to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 16.10.2017

Χ.Σ.

Κοινωνία

Το «Πρώτο Θέμα» τρομοκρατεί

Το «Πρώτο Θέμα» έχει προσχωρήσει στο κίνημα προστασίας της α' κατοικίας (sic), παραπληροφορώντας και δημοσιεύοντας fake news και τρομοκρατικούς πηχυαίους τίτλους...


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο ΕΦΚΑ δεν παίρνει σπίτια»: Τυπική υπηρεσιακή ενέργεια το ειδοποιητήριο για την κατοικία στον Εύοσμο

Το «Πρώτο Θέμα» κυκλοφόρησε την Κυριακή με τίτλο «Τo ΙΚΑ κατάσχει το σπίτι... κοπτοραπτούς». Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρεται και σε «αποκαλύψεις του "ΘΕΜΑτος" την περασμένη εβδομάδα» για α’ κατοικία. 

Υπενθυμίζεται ότι στην εκπομπή του Alpha «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση», στις 8/10, o δημοσιογράφος παρουσιάζοντας αυτό το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος»  εξηγεί πως αυτό που αναφέρεται στον κεντρικό τίτλο περί πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας δεν ισχύει, αλλά πρόκειται για δεύτερη κατοικία...

Το «Πρώτο Θέμα» ξαναχτύπησε και αυτή την Κυριακή. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Τo ΙΚΑ κατάσχει το σπίτι... κοπτοραπτούς» αναφέρεται σε «αναγκαστική κατάσχεση α’ κατοικίας στη λαϊκή περιοχή του Ευόσμου, και όχι σε κάποιο ακριβό προάστιο της Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «ο ΕΦΚΑ προέβη στις 3 Οκτωβρίου σε αναγκαστική κατάσχεση». «Πρόκειται για ένα δυαράκι μιας 62χρονης με οφειλές προς το Ταμείο. Η εν λόγω περίπτωση αποδεικνύει την κρατική αναλγησία για περιπτώσεις φυσικών προσώπων που βρέθηκαν με οικονομικά ανοίγματα και οφειλές παρότι προσπάθησαν να ανταποκριθούν και δεν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες. Συγκεκριμένα, την κατοικία της κινδυνεύει να χάσει η επαγγελματίας Δ.Κ. από τη βόρεια Ελλάδα μετά από κατάσχεση που επέβαλε ο ΕΦΚΑ πριν από λίγες ημέρες λόγω οφειλών της στο ΙΚΑ» διαβάζουμε. 

 

Να ξεκαθαρίσουμε:

Η διαδικασία δέσμευσης ακινήτου προβλέπεται από τότε που υπάρχουν Ταμεία και χρέη σε αυτά

Δεν είναι αλήθεια ότι οι οφειλέτες του δημοσίου είναι σήμερα παντελώς απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο να βγει η κύρια κατοικία τους στο σφυρί. Μετά την τροποποίηση του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) με τον νόμο του 2015 (4336/2015) οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο μπορεί –εφόσον φυσικά πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη- να συμπεριλάβει στην αίτησή του προς το αρμόδιο Ειρηνοδικείο όχι μόνο τα χρέη σε τράπεζες και ιδιώτες αλλά και τις οφειλές σε φορείς του δημοσίου (εφορίες ασφαλιστικά ταμεία κλπ). 

Για να φτάσει φορέας του δημοσίου να βγάλει ένα σπίτι στο σφυρί θα πρέπει να έχουν προηγηθεί πολλά βήματα και πολύς χρόνος. Σε πρώτη φάση, οι αρχές προχωρούν σε δεσμεύσεις κινητών αξιών (τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων κλπ) για άμεση απόδοση. Το επόμενο βήμα είναι η κατάσχεση του ακινήτου. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ συνεχίζει να κατοικεί σε αυτό. Επίσης, δεν σημαίνει ότι θα βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό. Ακόμη και αν το Ταμείο προχωρήσει –βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος- τη διαδικασία του πλειστηριασμού (προηγείται η κατάσχεση και μετά η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) μπορεί να υπάρξει αναστολή. Αυτή γίνεται με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)