to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 15.10.2015

Αθλητισμός

Πρώτο τζάμπολ στη φετινή Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό

Ο μπασκετικός μαραθώνιος που ξεκινά από την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2016 θα στέψει το νέο πρωταθλητή Ευρώπης


Η δίψα για μία ακόμη πετυχημένη ευρωπαϊκά σεζόν είναι σταθερά μεγάλη για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα των τριών τελικών και των δύο τίτλων την τελευταία τετραετία δεν μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά και η παρουσία στο Final Four του Βερολίνου έχει τεθεί εξ αρχής, δια στόματος προέδρων, προπονητή και παικτών, ως βασικός στόχος της σεζόν. Όμως μέχρι τότε οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να περάσουν την πρώτη… πίστα. Το εναρκτήριο εμπόδιό τους στην πρώτη φάση λέγεται… Τσεντεβίτα (21:45, Novasports 2) και πρόκειται για ένα ματς με ιδιαιτερότητες.  Ο Ολυμπιακός είναι γηπεδούχους, αλλά… θεωρητικά. Το ΣΕΦ είναι τιμωρημένο και οι Πειραιώτες βρήκαν στέγη στο φιλόξενο κλειστό του Ηρακλείου, «Δύο Αοράκια». Το χωρητικότητας 5.500 θεατών γήπεδο θα είναι σχεδόν κατάμεστο, αφού ο κόσμος της περιφέρειας διψά για μπάσκετ και δεν έχει συχνά την ευκαιρία να δει αγώνα της Ευρωλίγκας (προηγούμενη φορά ήταν προ διετίας, στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν υπολογίζει στον Οθέλο Χάντερ, που έχει κάποιες πιθανότητες να προλάβει το ντέρμπι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την Α1. Άλλα προβλήματα δεν υπάρχουν για τους πρωταθλητές, που θέλουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο χωρίς απρόσμενες απώλειες. 

Πάντως ο αντίπαλος δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Μπορεί να έχασε δύο έμπειρους διεθνείς Κροάτες, όπως οι Ούκιτς και Τόμας, αλλά ενισχύθηκε με τους Αμερικανούς Τζέικομπ Πούλεν και Τζέιμς Γουάιτ, όπως και με τον διεθνή Ζόριτς, ενώ παρότι έχασε τον Γιάσμιν Ρέπεσα που ανέλαβε την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, τη θέση του πήρε ο βοηθός του, Βέλικο Μρσιτς, που το 2002 είχε παίξει στον Ολυμπιακό. Συν τοις άλλοις, έχει αρχίσει καλά την Αδριατική Λίγκα, με τέσσερις νίκες σε πέντε ματς, έχοντας κερδίσει στο τελευταίο παιχνίδι τον Ερυθρό Αστέρα.  Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και τη σεζόν 2012/13 στην Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει δύο φορές, δύσκολα με 79-77 στο ΣΕΦ και εύκολα στο Ζάγκρεμπ με 84-62 (πηγή: sport-fm.gr). 

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας: 

Α’ Όμιλος 

Ερυθρός Αστέρας-Στρασμπούρ 20:00 

Φενέρμπαχτσε-Μπάγερν (19:45, 16/10) 

Χίμκι-Ρεάλ (20:00, 16/10) 

Β’ Όμιλος 

Ολυμπιακός-Τσεντεβίτα 21:45 

Λιμόζ-Αναντολού Εφές (21:45, 16/10) 

Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-Λαμποράλ Κούτσα (21:45, 16/10) 

Γ’ Όμιλος 

Καρσίγιακα-Μπαρτσελόνα 19:00 

Λοκομοτίβ Κουμπάν-Παναθηναϊκός (18:00, 16/10) 

Ζιέλονα Γκόρα-Ζαλγκίρις (20:00, 16/10) 

Δ’ Όμιλος 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μακάμπι 20:00 

Νταρουσάφακα-Σάσαρι 21:00 

Ουνικάχα Μάλαγα-Μπάμπεργκ 21:45 

Η νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ):

Ο μπασκετικός μαραθώνιος που ξεκινά από την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2016 θα στέψει πρωταθλητή Ευρώπης, που θα ανταμοιφθεί με 1 εκατ. ευρώ ως μπόνους για την κατάκτηση του τίτλου. Τα περίπου μισά χρήματα θα λάβει ο δεύτερος, ενώ για τη συμμετοχή και μόνο στην α΄ φάση της Ευρωλίγκα προβλέπεται το ποσό των 150.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση κατάταξης στον όμιλο. Στη φάση των «16», κάθε νίκη θα επιβραβεύεται με το πριμ των 35.000 ευρώ (αντί των 7.000 ευρώ που λάμβαναν μέχρι πέρυσι. 

