to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 17.01.2022

Πολιτική

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις Ροζάκη για τα χωρικά ύδατα

Και επισήμως δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τις διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση διαψεύδει τις δηλώσεις Ροζάκη πως η Ελλάδα είχε προτείνει στις διερευνητικές με Τουρκία την επέκταση στα 10 και όχι 12 ναυτικά μίλια.


Αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και ομότιμου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Χρήστου Ροζάκη, παίρνει η κυβέρνηση διαμηνύοντας και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως ισχύει η πάγια θέση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Πρώτο θέμα στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει το sigmalive, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μέσω των ιστοσελίδων τους τις δηλώσεις Ροζάκη ως έκτακτη είδηση, χαρακτηρίζοντάς τες ως "βήμα πίσω" της Ελλάδας.

Πρώτη είδηση ήταν αργά το βράδυ του Σαββάτου στα τουρκικά ΜΜΕ η δήλωση του Χρήστου Ροζάκη σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι "η Ελλάδα πρόσφερε στην Τουρκία να υπαναχωρήσει στα 10 μίλια χωρικά ύδατα".

"Έκτακτη είδηση από τον Χρήστο Ροζάκη! Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων", αναφέρει το Α Χαμπέρ. Όπως σημειώνει το φιλο-κυβερνητικό κανάλι, "μετά τον ισχυρισμό του προσπάθησε να ρίξει λάσπη στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά προσέφερε εποικοδομητικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των χωρικών υδάτων στα 10 μίλια. Ο Ροζάκης είπε, ωστόσο, ότι η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα".

"Η Ελλάδα έκανε βήμα πίσω! Αποσύρθηκε στα 10 μίλια χωρικών υδάτων", τόνισε από την πλευρά της η τουρκική Σταρ.

"Βήμα έκπληξη από την Ελλάδα μετά το φιάσκο με τον EastMed: Παραιτήθηκαν από τα 12 μίλια", ανέφερε η TGRT.

"Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωσή της", ισχυρίζεται η Γενί Ακίτ, ενώ η Τακβίμ υπογράμμισε πως "υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για τα 12 μίλια! Είχε προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας".

Η αντίδραση της Αθήνας
 

Διπλωματικές πηγές της Αθήνας αναφέρουν πως: "Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)".

Λοβέρδος: Να απαντήσει επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις Ροζάκη

«Η συνέντευξη του καθηγητή κ. Ροζάκη δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, εάν δεν απέδιδε στην ελληνική πλευρά την πρόταση η επέκταση των χωρικών μας υδάτων να γινόταν στα 10 κι όχι στα 12 μίλια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Και επειδή ο συγκεκριμένος καθηγητής προσεγγίζει τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα που προκύπτει είναι εάν αυτή η πρόταση σχετίζεται με τις διερευνητικές επαφές ή όχι, καθώς και αν έγινε κατά τη διάρκεια των νέων γύρων των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2021 ή σε κάποια παλαιότερη φάση τους», επισημαίνει ακόμη ο κ. Λοβέρδος.

«Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Έως να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση, τα σχόλια των ελληνικών διπλωματικών πηγών είναι αμήχανα και μάλλον επιβεβαιώνουν όσα ο κ.Ροζάκης ανέφερε», καταλήγει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Οι δηλώσεις Ροζάκη


"Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία" δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Άγκυρα, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

"Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα" δήλωσε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)