to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:03 | 25.01.2013

Πολιτική

Το πρώτο τεύχος του Δελτίου Πολιτικής και Οικονομικής Τεκμηρίωσης για το 2013

Το πρώτο τεύχος του Δελτίου Πολιτικής και Οικονομικής Τεκμηρίωσης για το 2013 εξετάζει μια σειρά από αλληλένδετες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις.


Αναλύονται ειδικότερα:
 
Ø  H καταγεγραμμένη αποτυχία της εσωτερικής υποτίμησης σε σχέση με το στόχο της αύξησης των εξαγωγών και η μετεξέλιξή της σε μια πολιτική προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας μέσω της ραγδαίας επιδείνωσης και παγίωσης της φτώχειας.
Ø  H συστηματική υποτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών εκ μέρους του ΔΝΤ, που επέτρεψε την υλοποίηση μιας ιστορικών διαστάσεων πρωτοφανούς αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων.
Ø  H προκλητική μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (και) στα χρόνια εφαρμογής του μνημονίου, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά των δημοσίων δαπανών με στόχο την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας.
Ø  Tα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου «ανάπτυξης» στον τουριστικό τομέα που φέρει έντονα τα σημάδια της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και περιφερειακής υποβάθμισης.
Ø  Oι αλληλένδετες εκφάνσεις της κοινωνικής κρίσης με την ενεργειακή και την περιβαλλοντική και η ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που να διασφαλίζουν την περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη, με υψηλή ταυτόχρονα θετική επίπτωση στην εγχώρια απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Στο παρόν τεύχος διαβάστε επίσης:
 
Ø  Την παρουσίαση-ανάλυση των πρώτων δημοσκοπήσεων του 2013 των εταιριών Public Issue, VPRC και Metron Analysis.
Ø  Τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου (όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ), καθώς και το τι σηματοδοτεί η ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών.
 
**Το Ενημερωτικό Δελτίο του Δικτύου Μελετών και Τεκμηρίωσης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναρτάται και στην ιστοσελίδα www.leftlab.gr
tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)