to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 30.07.2012

left.gr

Πολιτική

Πρωτοφανής απαξίωση του Κοινοβουλίου – Υπουργός δεν εμφανίστηκε σε επίκαιρη ερώτηση για την ΑΤΕ

Κώλυμα επικαλέστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκειμένου να μην προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Βαγγέλη Αποστόλου, με αντικείμενο την εκποίηση της ΑΤΕ.


Η συγκυβέρνηση, που αρχικά εκποιεί εν κρυπτώ και στα γρήγορα μια βιώσιμη και κερδοφόρα δημόσια τράπεζα, δωρίζοντάς την σε μια ιδιωτική τράπεζα που έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη, με πρωτοφανή τρόπο απαξιώνει το ρόλο του κοινοβουλίου, καθώς οι υπουργοί της δεν εμφανίζονται στη Βουλή να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους. 

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έκανε λόγο για «προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο ζήτημα της ΑΤΕ», γεγονός που «ξεπερνά τα όρια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». «Ιδιαίτερα δε η συνημμένη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δείχνει και την έλλειψη σεβασμού στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου», τονίζει ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία». 


Ο κ. Αποστόλου απευθύνει στη συγκυβέρνηση τις παρακάτω ερωτήσεις:


•    Ποιο είναι το τίμημα; Μήπως τελικά  έτσι απλά χαρίζεται μια δημόσια τράπεζα σε μια ιδιωτική για να σωθεί η ιδιωτική; Έχουν αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες τους;  -Γιατί αιφνιδίασαν  όχι μόνο  τον ελληνικό λαό αλλά και τη Βουλή με μια αδιαφανή και άτυπη διαδικασία, που  ξεκίνησε στις 27/7/2012 και ολοκληρώθηκε την ίδια ημέρα με τη δημοσίευσή της στο Φ.Ε.Κ.;


• Γνωρίζουν τι έχει συμβεί στις περιπτώσεις που οι ιδιωτικές τράπεζες μπήκαν στον αγροτικό χώρο; Κυριολεκτικά εξαφάνισαν οποιαδήποτε αγροτική δραστηριότητα.


•  Με ποια κριτήρια έγινε ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα και με ποιες διαδικασίες επέλεξαν την Τράπεζα Πειραιώς; 


• Αναλογίστηκαν ότι το 40% της ελληνικής γης που είναι υπέγγυα στην ΑΤΕ ενδέχεται να βγει στο σφυρί, αφού έχει συνδεθεί με τα εγγυημένα δάνεια, πόσω μάλλον όταν ένα μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας έχει υποθηκευθεί με ειδικούς προνομιακούς όρους για την ΑΤΕ;


• Γνωρίζουν ότι όλες οι μεταποιητικές δραστηριότητες του χώρου, όπως η ΔΩΔΩΝΗ, οι βιομηχανίες ζάχαρης κ.λπ. θα οδηγηθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή θα ξεπουληθούν με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας;


Στη συζήτηση (που δεν έγινε) για την επίκαιρη ερώτηση τον λόγο πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναρωτώμενος: «Ζούμε σε άλλη χώρα, σε άλλο πλανήτη; Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να υποβαθμίζεται. Βοά όλη η Ελλάδα, γίνεται ένα πραξικόπημα, ξεπουλάτε μία ιστορική τράπεζα. Πρόκειται για χονδροειδή παραβίαση του κανονισμού της βουλής». «Πότε θα έρθει ο κ. Στουρνάρας να μας ενημερώσει; Το φθινόπωρο; Τον επόμενο χειμώνα;», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης. 


Δείτε το βίντεο της συζήτησης στη Βουλή:

Αναλυτικά ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που δεν απαντήθηκε:


Εδώ και μήνες η ΑΤΕ, η τελευταία ουσιαστικά τράπεζα που ελέγχει το Δημόσιο, οδηγείται σε χρεοκοπία. Ειδικά μετά το κούρεμα των ομολόγων της και τον αποκλεισμό της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης η καθαρή της θέση διαμορφώνεται αρνητική, γι αυτό και δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του ισολογισμού της του 2011.
Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες έρχονται στο φως διάφορα σενάρια για το μέλλον της Τράπεζας, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η παράδοσή της στον ιδιωτικό τομέα. 
Επειδή:
1) η ΑΤΕ αποτελεί το μοναδικό εργαλείο άσκησης πίστης στον ευαίσθητο αγροτικό τομέα, 
2) η ιδιωτικοποίησή της θα οδηγήσει στην υποθήκευση όλης της υπαίθρου με τις γνωστές επιπτώσεις στις δύσκολες στιγμές λειτουργίας του αγροτικού χώρου και 
3) οι  μεταποιητικές δραστηριότητες του χώρου θα βρεθούν άμεσα μπροστά στο κλείσιμο ή την εκποίηση,

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός

αν  συμφωνεί με τη παράδοση της  άσκησης της αγροτικής πολιτικής στα ιδιωτικά χέρια, αφού εκ των πραγμάτων τόσο οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. όσο και οι ενισχύσεις και τα δάνεια των αγροτών θα αποτελέσουν αποκλειστικό προνόμιό τους.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)