to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 17.05.2016

Διεθνή

Το πρώτο Gay Pride στην ιστορία του Κοσόβου οργανώθηκε σήμερα στην Πρίστινα

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Πρίστινα στο πρώτο Gay Pride στην ιστορία του Κοσόβου, το οποίο οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.


Οι διοργανωτές ήθελαν να αποφύγουν τυχόν επεισόδια καθώς η πατριαρχική κοινωνία του Κοσόβου είναι ιδιαίτερα συντηρητική και σχεδόν το 90% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής είναι μουσουλμάνοι.

Στην πορεία, πλάι στα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικοί) συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

"Οι οργανώσεις των ΛΟΑΔ καλούν την κοσοβάρικη κοινότητα να εξαλείψει την ομοφοβία και να σεβαστεί, σε αρμονία με τους θεσμούς, τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΔ. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός (...) δεν πρέπει να αποτελεί αιτία διακρίσεων" σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές. "Ο στόχος της πορείας στο κέντρο της Πρίστινας ήταν να πορευτούμε για εκείνους που δεν ήρθαν γιατί τους έχει περικυκλώσει η ομοφοβία", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Εκδηλώθηκα και επομένως υπάρχω", "Δήλωσε ανοιχτά τη σεξουαλικότητά σου, ρώτα μας το πώς" και "Ζώνη χωρίς ομοφοβία" έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

"Όλοι οι πολίτες (του Κοσόβου) έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας ή του φύλου τους" δήλωσε ο πρόεδρος Θάτσι στους δημοσιογράφους.

Το σύνταγμα του Κοσόβου απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των μελών της κοινότητας ΛΟΑΔ, όμως η νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)