to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 26.09.2018

Κοινωνία

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο κοσμηματοπώλης - «Ούτε λέξη στη δικογραφία για τη βιαιοπραγία»

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε ο 73χρονος κοσμηματοπώλης, που απολογήθηκε για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου- Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην οικογένεια του θύματος την ώρα της απολογίας του 73χρονου και νέα διαδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης - Ελλιπής η δικογραφία ακόμη και για τα βασικά


(φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας)

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο 73χρονος κοσμηματοπώλης, που απολογήθηκε για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. καθώς για την κατηγορία που του αποδίδεται (θανατηφόρα βλάβη, η οποία είχε επακόλουθο τον θάνατο και επικίνδυνη σωματική βλάβη) δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση.  Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας βλάβης, η οποία είχε επακόλουθο τον θάνατο, και το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει και ότι η πρώτη κίνησή του ήταν να καλέσει την αστυνομία (αναλυτικά παρακάτω). Στα δικαστήρια ήταν συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι στην οικογένεια του θύματος.

Γιατί δόθηκε προθεσμία για σήμερα

Η απολογία του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αναβλήθηκε χθες επειδή κρίθηκε ότι ο φάκελος της δικογραφίας ήταν ελλιπής. Η γεμάτη ερωτήσεις και καμία ασφαλή απάντηση, πλην του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, δικογραφία οδήγησε χθες στην παράταση για σήμερα της απολογίας του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος που κατηγορείται για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Μία προθεσμία που έδωσε ο ανακριτής της υπόθεσης, αφού ο φάκελος που χειρίζεται "πάσχει από σοβαρότατες ελλείψεις", ενώ ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστες οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου (διαβάστε αναλυτικά) . Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει η δικηγόρος τη οικογένειας του θύματος  (δείτε αναλυτικά παρακάτω), στη δικογραφία,  σε κανένα σημείο, δεν καταγράφεται το περιστατικό της άσκησης ακραίας βίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η δικηγόρος αναφέρει επίσης ότι ακόμη και αυτήν την ώρα η δικογραφία δεν περιέχει το επίμαχο βίντεο, αλλά μία καταγραφή του υλικού αυτού, που πιθανότατα λήφθηκε από κινητό κάποιου αυτόπτη, από λογισμικό μέσω τηλεόρασης.Επιπλέον, όπως επισημαίνει η δικηγόρος, δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο ότι έγιναν ενέργειες προκειμένου να εντοπιστεί και κυρίως να διαφυλαχθεί υλικό από το χώρο του συμβάντος, όπως το οπτικό. «Δεν αποκλείστηκε καν ο χώρος» επισημαίνει η κ. Παπαρρούσου υπενθυμίζοντας τη φωτογραφία του κοσμηματοπώλη λίγη ώρα μετά το θάνατο του 33χρονου, να σκουπίζει τα σπασμένα γυαλιά έξω από το μαγαζί του.

Η δικογραφία επίσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τη Πολιτικής Αγωγής, στερείται μαρτυρικών καταθέσεων καθώς στο φάκελο που παρέλαβε ο ανακριτής, περιέχονται ελάχιστες καταθέσεις αυτοπτών, των αστυνομικών και του πληρώματος του ΕΚΑΒ που επίσης δεν αναφέρονται στις σκηνές που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Δεν περιέχεται επίσης καμία έκθεση έρευνας στον χώρο.

Η Πολιτική Αγωγή έχει ζητήσει να εξεταστεί ως μάρτυρας, τεχνικός Σύμβουλος, ειδικός εμπειρογνώμονας για τα ψηφιακά υλικά ώστε να αναλυθεί το υπάρχον βίντεο και να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα θέματα. Η εξέταση του μάρτυρα ενδέχεται να γίνει σήμερα, όπως επίσης σήμερα είναι πιθανό να εξεταστούν και δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Τι ισχυρίστηκε ο 73χρονος

«Έντονη ταραχή» επικαλέστηκε ο κοσμηματοπώλης στον ανακριτή κατά την απολογία του για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, υποστηρίζοντας πως όσα καταγράφηκαν στα βίντεο από την οδό Γλάδστωνος ήταν «για την προάσπιση της ζωής μου και της προσβαλλόμενης περιουσίας μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο 73χρονος κατηγορούμενος που αφέθηκε ελεύθερος με όρους καθώς για την κατηγορία που του αποδίδεται (θανατηφόρα βλάβη, η οποία είχε επακόλουθο τον θάνατο και επικίνδυνη σωματική βλάβη) δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση, υποστήριξε με υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή ότι λειτούργησε «παρασυρόμενος» από άλλους συγκεντρωμένους και εξαιτίας «της συμπεριφοράς του άνδρα» ο οποίος είχε μπει παράνομα στο μαγαζί του. Φέρεται επίσης να υποστηρίζει, πως ο Ζακ Κωστόπουλος είχε μαζί του μαχαίρι όταν μπήκε στο μαγαζί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως και στην προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί από τον χώρο το θύμα κρατούσε μαχαίρι. Κατά τον κατηγορούμενο από την κατάσταση που αντιμετώπισε «υπέλαβε» κίνδυνο ζωής και έτσι έδρασε υπό το κράτος φόβου και ταραχής.

