to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 09.04.2020

Οικονομία

Πρώτο «όχι» των θεσμών στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αθήνα τηρούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σκληρή στάση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται σε συζητήσεις με την Αθήνα τηρούν σκληρή στάση στο θέμα της προστασιάς της πρώτης κατοικίας. Η πρώτη τους απάντηση ήταν «όχι», αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μία σύντομη παράταση του πλαισίου προστασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της εκτιμώντας ότι οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν την εξεύρεση λύσης. 

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4605/2019 έχει πάρει ήδη μία παράταση τεσσάρων μηνών και εκπνέει στις 30 Απριλίου. Από 1ης Μαΐου έχει προγραμματιστεί μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου. Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι κατατίθεται επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για επιπλέον παράταση, δεδομένης της σφοδρότητας της κρίσης. Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκ μέρους των θεσμών για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το πλήγμα στην οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών είναι ισχυρότατο.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν να λήξει και η δυνατότητα ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη, στο οποίο εντάσσονται μηνιαίως 15.000 δανειολήπτες που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα προστασίας χωρίς να πληρώνουν, ωστόσο πολλοί από αυτούς έχουν κούρεμα των οφειλών τους και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Υπογραμμίζεται ότι αν και η κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζητάει από τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Ελλάδα προτείνει την υιοθέτηση της οδηγίας έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021 (πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική).

Παράταση προστασίας της κύριας κατοικίας έως την 31η Δεκεμβρίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, «παράταση Προστασίας Κύριας Κατοικίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2020» προβλέπει τροπολογία, που κατέθεσε την Πέμπτη 9/4 το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία και να μην αφήσει απροστάτευτα χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της Πανδημίας. «Αν δεν το πράξουν, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φέρουν ακέραια την ευθύνη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να υπάρξει πρόληψη και για την προστασία της κύριας κατοικίας όλων των πολιτών», σημειώνει η αιτιολογική έκθεση και επισημαίνει πως ενώ είναι γνωστό ότι από την 1η Μαΐου 2020 μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας κύριας κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα καλύπτει φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Η υγειονομική κρίση του τελευταίου διαστήματος και οι συνέπειές της καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Προτείνεται, λοιπόν, η επέκταση της προστασίας της κύριας κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους», τονίζεται, επίσης, στην εισηγητική έκθεση.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Να τοποθετηθεί με σαφήνεια ο Σταϊκούρας

Παράλληλα, δήλωση για το ζήτημα, αλλά και συνολικά για τη θέση που πρέπει να έχει η χώρα μας στο σημερινό Eurogroup, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 9/4/20 ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020 ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση, αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας».«Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα», προσθέτει ο Ευκλ. Τσακαλώτος θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλέσει τη ΝΔ να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», επισημαίνει ο τομεράρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)