to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:04 | 28.08.2012

left.gr

Πολιτική

Πρωτολογία και Δευτερολογία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Siemens

Η Πρωτολογία και η Δευτερολογία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012, σχετικά με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη Siemens.


Πρωτολογία


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:    Κύριε Υπουργέ, 
στις 20 Ιουλίου 2012, όταν καταθέσαμε οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου επίκαιρη επερώτηση για το αν έχει ή όχι υπογραφεί η κατάπτυστη συμφωνία με τη Siemens, ήσασταν απλώς ο δεύτερος κατά σειρά επιλογής Υπουργός Οικονομικών αυτής της Κυβέρνησης, μετά την άρνηση του κ. Ράπανου να αναλάβει καθήκοντα. 
Στις 22 Αυγούστου του 2012 αποκτήσατε επισήμως μια επιπλέον ιδιότητα: Θέσατε την υπογραφή σας στον επονείδιστο αυτό συμβιβασμό και έτσι προσθέσατε το όνομά σας στον κατάλογο των ενεχομένων στο διαρκές σκάνδαλο της SIEMENS, που αποτελεί ταυτόχρονα διαρκές και διεθνές έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού. Και το κάνατε αυτό εν πλήρη γνώσει και συνειδήσει του ότι: πρώτον, η εξουσιοδότηση για υπογραφή του σχεδίου είναι από μόνη της παράνομη και άκυρη, αφού προέρχεται από Βουλευτές των ενεχομένων και εμπλεκομένων στο σκάνδαλο κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερον, ότι ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών στον οποίο απευθυνόταν πρωτογενώς η εξουσιοδότηση αυτή κ. Σαχινίδης απέφυγε να θέσει την υπογραφή του, τρίτον ότι από τη συμφωνία αυτή προκαλείται ζημία του ελληνικού δημοσίου τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τέταρτον ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατέρρευσαν εκλογικά και η εξουσιοδότηση που παρείχαν οι Βουλευτές τους τον Απρίλιο του 2012, άρον άρον, παραμονές εκλογών απονομιμοποιήθηκε πλήρως κοινοβουλευτικά και πολιτικά.
Κύριε Υπουργέ, το σκάνδαλο της SIEMENS αποτελεί επιχείρηση διάβρωσης του ελληνικού δημοσίου, εξαγοράς κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων, αθέμιτης εξασφάλισης δεσπόζουσας θέσης και καταχρηστικής εκμετάλλευσής της, διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος και δημιουργίας μηχανισμών ξεπλύματος, συστηματικής παραβίασης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος που διώκεται εσωτερικά από την εθνική νομοθεσία, αλλά και διεθνώς επί τη βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, στοιχειοθετεί δε πλήρως τα ποινικά αδικήματα της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αυτοτελές και νέο σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση σπεύδει να αποδεχτεί ένα λεόντειο συμβιβασμό, πριν διεκδικήσει τις υπαρκτές και απαιτητές αξιώσεις της, σπεύδει να παραιτηθεί χωρίς καμμία ανταποδοτική εξασφάλιση στη βάση του ύψους των απαιτήσεών της, της βαρύτητας της εγκληματικής συμπεριφοράς της SIEMENS, των συνήθως συμβαινόντων σε ανάλογες περιπτώσεις και βέβαια της αρχής της αναλογικότητας.
Από την ανάληψη καθηκόντων σας, κύριε Υπουργέ, παρήλθαν δύο μήνες και επιλέξατε να υπογράψετε τη συμφωνία στις 22 Αυγούστου του 2012, την παραμονή μετάβασής σας στη Γερμανία.
Σας ερωτώ, λοιπόν, ευθέως και η Βουλή δικαιούται να γνωρίζει, διότι κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ανυπόγραφα κείμενα και κανείς δεν μπορεί να στηρίζεται σε εξουσιοδοτήσεις που ως σκοπό έχουν τη διάχυση, την αντιμετάθεση και, τελικά, τη μη απόδοση ευθυνών: 
