to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 11.09.2019

Κοινωνία

«Πρώτο κουδούνι» με κενά και καθυστερήσεις - Αλ. Τσίπρας: Η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδα μας, η επένδυση στην Παιδεία

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών καταδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο μόνιμων διορισμών - «Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Στο σχολείο επιστρέφουν σήμερα, Τετάρτη 11/9 οι μαθητές της επικράτειας, για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα βιβλία είναι στη θέση τους και το μεγαλύτερο μέρος των κενών έχει πληρωθεί από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Θυμίζουμε ότι, από το 2016 και έπειτα, η εκκίνηση της σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται εύρυθμα, με έγκαιρη παράδοση των σχολικών βιβλίων και τους καθηγητές στη θέση τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί θετικό κεκτημένο για το σύνολο του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, προς όφελος των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ανάγκη μόνιμων διορισμών

Από την άλλη, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών καταδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο μόνιμων διορισμών. Οι μνημονιακοί περιορισμοί στις προσλήψεις και η αποχώρηση περισσότερων από 36.000 μόνιμων εκπαιδευτικών την περίοδο 2010-2019, δοκιμάζουν διαρκώς τις αντοχές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, εντείνουν την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού έργου του δημόσιου σχολείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση, για τους οποίους καταγράφεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ.

Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποτελεί την καλύτερη δυνατή χαρτογράφηση των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα αν θα υλοποιήσει την εγκριτική απόφαση για το μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απόφαση που ελήφθη με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με αντίστοιχη πρόβλεψη πιστώσεων στο Μεσοπρόθεσμό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Με αρνητικούς οιωνούς ξεκινά η νέα χρονιά

«Η νέα χρονιά ξεκινά με αρνητικούς οιωνούς στο χώρο της εκπαίδευσης, αν κρίνουμε από τις πρώτες ρυθμίσεις και τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η οποία φανέρωσε πολύ γρήγορα τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ., αλλά και από την σιωπή του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για προσλήψεις στην εκπαίδευση», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα επιτρέψει, με τους αγώνες που θα αναπτύξει, να ακυρωθεί ή να υπονομευτεί κανένα από τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη δημόσια εκπαίδευση την προηγούμενη περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επίσης ότι θα δώσει  το «παρών», «με όλες του τις δυνάμεις, για την αποτροπή της οπισθοδρόμησης τόσο στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης όσο και στις συνθήκες εργασίας όλων των εκπαιδευτικών (δημόσιων και ιδιωτικών), με στόχο πάντα την υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες».

Αλ. Τσίπρας: Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας

«Όραμά μας είναι η πρόσβαση όλων, ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Αυτό το δικαίωμα καλούμαστε σήμερα να περιφρουρήσουμε. Διότι η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στα social media o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αποτελεί βασικό στοιχείο προόδου αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτό και ο δρόμος που χαράξαμε από το 2015, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, απέδωσε καρπούς», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας:

Κινητοποιήσεις για τα κενά

Στο μεταξύ, έξω από το υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν, όπως είχαν προαναγγείλει, καθηγητές και φοιτητές το μεσημέρι της Τρίτης διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης και ζητώντας κάλυψη των κενών στα σχολεία οι μεν και καλύτερες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες οι δε.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η πρόσληψη 20.000 αναπληρωτών σε πρώτη φάση, αποδεικνύει ότι είναι μεγάλη η ανάγκη για άμεσο διορισμό προσωπικού στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, τονίζουν ότι, παρά το μεγάλο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, στη δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση τα κενά έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 35%-40%. Ειδικά, όπως ανέφερε η ΟΛΜΕ, υπάρχουν κενά κυρίως στα λύκεια στις ειδικότητες των φιλολόγων, των φυσικών και των μαθηματικών, απόρροια της αύξησης των ωρών διδασκαλίας από φέτος. Έτσι, ζητεί να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ολιγοήμερη καθυστέρηση λόγω... σεισμού

Σημειώνεται ακόμη ότι, η πρεμιέρα του σχολικού έτους δεν θα βρει όλα τα σχολεία ανοιχτά, καθώς κάποια στην Αττική υπέστησαν ζημιές απ’ τον σεισμό του Ιουλίου και έτσι οι μαθητές αυτών είτε θα αρχίσουν με ολιγοήμερη καθυστέρηση τα μαθήματά τους είτε θα πάνε σε άλλα σχολεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο 1ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό και 8ο Δημοτικό Χαϊδαρίου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αγιασμοί θα πραγματοποιηθούν κανονικά αύριο 11 Σεπτεμβρίου.

Για το 4ο Γυμνάσιο και 6ο Γυμνάσιο, αν και αναμένονται έτοιμα προς χρήση από τις 16 Σεπτεμβρίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε την προσωρινή μεταστέγαση τους στο 4ο ΓΕ.Λ. Χαϊδαρίου και στο 5ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου αντίστοιχα σε απογευματινή βάρδια.

Σε ό,τι αφορά το 1ο ΕΠΑ.Λ. προβλέπεται μεταστέγαση στο 6ο Ε.Κ. Γ' Αθήνας σε πρωινή βάρδια.

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο Αιγάλεω. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, Σταύρος Αδάμης, «το 17ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει ακριβώς δίπλα που είναι το 2ο Γυμνάσιο, που είναι σχεδόν συστεγαζόμενα. Το 7ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει δίπλα, που είναι το 4ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό θα πάει στο 20ό Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω».

Ζημιές απ’ τον σεισμό έχουν καταγραφεί και στις Αχαρνές, και συγκεκριμένα στο 1ο Ενιαίο Λύκειο και στο 6ο Δημοτικό.

Στο Μενίδι και συγκεκριμένα στο 6ο και 12ο Δημοτικό ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά αλλά οι μαθητές δεν θα μπουν στις αίθουσες ούτε και την Πέμπτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αποστόλη Παπαγιαννόπουλο.

Προβλήματα υπάρχουν και σε κάποια σχολεία του Νέου Ηρακλείου. Ειδικότερα, ζημιές έχουν καταγραφεί στο 1ο Γυμνάσιο, καθώς και στο 4ο και 5ο Δημοτικό όπου οι εργασίες αποκατάστασης έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)