to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

20:29 | 07.02.2018

Κοινωνία

«Πρώτιστος στόχος και μέλημα του Δ.Σ. της εταιρίας Left Media Α.Ε. είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 Στο Κόκκινο»

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της εταιρίας Left Media Α.Ε. τονίζει ότι ότι «ποτέ δεν ήταν στα σχέδια η προσφυγή σε απολύσεις εργαζομένων» - Oι εργαζόμενοι ζητούν την ανάκληση των απολύσεων των τεσσάρων μελών της απεργιακής επιτροπής και ζητούν από τα σωματεία την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών


Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της εταιρίας Left Media Α.Ε.:

Πρώτιστος στόχος και μέλημα του Δ.Σ. της εταιρίας Left Media Α.Ε. είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του ραδιοφωνικού σταθμού 105,5 Στο Κόκκινο. Στόχος ο οποίος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα συνολικό, λεπτομερειακό και μακρόπνοο σχέδιο βιωσιμότητας του σταθμού, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη μείωση του μισθολογικού κόστους του, από τη στιγμή που άνω του 70% του συνολικού κόστους λειτουργίας  αφορά το μισθολογικό.

Εδώ και μήνες, το σχέδιο βιωσιμότητας είναι γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους. Όπως είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του σταθμού. Ακόμα πιο γνωστό είναι ότι ο σταθμός δεν έχει μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες, αλλά στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος, στις συνδρομές και τη στήριξη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροατών.

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι το σχέδιο αφενός, προβλέπει την ενοποίηση του 105,5 Στο Κόκκινο και της εφημερίδας Αυγή, με πρόβλεψη καταβολής πρόσθετου επιμισθίου σε όποιον εργαζόμενο δουλεύει και στα δύο μέσα, και αφετέρου διασφαλίζει τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, με παράλληλη μείωση 20% στις μικτές αποδοχές. Οι μειώσεις ως προς τους μισθούς δεν αφορούσε σε εργαζόμενους με μισθό κάτω από 750 ευρώ στις καθαρές αποδοχές. Οι μισθοί του προσωπικού, ακόμα και μετά τις μειώσεις, θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μερίδα των εργαζομένων θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο συλλογικός ιδιοκτήτης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε και οι οικονομικοί πόροι είναι απεριόριστοι, ενώ αυτοί είναι δεδομένοι. Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια με προφανή στόχευση τον συλλογικό ιδιοκτήτη, τα οποία όμως στρέφονται αντικειμενικά ενάντια στη βιωσιμότητα του σταθμού.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι ποτέ δεν ήταν στα σχέδια του Δ.Σ. η προσφυγή σε απολύσεις εργαζομένων. Αντίθετα, μάλιστα, όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες βασίζονται στην προσπάθεια αποφυγής έστω και μιας απόλυσης, και θεμελιώνονται στη βασική, αξιακή αρχή της διατήρησης των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, και των αξιοπρεπών μισθών των εργαζομένων, όπως από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του έχει τηρήσει ευλαβικά ο σταθμός αυτός. Με δεδομένο ότι το μισθολογικό κόστος πρέπει να μειωθεί για να επιβιώσει ο σταθμός οικονομικά και ότι η μονομερής μείωση μισθών δεν αποτελεί επιλογή, η λύση των σχέσεων εργασίας κατέστη αναπόφευκτη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν ανοιχτοί στο διάλογο με τους εργαζομένους και τα σωματεία τους και καταστήσαμε σαφές ότι η ανάκληση των απολύσεων ήταν εφικτή στο πλαίσιο της αποδοχής της αρχικής πρότασης για μείωση μισθών. Σε όλες τις προσπάθειες διαλόγου-και με την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ-συναντήσαμε την απόρριψη των εργαζομένων.