Ποιος αποφάσισε να μην ενεργοποιηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής;
Ποιοι διαπραγματεύτηκαν, με βάση ποιες αρχικές προτάσεις και αντιπροτάσεις;
Ποιοι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς έκριναν ότι είναι συμφέρων αυτός ο επονείδιστος συμβιβασμός, με βάση ποιες έγγραφες εισηγήσεις;
Πότε ερωτήθηκαν –αν ερωτήθηκαν- το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;
Πότε συζητήθηκε και αποφασίσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτός ο συμβιβασμός;
Και, βέβαια, ποιος εισηγήθηκε την παραίτηση από το δικηγορικό απόρρητο επ’ ωφελεία της SIEMENS, αντί να αξιώσει από τη SIEMENS πλήρη άρση του απορρήτου έναντι του ελληνικού δημοσίου, όπως έκανε η SIEMENS για τις ΗΠΑ αποδεχόμενη τη ρήτρα ειλικρίνειας;
Και, τέλος, σε συνέχεια της ερώτησης που σας απηύθηνε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ποιος εισηγήθηκε σε εσάς, κύριε Υπουργέ, την υπογραφή του σχεδίου αυτήν την χρονική στιγμή; Ο κ. Καράκωστας, διατελέσας νομικός σύμβουλος της SIEMENS και διατελών σήμερα νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ή η Hogan Lovells, διατελέσασα νομική σύμβουλος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά που προσδοκά να πληρωθεί επί τη βάσει της συμφωνίας αυτής από την εταιρεία SIEMENS;
Κύριε Υπουργέ, θα ήταν θέατρο του παραλόγου, εάν δεν επρόκειτο για εθνικό έγκλημα καθ’ υποτροπή. Όποιος αποφασίζει και επικυρώνει αυτόν τον ψευδεπίγραφο συμβιβασμό, εν γνώσει του προκαλεί ζημία στο Δημόσιο, εν γνώσει του αποτρέπει και συσκοτίζει τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος της Siemens για τη διακίνηση και το ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος, εν γνώσει του περιφρονεί και διασύρει κάθε έννοια δημοκρατικής διαφάνειας, κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου, εθνικής αξιοπρέπειας και εν γνώσει του παρέχει υπόθαλψη στους υπαιτίους.
Με βάση το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, οφείλετε να φέρετε τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Και μάλιστα όποτε και αν φέρετε τη συμφωνία αυτή προς κύρωση, η κύρωση θα είναι εκπρόθεσμη με βάση τη ρήτρα σαράντα πέντε ημερών που θέτει η ίδια η συμφωνία. Οφείλετε, επίσης, να καταθέσετε τον πλήρη φάκελο του προκλητικού αυτού συμβιβασμού στους οικονομικούς εισαγγελείς για έρευνα.
Και τέλος, μια και είναι εδώ ο αρμόδιος Υφυπουργός Δικαιοσύνης να πω ότι οφείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατά το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να ζητήσει την κίνηση όλων των ποινικών διαδικασιών και διεθνών διαδικασιών για όλες τις πράξεις και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που προκύπτουν από τις καταθέσεις του κ. Χριστοφοράκου.
Κύριε Υπουργέ, είναι δηλωτική η έλλειψη απαρτίας στους θώκους της κυβερνήσεως και είναι εκκωφαντική η απουσία των Βουλευτών της Πλειοψηφίας, και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό συμβαίνει διότι οι ευθύνες κυβερνήσεων και Υπουργών και οι δικές σας είναι απαράγραπτες και ως ευθύνες πολιτικές και ως ευθύνες ποινικές και ως ευθύνες αστικές, κυρίως όμως ως ευθύνες ιστορικές, για την πλήρη καταρράκωση της δημοκρατικής νομιμότητας και για την αναίσχυντη εκποίηση όχι μόνο του εθνικού μας συμφέροντος αλλά και της εθνικής μας αξιοπρέπειας. 


