to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 06.11.2021

πηγή: avmag.gr

Κοινωνία

Πρώτη μέρα εφορμογής των μέτρων και ήδη ξεκίνησαν τα τρανσφοβικά περιστατικά

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων σήμερα και είχαμε στο ΣΥΔ και την πρώτη καταγγελία τρανς γυναίκας.


(φωτ. αρχείου)

Σήμερα το πρωί, τρανς γυναίκα μέλος του ΣΥΔ, η οποία δεν έχει μεταβάλλει τα στοιχεία των εγγράφων της πήγε να αγοράσει ένα ρούχο που χρειάζονταν από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων στην Καλλιθέα.

Όταν έφτασε στο κατάστημα, ο σεκιούριτι που ήταν στην είσοδο, της ζήτησε να του δώσει (και όχι να του επιδείξει και θα αναφέρω πιο κάτω γιατί το τονίζω και αυτό) την αρνητική βεβαίωση rapid test και την ταυτότητα της.

Η τρανς γυναίκα του τα έδωσε, κάτι που είναι επίσης λανθασμένο, διότι και λόγω covid δεν δίνουμε πότε να πιάσει κάποιο άλλο άτομο τα προσωπικά μας έγγραφα απλά τα επιδεικνύουμε από απόσταση που μπορεί να τα αναγνώσει, αποκαλύπτοντας στον υπάλληλο -χωρίς η ίδια να το θέλει, αλλά εξαναγκαστικά-, την ταυτότητα φύλου της. Ότι δηλαδή είναι τρανς πρόσωπο που δεν έχει μεταβάλλει ακόμη τα στοιχεία της.

Ο σεκιούριτι, την κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω και της είπε ευθέως και στον ενικό θαρρείς και την γνώριζε και από χθες, ότι δεν μπορεί να περάσει γιατί δεν μπορεί να ταυτοποιήσει αν είναι το ίδιο το πρόσωπο που αναγράφουν τα έγγραφα.

Η τρανς γυναίκα προσπαθούσε να του εξηγήσει, αλλά ο υπάλληλος ανένδοτος της είπε “αυτά μην τα λες σε μένα, να πας να τα πεις σε αυτούς που βάζουν τα μέτρα”.

Η τρανς κοπέλα έφυγε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση χωρίς να καταφέρει να κάνει την αγορά που ήθελε, ενώ επικοινώνησε απευθείας με το ΣΥΔ.

Πριν λίγες ημέρες με το που ανακοινώθηκαν τα νέο μέτρα είχα γράψει δημόσια τους φόβους μου για το τι θα γίνει σε περίπτωση που ζητηθεί από ένα τρανς πρόσωπο που δεν έχει μεταβάλλει τα έγγραφα του, όταν θελήσει να πάει σε ένα καφέ ή σε ένα εμπορικό κατάστημα.

Σήμερα με το “καλημέρα” του νέου αυτού μέτρου είχαμε και το πρώτο κρούσμα και δυστυχώς τρέμω ότι δεν θα είναι και το μόνο.

Θα το ξαναπώ όσες φορές χρειαστεί. Η ιδιωτικότητα των τρανς προσώπων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μία δημοκρατική κοινωνία οφείλει να το προστατεύει. Δεν μπορεί να αφήνουμε ανθρώπους έρμαια να κακοποιούνται στα χέρια του οποιουδήποτε.

Από το Facebook της Άννας Απέργη, διευθύντριας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)