to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 19.01.2015

πηγή: tomov

Κοινωνία

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή πίσω από τα σίδερα στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών στο Ελληνικό

Αναδημοσίευση από το «Μωβ»


Δεύτερη επίσκεψή μας στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών στο Ελληνικό, όπου 63 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες κρατούνται αυτή τη στιγμή (σε σύγκριση με τις 85 των Χριστουγέννων), με μόνο τους «έγκλημα» το ότι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, και μονη αιτία την ρατσιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιορτάσαμε μαζί τους την έλευση του καινούριου χρόνου, με τις πίτες και τα φλουριά, με την προσφορά μιας σακκούλας στην καθεμιά με είδη προσωπικής υγιεινής που με χαρά πρόσφεραν πάνω από 40 γυναίκες, τόσο κατά την γιορτή κοπής της πίτας μας την περασμένη Κυριακή, όσο και τις επόμενες ημέρες. Τους ευχηθήκαμε καλή χρονιά για το 2015 και άμεση απελευθέρωση.

WP_20150118_003WP_20150118_023

Η ομάδα αφρικανικών κρουστών του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA ανέβασε τον εορταστικό τόνο και ξεσήκωσε στο κέφι, το τραγούδι και το χορό πολλές κρατούμενες. Πρέπει να πούμε ότι την παράσταση του χορού έκλεψαν οι Αφρικανές και οι Ρωσο-γεωργιανές. Νιώσαμε σήμερα ότι έστω για λίγες ώρες δώσαμε στις περισσότερες κρατούμενες ένα διάλειμμα χαράς, σαν τη χαρά που μπορούμε να έχουμε κι εμείς οι «απ’έξω», να υποδεχόμαστε με κέφι και με ευχές τον καινούριο χρόνο. Βέβαια, κάποιες κλαίγανε, κάποιες κάθονταν μαραζωμένες στη γωνία, κάποιες λίγες δεν βγήκαν καν από τα κελιά τους. Η πιο συγκλονιστική εικόνα ήταν αυτή μιας μωρομάνας με το 19 μηνών αγοράκι στην αγκαλιά της, η οποία μας είπε ότι κρατούνται κι οι δύο επί 18 μήνες.

Τα δύο φλουριά κέρδισαν μια γυναίκα με μαντίλα, που πήρε μεγάλη χαρά, και μια αστυνομικός.
Στη σύντομη ομιλία μας τους είπαμε ότι αγωνιζόμαστε για την νομιμοποίησή τους και την απελευθέρωσή τους, όπως είχαμε κάνει και την παραμονή των Χριστουγέννων.
Οι κρατούμενες μας ευχαρίστησαν για τη διοργάνωση της γιορτής, κι εμείς για την συγκινητική ανταπόκρισή τους.

Η γιορτή διοργανώθηκε (κατόπιν άδειας από τις αστυνομικές αρχές) από την ομάδα του «Μωβ» σε συνεργασία με την Ένωση Αφρικανών Γυναικών και το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, και την στήριξαν το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών και η Ζωντανή Βιβλιοθήκη.
Εκτός από τις ατομικές προσφορές για την συγκρότηση του μικρού πακέτου των δώρων, στην ανθρωπιστική βοήθεια συνέβαλε η ΜΚΟ Μίτος και το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, Δημητρακοπούλου 72, Κουκάκι. Τις πίτες τις πρόσφερε ο κ. Ανδρέας Χρήστου, ιδιοκτήτης των Φούρνων Χρήστου, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το στόλισμα της πίτας με το μήνυμα της αποφυλάκισης των γυναικών, που ήταν το δικό μας μήνυμα.
Ευχαριστουμε το γραφείο συντονισμού και εποπτείας δράσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής για την χορήγηση άδειας και το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου κράτησης για τη βοήθειά του στη διοργάνωση της σημερινής γιορτής, όπως και της προηγούμενης των Χριστουγέννων.

Σήμερα νιώθουμε ότι κάναμε μια ελάχιστη κίνηση αλληλεγγύης προς αυτές τις γυναίκες, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, με πάγιο αίτημά μας την απελευθέρωσή τους.

Η συντακτική επιτροπή του Μωβ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)