to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 01.05.2019

Κοινωνία

Πρωτομαγιάτικο προσκύνημα στο ναζιστικό μπλοκ 15, στο Χαϊδάρι (φωτογραφίες)

Πρωτομαγιάτικο προσκύνημα πραγματοποιήθηκε στο ναζιστικό μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου


Αρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δημοτικών κινήσεων της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και άφησαν ένα γαρύφαλλο στα κελιά της φυλακής των Ναζί όπου μαρτύρησαν Έλληνες αντιστασιακοί, οι γονείς και οι παππούδες μας.

Συμμετείχαν οι δημοτικές κινήσεις: "Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου", (επικεφαλής: Θοδωρής Σπηλιόπουλος), “Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον” (επικεφαλής: Κώστας Κάβουρας),  "Για μια πόλη ΑΛΛΙΩΣ", Κορυδαλλός, (επικεφαλής: Μαρία Καλαμάρη), "Αλληλεγγύη, η δύναμή μας", Αγ. Ανάργυροι - Καματερό, (επικεφαλής: Γιώργος Κομματάς), "Ανοιχτοί Ορίζοντες Περιστερίου (επικεφαλής: Θανάσης Καποτάς), "Ενεργοί Πολίτες Πετρούπολης" (επικεφαλής: Μανώλης Μπουσούνης) και "Πειραιάς για Όλους", (επικεφαλής: Νίκος Μπελαβίλας). 

Φωτογραφίες ανήρτησε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη:

Στην εκδήλωση και η Περιφερειάρχης Αττικής

«Ειδικά σήμερα που οι νοσταλγοί του μαύρου χθες σηκώνουν προκλητικά κεφάλι, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και τον ιστορικό αναθεωρητισμό, ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς παραμένει επίκαιρος όσο και απαραίτητος. Σήμερα περισσότερό από ποτέ άλλοτε το ύψιστο πατριωτικό μας χρέος είναι αυτός ο αγώνας διαρκείας απέναντι σε όλες τις αποχρώσεις του μαύρου», τόνισε μεταξύ άλλων η ένα Δούρου από το «Μπλοκ 15».

Την Περιφερειάρχη συνόδευαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Θεόδωρος Σχινάς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κατερίνα Κρητικού, Νεκτάριος Κορδής και Χριστόφορος Δανάκος. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προωθεί την αποκατάσταση και τη συντήρηση του ιστορικού κτιρίου.

«"O μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό". Τα λόγια αυτά του Δημήτρη Γληνού υπογραμμίζουν τη θυσία εκείνων που επέλεξαν να δώσουν τη ζωή τους για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Εκείνων που αντιστάθηκαν στον ναζισμό», ανέφερε η Ρένα Δούρου. «Εκείνων το παράδειγμα των οποίων, δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε. Ανθρώπων όπως ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης που απευθυνόμενος στους δήμιους της πατρίδας τέτοιες μέρες, έλεγε: "Να το ξέρετε όμως καλά, δεν μπορείτε να ελέγξετε και το μυαλό μας. Μπορείτε ακόμη να κόψετε όλες τις γέφυρες. Τίποτε δεν θα πετύχετε. Σαν να κόβετε όλα τα λουλούδια για να εμποδίσετε την άνοιξη να 'ρθει. Γίνεται;"», συνέχισε η ίδια.

Τι τόνισε ο Ν. Μπελαβίλας

Στην σημασία της επιλογής να επισκεφθεί το Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου ανήμερα της Πρωτομαγιάς αναφέρεται ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας. Για τον επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» η σημερινή μέρα είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς μεταξύ των κρατουμένων του Μπλοκ 15 ήταν ο πατέρας του Γιώργος Μπελαβίλας, ΕΠΟΝ Πειραιά, φοιτητής του Πολυτεχνείου. Ο Γιώργος Μπελαβίλας απελευθερώθηκε λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών τον Σεπτέμβρη του '44.

Η δήλωση του Νίκου Μπελαβίλα:

Στο Σικάγο, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στην Καισαριανή είναι οι δικές μας Πρωτομαγιές. Πρωτομαγιές των εργατών για το δίκιο, των ανταρτών για τη λευτεριά, των φτωχών και των αδύνατων για την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιοσύνη.

Σήμερα, Πρωτομαγιά του 2019, μαζί με όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του τόπου μας, της Ελλάδας και της Ευρώπης στήνουμε το φράγμα για να μην επιτρέψουμε την επιστροφή του εφιάλτη του 20ου αιώνα, του ναζισμού, του κάθε λογής φασισμού που ματοκύλισε την πατρίδα μας.

Για αυτό είμαστε όλες και όλοι εδώ, στο Μπλοκ 15 του Χαϊδαρίου, για  να τιμήσουμε τους πατεράδες και τους παππούδες μας, κρατούμενους των Ναζί, τους ΕΠΟΝίτες του Πειραιά, τους Ακροναυπλιώτες και τους 200 της Καισαριανής, τους κομμουνιστές και τους αντιστασιακούς όλης της Αθήνας, τους Εβραίους που από εδώ σύρονταν στα κρεματόρια της Γερμανίας.

Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων, ανδρών και γυναικών όλου του κόσμου. Τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στη μεγάλη αντιφασιστική μάχη, στον αγώνα για ψωμί και ελευθερία. 

Η ανάρτηση του Νίκου Μπελαβίλα στο facebook:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)