Θέλουμε, τέλος, να διευκρινίσουμε ότι καμία «απεργιακή επιτροπή» δεν παρουσιάστηκε σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση με το ΔΣ και την ύπαρξή της την πληροφορηθήκαμε σήμερα από το διαδίκτυο.Oι εργαζόμενοι ζητούν την ανάκληση των απολύσεων των τεσσάρων μελών της απεργιακής επιτροπής και ζητούν από τα σωματεία την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το προκλητικό θέατρο του παραλόγου που ζούμε οι εργαζόμενοι στον Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο», πέρασε σήμερα το πρωί σε άλλο επίπεδο.
24 ώρες μετά τη θρασύτατη ανακοίνωση του Δ.Σ. της LeftMedia, στην οποία οι εργαζόμενοι κατηγορούμασταν ότι παίζουμε... πολιτικά παιχνίδια, επειδή δεν δεχθήκαμε να μειωθούν οι μισθοί μας στο ποσοστό που μας προτάθηκε και αξιώσαμε διαπραγμάτευση, 12 ώρες αφότου το ίδιο Δ.Σ. μας κάλεσε να κάνουμε «μεγαλύτερη συνέλευση» για να επαναλάβουμε την συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η προηγούμενη συνέλευση, 3 ώρες πριν γίνει η συνέλευση που μας ζητήθηκε, το Δ.Σ. ανακοίνωσε τις απολύσεις ακόμα 4 συναδέλφων μας.
Κατά «σύμπτωση», πρόκειται για τα μέλη που συγκροτούσαν την απεργιακή επιτροπή που προέκυψε από τις συνελεύσεις του Ιανουαρίου (Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Μελίνα Βελιμέζη, Νίκος Μπιτσιμέας, Ειρήνη Προμπονά).
Οι απολύσεις αυτές, που αυξάνουν τον αριθμό των απολυμένων στους επτά (κι ενώ η διοίκηση ενημερώνει ότι ο αριθμός θα φτάσει τους 20), είναι ξεκάθαρα εκδικητικές και παράνομες και έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη συνδικαλιστική δράση των συναδέλφων. Απαιτούμε την ανάκλησή τους. Σημειώνεται, ότι 5 από τους συναδέλφους που απολύθηκαν έχουν προσφύγει στο ΣΕΠΕ, γεγονός που ενισχύει το γεγονός της  επιλογής  των απολύσεων με εκδικητική διάθεση.
Σε όλο αυτό το διάστημα, από τις 18 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι επιλέξαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να απαντήσουμε σχεδόν σε κάθε συκοφαντία που εκτοξεύθηκε  εναντίον μας. Η υπομονή έχει όμως όρια. 

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι «αδιάλλακτοι» εργαζόμενοι  κάναμε  διαφορετικές  εναλλακτικές  προτάσεις σε 8 συνελεύσεις  με τις οποίες καλούσαμε τη διοίκηση σε διαπραγμάτευση προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση, η οποία θα συνδύαζε τη βιωσιμότητα του σταθμού με τη βιωσιμότητα των εργαζομένων του. Η τελευταία από αυτές, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, είχε συγκεκριμένες αριθμητικές προτάσεις μείωσης του μισθολογικού κόστους, τις οποίες εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ να μεταφέρουν.  Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις μας, το Δ.Σ. έβρισκε πάντα ένα παράθυρο για να αρνηθεί το διάλογο, υποστηρίζοντας ότι αυτός ολοκληρώθηκε με το τελεσίγραφο «οριζόντιες μειώσεις ή απολύσεις» της 6ης Νοεμβρίου.  Ενδεικτικά της  αλλοπρόσαλλης  τακτικής εμπαιγμού της διοίκησης είναι  οι ήξεις αφήξεις  σχετικά με την πρόθεση της  για  «εθελούσιες» αποχωρήσεις  καθώς  απέναντι στις διαθέσεις συναδέλφων να αποχωρήσουν, προέταξε τις απολύσεις.
Οι εργαζόμενοι στον «105,5 στο Κόκκινο» δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι και ότι οι ζωές μας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο τελεσιγράφων. Θα υπερασπιστούμε τις εργασιακές θέσεις και το βιοτικό επίπεδο των συναδέλφων μας. 

Η Γ.Σ. των εργαζομένων του «105,5 στο Κόκκινο», την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα (30 μέλη):

 • Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων στον σταθμό, τόσο των 4 μελών της απεργιακής επιτροπής όσο και των τριών συναδέλφων που απολύθηκαν τον Ιανουάριο.
 • Ζητάμε από τα σωματεία μας (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ) την κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, μέχρι την ανάκληση όλων των απολύσεων.
 • Κάνουμε χρήση του αέρα του σταθμού για απεργιακές εκπομπές, κατά τη διάρκεια της απεργίας.
 • Προχωράμε σε συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας.
 • Επιμένουμε στην συγκεκριμένη πρότασή μας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, και ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ να τη διαπραγματευθούν, χωρίς απολύσεις.
 • Καλούμε κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα μας, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τον σταθμό, Σαρρή 19 στου Ψυρρή.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)