Τα ποσά αυτά είναι ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, με τη Ευρωλίγκα να ανεβάζει τα έσοδα για τους συμμετέχοντες από την τρέχουσα σεζόν. Στόχος και για τις 24 ομάδες, ανάμεσα στις οποίες ο περυσινός φιναλίστ Ολυμπιακός και ο εξάστερος Παναθηναϊκός, δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βερολίνου τον Μάιο, όπου θα κριθεί ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, αυτός δηλαδή που θα πάρει τα «σκήπτρα» από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Θα αποδειχτεί άραγε γούρικο και πάλι το Βερολίνο για το ελληνικό μπάσκετ όπως το 2009; Τότε που στο φάιναλ φορ είχαν προκριθεί τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός, με τους «πράσινους» ν' αποκλείουν την ομάδα του Πειραιά στον ημιτελικό και να κατακτούν το τρόπαιο, μετά από συγκλονιστική μάχη, επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Για τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, αδελφούς Αγγελόπουλους το Βερολίνο είναι... συμβολική πόλη γιατί εκεί συμμετείχε για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός επί των ημερών τους.

Η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, η Φενερμπαχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς (με τον Κώστα Σλούκα στη σύνθεσή της), η Μπαρτσελόνα με τους νεοαποκτηθέντες Περπέρογλου και Βεζένκοφ, αλλά και η Αναντολού Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς (με βοηθό τον Βαγγέλη Αγγέλου) αποτελούν τις πλέον ισχυρές ομάδες, μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. 

Ελληνική παρουσία θα έχει φέτος η γερμανική Μπάμπεργκ με οργανωτή τον αρχηγό της εθνικής Ελλάδας Νίκο Ζήση, ενώ ο «πύργος» της γαλανόλευκης, Γιάννης Μπουρούσης αποχαιρέτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης και ανέβηκε βόρεια, στη Βιτόρια για λογαριασμό της Λαμποράλ Κούτσα. Εκτός των Δημήτρη Ιτούδη και Γιάννη Σφαιρόπουλου, η Euroleague θα έχει φέτος και τρίτο Έλληνα προπονητή εν συγκρίσει με πέρυσι και μάλιστα, τον πρώτο Έλληνα προπονητή που κατέκτησε το τρόπαιο: τον Γιώργο Μπαρτζώκα που το 2013 οδήγησε στην κορυφή τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο. Ο Μπαρτζώκας ανέλαβε το καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία της Λοκομοτίβ Κουμπάν, πρώτης αντιπάλου του Παναθηναϊκού, στη διοργάνωση φέτος.


ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Ως είχε παρέμεινε η φάση των ομίλων (τέσσερις όμιλοι των έξι), όπου κάθε ομάδα δίνει 10 αγώνες, με τις πρώτες τέσσερις του κάθε ομίλου να προκρίνονται στους «16». Σε αυτή τη φάση οι ομάδες θα χωριστούν σε 2 ομίλους (Ε΄, ΣΤ΄) των οκτώ ομάδων, κάτι που ίσχυσε πρώτη φορά τη σεζόν 2012-13. Επίσης, η κλήρωση έχει καταργηθεί και οι ομάδες χωρίζονται στους δύο ομίλους ως εξής:

Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ: A1, B2, Γ3, Δ4, Γ1, Δ2, A3, B4

ΣΤ΄ ΟΜΙΛΟΣ: B1, Γ2, Δ3, A4, Δ1, A2, B3, Γ4

Οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στα πλέι οφ (best-of-five), με τις νικήτριες να παίρνουν το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ.

Οι αγώνες διεξάγονται κάθε Πέμπτη-Παρασκευή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)