to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:41 | 12.09.2012

left.gr

Πολιτική

Το πρώτο κουδούνι σημαίνει SOS για την εκπαίδευση - Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε συλλαλητήριο, σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στα Προπύλαια. Οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και η ΟΛΜΕ τρίωρες στάσεις εργασίας. Συμμετέχουν και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ).


Το πρώτο κουδούνι χτυπάει με κενά σε εκπαιδευτικούς, έλλειψη χρημάτων για τη λειτουργία των σχολείων και... απεργίες.

Τα προβλήματα των σχολείων και των εκπαιδευτικών άκουσε τη Δευτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. 

Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές έθεσαν τα προβλήματα, με τα οποία αρχίζει η σχολική χρονιά, κάνοντας λόγο για «δυσμενές περιβάλλον», ενώ ιδιαίτερες αναφορές έκαναν για τις περικοπές των αποδοχών των εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, επισήμανε ότι «το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά προκαλεί θλίψη», μίλησε για συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και για οφειλές των σχολείων.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση, ούτε καν για κιμωλίες, και πρόσθεσε ότι μέσα σ' όλα αυτά καλείται να διδάξει ο πρωτοδιόριστος, ειδικά, εκπαιδευτικός, με μόλις 640 ευρώ το μήνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε όλα αυτά, αλλά και επιπλέον στην ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου και στον τρόπο αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.



Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Ν. Παπαχρήστος, αφού περιέγραψε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στα σχολεία, υπογράμμισε και αυτός από την πλευρά του ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και ιδιαίτερα αν συνδεθεί η αξιολόγηση με τους μισθούς τους.


Συνάντηση Τσίπρα με τα ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ 


Με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε χτες και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

Χειρότερη από κάθε άλλη φορά χαρακτήρισε τη νέα σχολική χρονιά και την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τα σωματεία των εκπαιδευτικών. 

"Θέλουν να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε μια χώρα που δεν θα έχει μέλλον,  σε μια χώρα που δεν θα έχει προοπτική. Κι αυτό, ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση του καθενός, οφείλουμε όλοι μας να ενωθούμε προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την εξέλιξη να περάσει έτσι. Χρειάζεται ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Δεν έχουν σήμερα να χωρίσουν τίποτα οι δάσκαλοι της δημόσιας από την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σ’ ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σχολειό. Χρειάζεται και ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο και ταυτόχρονα ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο αντίστασης στη φτωχοποίηση της πατρίδας μας", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ από τη συνάντηση με τα προεδρεία των εκπαιδευτικών.



Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Το κουδούνι που θα χτυπήσει φέτος θα βρει τους εκπαιδευτικούς να υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά στους δρόμους. Θα τους βρει να αγωνίζονται για τη μη περαιτέρω υποβάθμιση του δημοσίου δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος, για τη μη περαιτέρω εξαθλίωση των δασκάλων, των καθηγητών, των μαθητών και των γονέων τους. Θα τους βρει να μάχονται για να μη θυσιαστεί η παιδεία και η κοινωνία εν γένει στο βωμό του Μνημονίου.

Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε συλλαλητήριο, σήμερα Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στα Προπύλαια. Οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και η ΟΛΜΕ τρίωρες στάσεις εργασίας.

Επίσης και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που υποστηρίζουν ότι το υπουργείο έκανε «δώρο» στους ιδιοκτήτες «τις πολυπόθητες μειώσεις μισθού που μάταια επιχειρούσαν επί διετία» καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζί στην απεργία της Τετάρτης.


Στο χορό των κινητοποιήσεων και η τριτοβάθμια εκπαίδευση


Από τη Δευτέρα, πάντως, άρχισαν οι κινητοποιήσεις και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων για απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τα συνολικότερα προβλήματα των Ιδρυμάτων όσο και με την περικοπή των αποδοχών των καθηγητών τους.



Διαβάστε επίσης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)