to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρωθυπουργός σε αποδρομή

Στην έκτακτη έκδοση σήμερα, 11/11/2013, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση μομφής


Πρόβα σε νέο ρόλο έκανε χθες ο Σαμαράς στη Βουλή. Εμφανίστηκε ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως... κυβέρνηση! Μέχρι και πρόταση μομφής είπε ότι καταθέτει κατά του ΣΥΡΙΖΑ! Ήταν επίσης εμφανής η αγωνία του, καθώς η κυβέρνησή του, μαζί με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αντιμετωπίζει και τον έλεγχο των πιστωτών, οι οποίοι της καταλογίζουν ανικανότητα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Ο Σαμαράς εμφανίστηκε νευρικός, κατέφυγε σε αστειότητες περί της "γραμμής Τέξας", διαισθανόμενος ότι η κυβέρνησή του χάνει και διεθνή ερείσματα.

Χθες η κοινωνία έστειλε ψήφο μομφής στην κυβέρνηση. Αυτό το γνωρίζει ο Σαμαράς, γι' αυτό φοβάται τις εκλογές και έσπευσε να τις προκηρύξει για... το 2016! Προσποιείται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου (ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές), που θα είναι καταδικαστικό για το μνημονιακό κυβερνητικό σύστημα, δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι σίγουρο ότι θα το ξανασκεφτεί, καθώς θα διαπιστώνει το επόμενο διάστημα ότι θα μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια. Εκτός κι αν έχει αποφασίσει να... παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη αυτοδύναμη πλειοψηφία το φθινόπωρο.

Ο Σαμαράς απέφυγε οποιαδήποτε δέσμευση ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα. Επανέλαβε τον οδικό χάρτη του Μνημονίου και σε παρένθεση είπε ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Όλη η συλλογιστική του όμως οδηγούσε στη λήψη νέων μέτρων. Άραγε η φορολογία ακινήτων ή η μείωση στις συντάξεις ή τα διόδια στα νοσοκομεία είναι οριζόντια ή... κάθετα μέτρα; Απέφυγε επίσης να μιλήσει για την περιβόητη πολιτική διαπραγμάτευση, δηλαδή για το θέμα της διαγραφής του δημόσιου χρέους. Φάνηκε να είναι δεμένος στη γραμμή Μέρκελ για την επιμήκυνση του χρέους, δηλαδή τη μεταφορά και για τις επόμενες γενιές των δανειακών επιβαρύνσεων.

Η ψηφοφορία στη Βουλή είχε, έστω περιορισμένα, ορισμένες εκπλήξεις. Οι κυβερνητικοί βουλευτές που διεμήνυσαν ότι έδωσαν ψήφο ανοχής γνωρίζουν ότι έδωσαν ψήφο συνενοχής. Η ρητή διαφοροποίηση της Θ. Τζάκρη και οι απουσίες άλλων βουλευτών συνιστούν πλήγματα στο "αυτοκρατορικό" προφίλ του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Είμαστε στην αρχή μιας νέας πορείας για τη δημοκρατική ανατροπή. Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές ανάλογες πολιτικές προκλήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)