to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 17.09.2013

Το πρωτογενές πλεόνασμα στους δρόμους!

Το κύριο άρθρο της Αυγής


Εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στη χθεσινή, πρώτη, ημέρα της απεργίας τους, χιλιάδες απεργοί στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Το φθινόπωρο φέτος ξεκινά ορμητικά, με αγώνες, που έχουν ως επίκεντρο την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους που διαλύεται - τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει τις πραγματικές αιτίες της κοινωνικής έκρηξης και καταφεύγει στον φθηνό αντιπερισπασμό πως οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ισχύει αυτό, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη κοινωνική πλειοψηφία!

Η χθεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και των άλλων κλάδων δείχνει το πραγματικό κοινωνικό πρωτογενές πλεόνασμα. Πρωτογενές, γιατί είναι αυθεντικό και όχι δευτερογενές ως υποκινούμενο. Πλεόνασμα, διότι ανταποκρίνεται στη δυναμική της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύεται στην προπαγάνδα της. Επιχειρεί να συκοφαντήσει τις νόμιμες και δημοκρατικά αποφασισμένες κοινωνικές κινητοποιήσεις ως... μορφές βίας! Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως οργανώνει την "ανατροπή" μέσω των κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απαντά στερεότυπα ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει σε κανένα λαϊκό αίτημα, διότι έχει αναλάβει μνημονιακές υποχρεώσεις. Δηλαδή η ίδια παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ξεκομμένοι αγώνες στην εποχή του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός χθες κάλεσε τον λαό να υπομείνει άλλα έξι χρόνια! Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που, με τον τρόπο του, παραδέχεται ότι το δίλημμα για τους πολίτες είναι "ή αυτοί, ή εμείς"!

Η χθεσινή κινητοποίηση αποτελεί μάθημα και με άλλους αποδέκτες. Απευθύνεται προς τα κόμματα που έσπευσαν να αποδοκιμάσουν την απεργία, επικαλούμενα δήθεν το συμφέρον των μαθητών. Απευθύνεται στη ΓΣΕΕ που καθεύδει... Κυρίως, το μάθημα αφορά τον καθένα πολίτη, ο οποίος ζει μέσα στην καταθλιπτική κρίση, αισθάνεται συχνά μόνος και αβοήθητος και τώρα ξαναβλέπει να δημιουργούνται συνθήκες συλλογικής δράσης και αντίστασης. Αυτό το μάθημα φοβάται η κυβέρνηση και η μνημονιακή ελίτ, που δεν διστάζουν να δίδουν ασυλία στο χρυσαυγίτικο παρακράτος με δόλιες προθέσεις.

Η κοινωνία ξαναβρίσκει το κόκκινο νήμα των αγώνων που είχε εξασθενήσει από πέρυσι τον Νοέμβριο. Είναι το πρώτο βήμα για την πολιτική συνειδητοποίηση και τη διαμόρφωση γοργών πολιτικών εξελίξεων. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)