Δευτερολογία


ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είπατε «δεν είμαι βρώμικος». Λερώσατε, όμως, τα χέρια σας υπογράφοντας αυτήν τη Συμφωνία.
Δεύτερον, είπατε «πρέπει να λέμε την αλήθεια». Δεν είπατε, όμως, την αλήθεια. Στη σελίδα 3 της Συμφωνίας ρητώς αναφέρεται ότι «η Συμφωνία περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις μέχρι σήμερα υποθέσεις, αξιώσεις ή ισχυρισμούς, γνωστές και μη γνωστές, που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της SIEMENS κ.λπ.». Όλα, κύριε Υπουργέ. Και οι εξαιρέσεις στις οποίες αναφερθήκατε- είναι ένα πρόσχημα παραπλανητικό εκ μέρους σας. 
Τρίτον, δεν είπατε στη Βουλή ότι αφαιρείτε ακόμη και τις αξιώσεις ΦΠΑ και οποιουδήποτε φόρου από αυτήν τη Συμφωνία. Δεν είπατε στην ελληνική Βουλή ότι «υποχρεώνεται το ελληνικό δημόσιο να υπερασπίζεται τη SIEMENS και η ελληνική δημοκρατία δεσμεύεται» –διαβάζω από την πέμπτη σελίδα- «ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια παροχής υπεράσπισης και εν γένει αρωγής προς τη SIEMENS σε σχέση με τις ανωτέρω αξιώσεις, πρόστιμα, αγωγές και άλλες διαδικασίες. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά τέτοιες αξιώσεις εγερθούν ή έννομες συνέπειες επέλθουν, η SIEMENS θα έχει έναντι της ελληνικής δημοκρατίας δικαίωμα επίσχεσης και δικαίωμα συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού». Θα αφαιρείται, δηλαδή, από αυτά που μας λέτε ότι κερδίσαμε η δικαστική δαπάνη της SIEMENS.
Κύριε Υπουργέ, μας απαντήσατε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αυτής της Κυβέρνησης δεν συνεδρίασε ποτέ για την εκ μέρους σας υπογραφή αυτής της Συμφωνίας. Και μας απαντήσατε ακόμη ότι το μόνο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν είναι απορίας άξιον ότι οι θερμότεροι υπερασπιστές και υποστηρικτές της SIEMENS σε αυτήν εδώ την Αίθουσα σήμερα ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Βορίδης, Υπουργοί της Κυβέρνησης Παπαδήμου, οι οποίοι προφανώς υλοποίησαν την υποχρέωση και υπόσχεση υπεράσπισής της που περιλαμβάνεται σε αυτήν τη Συμφωνία. 
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι ένας φάκελος στο γραφείο σας η υπόθεση SIEMENS. Δεν ξεπλένεται η ποινική, αστική, διοικητική και ιστορική πολιτική ευθύνη με αυτήν την προσχηματική επίκληση. 
Σας ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ τη ρήτρα περί αλλαγής των συνθηκών. Είχατε την υποχρέωση, κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι κατέρρευσε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με δεδομένο ότι από τους εκατόν εξήντα τέσσερις Βουλευτές που ψήφισαν αυτό το κατάπτυστο σχέδιο οι περισσότεροι πήγαν στο σπίτι τους με την ψήφο του ελληνικού λαού, να διεκδικήσετε την αλλαγή αυτής της Συμφωνίας και όχι, βέβαια, να την προσυπογράψετε με τόση καθυστέρηση εν όψει του ταξιδιού σας στη Γερμανία.
Θα ολοκληρώσω με δύο αναφορές, κύριε Πρόεδρε. 
Η πρώτη είναι ότι θα ταίριαζε πραγματικά σε αυτό το «ινστιτούτο κατά της διαφθοράς» που πρόκειται να συστήσει η SIEMENS να ανακηρυχθεί επίτιμος πρύτανης διά βίου ο κ. Χριστοφοράκος. 
Η δεύτερη είναι ότι μιας και ο κ. Βενιζέλος ήταν –όπως μας είπατε- ο αρχιτέκτονας αυτής της Συμφωνίας, θα άρμοζε πραγματικά στις υποτροφίες που θα δώσει η SIEMENS να δοθεί το όνομα του κ. Βενιζέλου τιμητικά. 
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω με μία αναφορά σε εσάς, τον Πρόεδρο. Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό, για να απαντήσω στον κ. Βορίδη, ο οποίος είπε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να μιλά για απιστία για την ψήφο του Έλληνα Βουλευτή. 
Ο Προεδρεύων σήμερα, ο κ. Μαρκογιαννάκης, εν όψει της ψήφισης αυτού του κατάπτυστου συμβιβασμού είχε πει τα εξής: «Αυτός που θα ψηφίσει διαπράττει απιστία, γιατί η γνώμη αυτή του Βουλευτή δεν είναι γνώμη προστατευόμενη από το Σύνταγμα, αλλά διαχειριστική πράξη χαρίσματος εκατομμυρίων, την ώρα που στενάζει η ελληνική κοινωνία».
Το καταθέτω στα Πρακτικά σε απάντηση προς τον κ. Βορίδη.
Ευχαριστώ πολύ.

tags: Siemens

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)