to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρωθυπουργός για… ασανσέρ

Όλα εδώ πληρώνονται. Ο πολιτικός που για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα δεν ορρώδησε προ ουδενός, βρίσκεται σήμερα, ως πρωθυπουργός ο ίδιος πια, αντιμέτωπος με τόσες και περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά δυστυχώς, αυτή τη φορά σε καθημερινή πλέον βάση.


Όλα εδώ πληρώνονται. Ο πολιτικός που για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα δεν ορρώδησε προ ουδενός, εκμεταλλευόμενος ακόμη και μια φυσική καταστροφή που προκάλεσε η κλιματική κρίση, ο άνθρωπος που δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί τους 102 συνανθρώπους μας που χάθηκαν στην καταστροφή στο Μάτι, χρησιμοποιώντας τους ως αιχμή της αντιπολιτευτικής του επίθεσης τότε για να γίνει πρωθυπουργός, βρίσκεται σήμερα, ως πρωθυπουργός ο ίδιος πια, αντιμέτωπος με τόσες και περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά δυστυχώς, αυτή τη φορά σε καθημερινή πλέον βάση.

Και μάλιστα κατηγορούμενος ο ίδιος και η κυβέρνησή του ευθέως πλέον και όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από δικούς του ακόμη, για πράξεις και για παραλήψεις του που προκάλεσαν, λόγω ανοίγματος των συνόρων το καλοκαίρι, αλλά και που δεν εμπόδισαν, λόγω αδράνειας και καθυστερημένης λήψης ανεπαρκών μέτρων στη συνέχεια, το δεύτερο και θανατηφόρο κύμα της πανδημίας.

Κι ακόμη, κατηγορούμενος ο ίδιος και η κυβέρνησή του σήμερα για άρνηση, λόγω ιδεοληψίας, να ενισχύσουν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να θωρακίσουν με τις αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ γνώριζαν για το επερχόμενο δεύτερο κύμα και ενώ είχαν όλον τον χρόνο να επέμβουν, χρεώνονται σήμερα την πολιτική ευθύνη για χιλιάδες θανάτους που, όπως δήλωσε και ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε πρόνοια και υποστήριξη από πλευράς κυβέρνησης.

Αλλά για να ξεφύγουμε από την αρρώστια και τους θανάτους που όλους μας πονάνε, ας πάμε από την πανδημία στα ζητήματα της ανάπτυξης και της οικονομίας.

Καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός, για να καταλάβει τη θέση που σήμερα κατέχει, δεν δίστασε να αποκαλέσει «μουσαμάδες» τον πρώτο ολοκληρωμένο κατασκευαστικά υπόγειο σταθμό του Μετρό της Θεσσαλονίκης, απαξιώνοντας την τιτάνια προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης και μαζί με αυτήν και χιλιάδων ανθρώπων, εξειδικευμένων επιστημόνων, μηχανικών, εργοδηγών και απλών εργαζομένων στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που έκαναν μια κατά γενική ομολογία υπερπροσπάθεια για να προχωρήσουν το έργο από το 33% που το είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά από 10 χρόνια καρκινοβασίας, στο 75% που έφτασε το 2019, μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς.

Όλα εδώ πληρώνονται. Ο πολιτικός που ειρωνεύτηκε τα έργα του Μετρό που επιθεωρούσε, ολοκληρωμένα κατασκευαστικά ο προκάτοχός του, ο Αλέξης Τσίπρας, αναγκάζεται τώρα να εγκαινιάζει, ως πρωθυπουργός ο ίδιος… ασανσέρ.

Γιατί όταν δεν έχεις έργο, μέχρι και ασανσέρ εγκαινιάζεις.

Κι ακόμη, όταν δεν μπορείς να κάνεις ο ίδιος έργο, κατηγορείς το έργο των άλλων για… μουσαμάδες.

