to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 18.11.2019

Κοινωνία

Πρωτοφανής επίθεση των ΜΑΤ μέσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων (βίντεο)

Για πλημμελήματα διώκονται οι 28 συλληφθέντες - 4 ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι


Ο απόπατος του δόγματος «Νόμος και Τάξη» της ΝΔ φαίνεται να μην έχει τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μαρτύρων αλλά και βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, άνδρες των ΜΑΤ εξαπολύουν επίθεση σε όσους είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Ευελπίδων περιμένοντας τους συλληφθέντες από την αστυνομική καταστολή που σημειώθηκε εχθές, 17 Νοέμβρη.

Κατά την άφιξη των συλληφθέντων, ο οποίοι οδηγήθηκαν μέσα στην Ευελπίδων με χειροπέδες, οι παρευρισκόμενοι φώναξαν συνθήματα αλληλεγγύης γεγονός που φαίνεται στάθηκε αρκετό ώστε οι άνδρες των ΜΑΤ να ξεκινήσουν την επίθεση εναντίον τους.

Σημειώνεται ότι έχει απαγορευθεί η είσοδος μέσα στο κτίριο σε όλους, ακόμη και στους γονείς, ενώ επιτρέπεται μόνο η διέλευση των συνηγόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του left.gr, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας τραυματίας με χτύπημα στο κεφάλι ο οποίος χρήζει ιατρικής περίθαλψης.

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος των 28 συλληφθέντων.

Οι συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και τέσσερις ανήλικοι, οδηγήθηκαν μετά τις 2 το μεσημέρι στην Εισαγγελία όπου από νωρίς τους ανέμεναν συγγενικά τους πρόσωπα. Κατά την μεταγωγή των 28 στα δικαστήρια της Ευελπίδων σημειώθηκε μικρή ένταση ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και αστυνομικούς.

Με εντολή του Εισαγγελέα οι τέσσερις ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι 28 κατηγορούμενοι διώκονται, κατά περίπτωση ,για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες τελεσθείσες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.

Με βάση τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι μεν 24 από τους κατηγορουμένους παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις, στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες για την εκδίκαση των υποθέσεων τους.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Τραυματισμένοι και κατηγορούμενοι για σειρά ψευδών κακουργημάτων»

Μεταξύ των συλληφθέντων, η Ειρήνη Ε. και ο Ζήσης Σ., μέλη του «Ξεκινήματος» που καταγγέλλουν ότι έχουν υποστεί τραυματισμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις που τους συνέλαβαν.

Τραυματισμένοι είναι επίσης και άλλοι συλληφθέντες, 3 εκ των οποίων πήγαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη. Τα δύο μέλη του «Ξ» συνελήφθησαν στα Εξάρχεια, κατά την επιστροφή τους από τη μεγάλη, ειρηνική πορεία του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρει το «Ξεκίνημα», δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ και υπέστησαν σωματικές βλάβες. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους έγιναν τελικά γνωστές τα ξημερώματα της Δευτέρας 18/11. Η αυθαιρεσία όμως δε σταματάει εδώ. Πριν φτάσουν καν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο τους φωτογράφισαν, προκειμένου να είναι σε θέση να τους «αναγνωρίσουν» αργότερα οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση!

Καταγγελία δικηγόρων για την επίθεση των ΜΑΤ: «Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο»

Για «απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη» επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ κατά συγκεντρωμένων στα δικαστήρια της Ευελπίδων κάνει λόγο η «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή». "Ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε "αφορμή" με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής τους αφού εκδιώχθηκαν κλωτσηδόν προς την οδό Ευελπίδων". "Ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: "όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο".

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορική Ανατροπή» σε ανακοίνωση τους με την οποία καταγγέλουν την ΕΛΑΣ, με «δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στο δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον Εισαγγελέα».

Αναλυτική η ανακοίνωση της «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή»:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία με δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στο δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον Εισαγγελέα.

Η ενέργεια αυτή, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τους άντρες των δυνάμεων ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ που βρίσκονταν στο χώρο ενώ δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα. Δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, δεν έλαβαν καμία εντολή από οποιονδήποτε παριστάμενο δικαστικό λειτουργό.

Ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε «αφορμή» με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής τους αφού εκδιώχθηκαν κλωτσηδόν προς την οδό Ευελπίδων όπου κυκλοφορούσαν κανονικά τα αυτοκίνητα. Ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: «όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο». Άλλωστε οι συγκεντρωμένοι το μόνο που έκαναν ήταν να στέκονται όρθιοι στο προαύλιο των Δικαστηρίων.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε σειρά δεκάδων απόλυτα παράνομων, απάνθρωπων και τρομοκρατικών ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες (ΑΣΟΕΕ, ξυλοδαρμοί, «απαγωγές» κ.ο.κ), οι οποίες καταδεικνύουν ότι ένα νέο δόγμα εφαρμόζεται από το Υπουργείο ΠροΠο, αυτό την άμεσης, φυσικής, εξοντωντικής καταστολής, της κρατικής τρομοκρατίας, της επικράτησης οποιουδήποτε προσχήματος για την καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Είναι απολύτως αναγκαίος κάθε φορέας να καταδικάσει αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να μην νομιμοποιηθεί και να μην γίνει συνήθεια ο απόλυτος αυταρχισμός, η υπεράνω του νόμου συμπεριφορά της αστυνομίας, η παραβίαση κάθε νομιμότητας και δημοκρατικού δικαιώματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας οφείλει να καταδικάσει το γεγονός και να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των αρμόδιων επιτροπών του.

Η ανεξάρτητη αρχή Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου οφείλει να ενεργοποιηθεί και να παρέμβει, υπηρετώντας το ρόλο της, και να μη σιωπά.

Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας οφείλει να δώσει εξηγήσεις, για το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση της Αστυνομίας μέσα στην Ευελπίδων, για ποιο λόγο και για ποιο σκοπό.

Από την πλευρά μας, θα σταθούμε απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια με κάθε τρόπο.

Αθήνα, 18/11/2019,
Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)