to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 30.05.2012

left.gr

Πολιτική

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η δημοσκόπηση διενεργήθηε στο διάστημα μεταξύ 25 και 29 Μαϊου και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου με 30%, τη δε ΝΔ να ακολουθεί με διαφορά τρεισήμιση μονάδων (26.5%).


Πιο αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου καταγράφεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, ΔΗΜΑΡ 7,5%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, Δημιουργία Ξανά- Δράση 2%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%, ΛΑΟΣ 1%, Άλλα κόμματα 1,5%

Στην ανάλυση της για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η εταιρία τονιζει ότι "ενόψει της ενίσχυσης των δύο βασικών πόλων, τα μικρότερα πολιτικά κόμματα συρρικνώνονται ενώ οι διαρροές τους διαμορφώνονται με βάση την κεντρική διαχωριστική γραμμή σήμερα, την αποδοχή ή όχι του Μνημονίου και των πολιτικών που περιγράφονται σε αυτό. Ετσι, με δεδομένη τη γενική αντίθεση του εκλογικού σώματος στις πολιτικές του Μνημονίου, από τις μετακινήσεις που συντελούνται αυτήν τη στιγμή κερδισμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, η «ενότητα των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς» που έχει σημάνει ο Α.Σαμαράς έχει μεν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά της ΝΔ όχι όμως και να δημιουργήσει εκλογικό ρεύμα.

Το εκλογικό σώμα εξακολουθεί να διακατέχεται από εντονότατα συναισθήματα αγανάκτησης για το «παλαιό» πολιτικό σύστημα, σε τέτοιο βαθμό που να μη φαίνεται δυνατόν να αντιστραφεί αυτή τη στιγμή το ψυχολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου. Στο μέτρο που οι «παλαιές» πολιτικές δυνάμεις – και κυρίως η ΝΔ που έχει τις πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές – επενδύουν μόνο αρνητικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να βρεθούν απέναντι σε ένα αρνητικό γι’αυτούς εκλογικό ρεύμα.

Η σημερινή έρευνα της VPRC δείχνει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα της το σχήμα του «Συνασπισμού Δημιουργία Ξανά» δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ εμφανίζουν από μικρή έως σημαντική για τα επίπεδά τους μείωση της εκλογικής τους επιρροής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ενόψει της πόλωσης που δημιουργεί η συνθήκη του Μνημονίου, τα κόμματα αυτά να μην καταφέρουν να «ενταχθούν» στην ατζέντα των εκλογών και να καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερες διαρροές. Το ΠΑΣΟΚ ισοδύναμα προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και τα υπόλοιπα τρία προς ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, εκλογικές αντοχές επιδεικνύει η ΔΗΜΑΡ, το ποσοστό της οποίας θα είναι συνάρτηση και των τελικών εκλογικών αντοχών του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές του Ιουνίου θα είναι κατεξοχήν εκλογές της «προεκλογικής περιόδου» και ιδίως της τελευταίας εβδομάδας. Θα κρίνουν την πολιτική αντοχή του προπορευόμενου αυτήν τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνατότητες ανάκαμψης μιας βαθιάς τραυματισμένης ΝΔ, αλλά και τα τελικά εκλογικά ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων. Θα κριθούν, σχεδόν αποκλειστικά, στο ψυχολογικό κλίμα που θα κυριαρχήσει: θα είναι περισσότερο «φοβικό» και «συντηρητικό» ή περισσότερο «αμφισβητησιακό» και «απελευθερωτικό»;"

Ολόκληρη η δημοσκόπηση εδώ

Πηγή: VPRC.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)