Και τέλος, όταν ούτε θέλεις, ούτε και μπορείς να κάνεις έργο, κάνεις ό,τι και η κολοβή αλεπού. Κόβεις τις ουρές των άλλων αλεπούδων, για να μη φαίνεται η διαφορά.

Σαν άλλη κολοβή αλεπού λοιπόν κι αυτός, σταμάτησε τα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα τα ειρωνεύτηκε και τα απαξίωσε σαν… μουσαμάδες. Βρίσκοντας ως πρόσχημα για την διακοπή τους την αλλαγή σχεδιασμού του Μετρό, προκειμένου να τεμαχιστούν, να αποσπαστούν και να μεταφερθούν αλλού τα αρχαία της Βενιζέλου.

Μια επιλογή που καταδικάστηκε από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας, όσο και διεθνώς.

Τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, είχαν βρει λύση την οποία μια εφάρμοζαν, κατασκευάζοντας τον σταθμό κατά τρόπο ώστε τα αρχαία να παραμείνουν στη θέση τους, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα ενός σπάνιου και μοναδικού μνημείου του Βυζαντινού πολιτισμού που θα αναδεικνύοντας εντός ενός υπόγειου σταθμού Μετρό. Με ό,τι σήμαινε αυτό και σε ανάδειξη του πολιτισμού, αλλά και σε οικονομικά οφέλη.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών του πρωθυπουργού είναι σήμερα η Θεσσαλονίκη να μην έχει Μετρό, τα έργα του οποίου αν δεν είχε διακόψει ο ίδιος στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2019, θα λειτουργούσε για πρώτη φορά σε λίγες μέρες, με 12 από τους 13 σταθμούς του, συνδέοντας το ένα άκρο της πόλης με το άλλο, από την Χαριλάου μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Λύνοντας έτσι και το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης, αλλά και το πρόβλημα του συνωστισμού στα ελάχιστα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες μετάδοσης του ιού στην πόλη που υποφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή από την πανδημία, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Και το χειρότερο για τον σημερινό πρωθυπουργό είναι ότι αν είχε το στοιχειώδες μεγαλείο να αφήσει το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, σήμερα θα ήταν εκείνος που θα το εγκαινίαζε. Κι έτσι θα είχε και τη χαρά να ανέβει και να φωτογραφηθεί σε δεκάδες ασανσέρ και δεκάδες κυλιόμενες σκάλες του Μετρό Θεσσαλονίκης και όχι να αναγκάζεται να… καμαρώνει που ανεβαίνει σε ένα ασανσέρ στην Ακρόπολη.

Αλλά για να μην είμαστε άδικοι. Ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να διακοπούν τα έργα του Μετρό και να αναβληθεί η λειτουργία του για 3 τουλάχιστον χρόνια, δεν τους άφησε όλους δυσαρεστημένους. Οι εργολάβοι του έργου τρίβουν τα χέρια τους, καθώς εισπράττουν από τότε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ από τα δημόσια ταμεία και μάλιστα χωρίς να παράγουν κανένα έργο, ως αποζημιώσεις εξ αιτίας της καθυστέρησης που η ίδια η κυβέρνηση προκαλεί στο έργο.

Όλα εδώ πληρώνονται. Ο πολιτικός που για να ανέβει στην εξουσία δεν δίστασε να πατήσει επί πτωμάτων, τιμωρείται σήμερα, ως πρωθυπουργός πλέον, καθώς χρεώνεται πολιτικά εκατόμβες νεκρών καθημερινά.

Κι ο πρωθυπουργός που απαξίωσε και διέκοψε την ολοκλήρωση μεγάλων συγκοινωνιακών έργων υποδομής που προχωρούσαν και συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, αναγκάζεται σήμερα να εγκαινιάζει… ασανσέρ.

Συμβάλλοντας έτσι με τον δικό του, (όσο μπορεί καθείς), τρόπο στην… ύφεση της οικονομίας της χώρας μας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)