to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 30.08.2019

Πολιτική

Τροπολογία-σκάνδαλο για χάρη του νέου διοικητή της ΕΥΠ: Για αναβίωση των σκοτεινών εποχών της Δεξιάς κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας

Η κυβέρνηση αλλάζει τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου να «αντιστοιχηθούν» με εκείνα του Παναγιώτη Κοντολέοντος - Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκινήσε λίγο πριν τις 7μμ - Αλ. Τσίπρας: Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του


Λίγο πριν τις 7μμ διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την ΕΥΠ που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε άμεσα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για "ντροπιαστική απαράδεκτη και σκανδαλώδη τροπολογία". oκ. Τζανακόπουλος ζήτησε η ψηφοφορία να διεξαχθεί η αύριο ή την Δευτέρα του πρωί, κάτι που, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να γίνει αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία, συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Νωρίτερα, προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να αλλάξει εκ των υστέρων τους όρους για την επιλογή διοικητών απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος στη Βουλή. Αφορμή για την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ντροπιαστική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αλλάξει τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου να «αντιστοιχηθούν» με εκείνα του Παναγιώτη Κοντολέοντος. 

«Αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για επιλογή σε δημόσιο φορέα ώστε αναδρομικά να καλύψει παράνομη επιλογή που της έχει επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην το κάνει», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με την σκανδαλώδη τροπολογία, για το διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ προβλέπεται ότι θα απαιτείται πλέον "η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση".

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς

Την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσαν οι άνευ προηγουμένου μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ:

«Στις 6 Αυγούστου 2019 ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή: «Κε Τσίπρα κανένα νόμο δε θα αλλάξουμε για τον διοικητή της ΕΥΠ». Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής.

Και είναι η τρίτη φορά, σε λιγότερο από δυο μήνες, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο νομοθέτησης για τη κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μία για το Ελληνικό, μία για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα.

Ο οποίος, αφού δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής, τόσο το χειρότερο για το νόμο. Κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία».

Για να το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς.

Το χειρότερο όμως, δεν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε το λόγο του. Ούτε ότι είπε για μια ακόμη φορά ψέματα στη Βουλή.

Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ.

Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες - τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος.

Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα Υπουργεία με τοποτηρητές, ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;

Το τελευταίο που μας μένει να δούμε στο μέλλον, είναι εάν ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από τις πρακτικές Γρυλλάκη θα επαναφέρει και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων».

Ποιος «κρατάει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το παρασκήνιο σχετικά με τη τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ επιχειρεί να αναδείξει με ερώτηση-ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Ποιος αναγκάζει τον κ. Μητσοτάκη να διαπράττει αυτή τη σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή; Ποιος τον «κρατάει»;

Αναλυτικά: «Νέο Πρωθυπουργικό σκάνδαλο. Μόλις οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη ανακοίνωσαν ότι έχει αφήσει απροστάτευτη την εθνική ασφάλεια της χώρας τόσο καιρό, για να καταργήσει το πτυχίο ως προσόν διορισμού κι έτσι να διορίσει υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι ως Διοικητή.

Επιτέλους ποιος «κρατάει» τον Πρωθυπουργό και τον αναγκάζει να διαπράττει αυτήν τη σκανδαλώδη νομοθετική αλλαγή;»

Την πρωτοφανή μεθόδευση είχε καυτηριάζει και νωρίτερα μέσω social media ο Γ. Ραγκούσης:

Το βιογραφικό του Π. Κοντολέοντα, επιβεβαιώνει πως ο εκλεκτός Μητσοτάκη για τη νευραλγική θέση του διοικητή της ΕΥΠ δεν έχει εργαστεί σε άλλη εταιρεία ασφάλειας πλην της G4S, στην ηγεσία της οποίας αναρριχήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει κομμάτι της φύλαξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και παράλληλα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια αρκετών αεροδρομίων της χώρας, ενώ έχει παρουσία και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το θέμα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» από τις 2 Αυγούστου (Δημήτρης Τερζής, «Διοικητής της ΕΥΠ με παρελθόν»). Τέσσερις μέρες μετά η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του Π. Κοντολέοντος, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για την επιστημονική επάρκεια και τους πανεπιστημιακούς τίτλους του νέου διοικητή.

Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή στις 6 Αυγούστου, όταν ο Κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε επί της ουσίας στα ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα, ενώ ίδια στάση κράτησε την ίδια μέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο οποίος σε ερώτηση της Εφ.Συν.» παρέπεμψε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης και ανέφερε αόριστα ότι «όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του».

Όταν ο Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο υπέρ του διοικητή της ΕΥΠ

Αξίζει να θυμήσουμε ότι τις 6 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο προοριζόμενος για διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντας, δεν είχε πτυχία είχε δηλώσει στην Ολομέλεια της Βουλής «για το ζήτημα της ΕΥΠ δεν έχω να πω πολλά. Κανένα νόμο δεν θα αλλάξουμε»...

Ο λόγος του, υπογραφή!

Όταν ο Πέτσας έλεγε δεν θα επαναληφθεί η κατάθεση τροπολογίας την τελευταία στιγμή

Εξαίρεση που δεν θα επαναληφθεί είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Αυγύστου την απόφαση του Γιάννη Βρούτση να καταθέσει την τελευταία στιγμή δυο τροπολογίες, που οδήγησαν και στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως είχε πει μιλώντας στον Σκάι, ο λόγος ήταν ότι «έπρεπε να περάσουμε βασικά νομοσχέδια, όπως είχαμε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την διακοπή των εργασιών της Βουλής, θέματα επείγοντα». Και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ότι είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε οποιαδήποτε κριτική και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ελληνικό λαό, αν η διαδικασία αυτή επαναληφθεί στα επόμενα νομοσχέδια». (!)

Η χθεσινή ερώτηση Ραγκούση

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Πέμπτη 29/8 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό με ερώτησή του να κατατεθούν στη Βουλή τα πτυχία του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Ο Πρωθυπουργός στις αρχές Αυγούστου ανακοίνωσε ότι στη θέση του νέου Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) διορίζεται ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας G4S Secure Solutions SA.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Α.Τσίπρας, μεταξύ άλλων πολύ σοβαρών αιτιάσεων για το συγκεκριμένο διορισμό, επανειλλημένα ζήτησε να απαντήσετε αν αληθεύει πως στερείται των απαιτούμενων από το νόμο πρωταρχικών προϋποθέσεων, καθώς οι τίτλοι σπουδών, που ισχυριστήκατε ότι κατέχει, ενδεχομένως δεν είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ, όπως ορίζει η παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3469/2008 (ΦΕΚ Α’ 39).

Κ. Πρωθυπουργέ ερωτάσθε:

Θα δώσετε στη δημοσιότητα τους τίτλους σπουδών του νέου Διοικητή της ΕΥΠ καθώς και τις πράξεις αναγνώρισής τους από το ΔΟΑΤΑΠ ή έχετε ήδη προχωρήσει από αρχές Αυγούστου σε έναν εν γνώσει σας παράνομο διορισμό;
Εξακολουθεί να ισχύει η προσωπική, ρητή σας δέσμευση προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξετε την ισχύουσα νομοθεσία σύμφωνα με την οποία ήταν και παραμένει δική σας νομική υποχρέωση να διασφαλίσετε ότι ο Διοικητής της ΕΥΠ είναι κάτοχος αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών;
Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ραγκούσης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)