλιτεχνών μέσω του αυταρχικού νόμου για τις διαδηλώσεις

«Οι αγώνες των ανθρώπων του Πολιτισμού, όπως και όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε απόγνωση από τις ανερμάτιστες και αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ θα συνεχιστούν, μέχρι να αλλάξουν οι πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα.

«Η κυβέρνηση που 6 μήνες τώρα αδιαφορεί πλήρως για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού, αφήνοντας τους απροστάτευτους στη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά σε αυτούς τον αυταρχικό και αντισυνταγματικό νόμο που ψήφισε για τις διαδηλώσεις. Αποφάσισε τον  περιορισμό της σημερινής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ)», συμπληρώνει. Διαβάστε αναλυτικά, εδώ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Θα είμαστε όλοι εκεί

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζει: 

«Αόρατοι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό για την Υπουργό Πολιτισμού, ορατοί όμως για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η κ. Μενδώνη αδιαφόρησε πλήρως για την προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων του Πολιτισμού. Αδιαφόρησε και αδιαφορεί για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και της προστασίας της πνευματικής δημιουργίας των ανθρώπων του Πολιτισμού εν μέσω πανδημίας.

»Για την κ. Μενδώνη, για την κυβέρνηση της ΝΔ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό είναι αόρατοι. Ξαφνικά γίνονται ορατοί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα, μέρα της κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος η κυβέρνηση θα κάνει την επίσημη πρώτη των διατάξεων του νέου νόμου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις. Θα είμαστε όλοι εκεί (Προπύλαια 18:00) για να στηρίξουμε αυτούς που με το έργο τους στηρίζουν καθημερινά τη ζωή μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)