to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 27.03.2023

Πολιτική

Πρωτοφανές προεκλογικό κάλεσμα Μητσοτάκη σε αποστασία - Παρέμβαση από Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ

Ο Μητσοτάκης μιλά για κυβέρνηση «κουρελού» με βουλευτές άλλων κομμάτων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - Το 2023 δεν είναι 1965 ανέφερε το ΠΑΣΟΚ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο θέλει να κλέψει βουλευτές άλλων κομμάτων αλλά το προανήγγειλε και δημόσια σε συνέντευξή του. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι θέλει σταθερές κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα.

Την δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι «σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα, αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι κατάλληλες» κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας σκληρή απάντηση.

Ειδικότερα, η Δώρα Αναγνωστοπούλου στο Συνέδριο «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές», ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν η δήλωση του Μητσοτάκη είναι «ένα κάλεσμα για συνεργασίες ή για μεταγραφές;».

«Μάλλον αυτό περιγράφει λίγο αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και μάλιστα το προαναγγέλλει. Μάλλον αντιλαμβάνεστε και μόνοι σας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για μια κυβέρνηση βιώσιμη και μακράς πνοής. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι «μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965».

«Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις» συμπλήρωσε το γραφείο Τύπου της Χαρ. Τρικούπη.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα (27/3), στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλήθηκε, μεταξύ άλλων, να απαντήσει για τις εκλογές, με τον δημοσιογράφο Γ. Σιμόπουλο να τον ρωτά «εάν ακόμα παραμένει ισχυρό το αίτημα για αυτοδυναμία για να υπάρχει κυβερνησιμότητα ή υπάρχουν και άλλες σκέψεις».

«Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον» απάντησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας;

«Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Να αναφέρω ενδεικτικά δύο: Η μία είναι ο βόρειος γείτονάς μας, η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Διότι είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας.

Αλλά τολμώ να πω ότι και σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, μία χώρα η οποία έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα - το τονίζω αυτό - είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)