Όπως φέρεται να υποστηρίζει ο κοσμηματοπώλης «βρισκόμουν υπό το κράτος έντονης ταραχής λόγω της συμπεριφοράς του άνδρα. Είχε μπει παράνομα μέσα στο κατάστημά μου και είχε καταστρέψει πλήρως τη βιτρίνα». Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης πως «λόγω της αναστάτωσης του εσωτερικού του καταστήματος, της αφαίρεσης του πολύτιμου εμπορεύματος μου και επειδή δεν είχε φτάσει ακόμα η αστυνομία και μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο να βγει ο άνδρας έξω σε κατάσταση αμόκ, ενήργησα για την προάσπιση της ζωής μου και της προσβαλλόμενης περιουσίας μου, παρασυρόμενος στην ατυχή αντίδρασή μου».

Ο συνήγορος του κοσμηματοπώλη Χάρης Αναγνωστόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ανέφερε πως η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο εντολέας του «συνάδει με αυτά που ισχυριζόμαστε». Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο κοσμηματοπώλης «είδε το θύμα να βγαίνει έξω από το μαγαζί του κρατώντας ένα μαχαίρι». Όπως ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος «ο εντολέας μου, εν μέσω της ταραχής του, παρασύρθηκε από τους άλλους πολίτες και ενήργησε κατά τον τρόπο που είδαμε στα βίντεο». Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν ο 73χρονος μετά από όλα αυτά νιώθει να έχει μετανιώσει, ο κ. Αναγνωστόπουλος απάντησε: «Ο εντολέας μου λυπάται για ότι συνέβη , αφού πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Σκέφτεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του».

«Δεν είναι ληστεία, δεν συνιστούσε καν απειλή - υπάρχει εγκεφαλικό ανεύρυσμα ως εύρημα»

Χωρίς το βίντεο δεν θα υπήρχε καν αυτή η ελλιπής δικογραφία και αν ο Ζακ δεν είχε υποστήριξη από οικογένεια και φίλους τα αίτια θανάτου θα έμεναν «αδιευκρίνιστα», είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καν απόπειρα ληστείας χωρίς απειλή ή άσκηση βίας, ούτε ευσταθούν τα περί «άμυνας» για χτυπήματα σε έναν άνθρωπο γονατισμένο μέσα σε μία βιτρίνα, τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Ήδη υπάρχει εύρημα για εγκεφαλικό ανεύρυσμα, όπως ανέφερε, αλλά και «πολλά βίντεο», ενώ έχει ζητηθεί το υλικό των καμερών από τα καταστήματα της περιοχής. Ο ανακριτής «είναι σε γνώση» του ότι αστυνομικοί επίσης τον χτύπησαν ενώ ήταν ήδη αιμόφυρτος στο έδαφος. (αναλυτικά)

Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα δικαστήρια της Ευελπίδων με τους αστυνομικούς να τον συνοδεύουν μέχρι την πόρτα του ανακριτικού γραφείου. Η νέα προθεσμία για την απολογία δόθηκε από τον ανακριτή για σήμερα στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον φάκελο απουσιάζουν ουσιώδη στοιχεία και μαρτυρίες, γεγονός που καταγγέλλεται από χθες από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, αν και η υπόθεση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, όταν δημοσιοποιήθηκε το οπτικό υλικό για όσα συνέβησαν την Παρασκευή στην οδό Γλάδστωνος.

Ο κοσμηματοπώλης καλείται να δώσει εξηγήσεις για την κακουργηματική πράξη με δεδομένη πλέον την αρχική εκτίμηση των ιατροδικαστών πως ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή δεν προήλθε από τα αποτρόπαια χτυπήματα που δέχθηκε λίγο πριν ξεψυχήσει στο πεζοδρόμιο έξω από το κατάστημα του κατηγορούμενου και χωρίς ακόμη να έχει πλήρως διαλευκανθεί ο λόγος που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Τα πρώτα συμπεράσματα των ιατροδικαστών, με τα οποία συμφωνεί και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 33χρονου, θα ληφθούν υπόψη κατά την διαδικασία απολογίας, από ανακριτή και Εισαγγελέα και ενδεχομένως οδηγήσουν σε διαφορετική κρίση από αυτήν που θα σχημάτιζαν αν ήταν σαφές ότι ο 33χρονος πέθανε από την άγρια επίθεση που δέχθηκε κατά την προσπάθεια του να φύγει από το κοσμηματοπωλείο.

Παράλληλα, έξω από το κτίριο 9 της ευελπίδων, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης διαδηλωτές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Συνέλευσης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου» και άλλων συλλογικοτήτων.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Ομόνοια και το σημείο έξω από το κοσμηματοπωλείο.

"Η κοινωνική αλληλεγγύη στέκεται απέναντι στον φασισμό, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς σχετικοποιήσεις, χωρίς να υποτιμά τον σκοταδισμό που καλλιεργείται απέναντι στους ευάλωτους ανθρώπους, χωρίς να αφήνει καμία πιθαμή χώρο στις ιδέες και τις πράξεις του", τονίζεται σε ένα από τα καλέσματα.

(φωτ.: 3pointmagazine.gr)

Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση αλλά και η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καλογριά και Σουλτάνας Μαριανού, καθώς και του Σ. Τσαντίρη, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια του 33χρονου που έχασε τη ζωή την περασμένη Παρασκευή σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάστωνος, στην Ομόνοια, δεν προσδιορίζει την ακριβή αιτία του θανάτου του.

Στο σημείο που συμφωνούν οι ιατροδικαστές και ο σύμβουλος που ορίστηκε από την οικογένεια του 33χρονου είναι ότι δεν έφερε κακώσεις που να προκαλέσουν τον θάνατό του. Έτσι, αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να πέσει φως στην αιτία θανάτου του.

Σχετικά με το πόρισμα, ο κ. Καλογριάς τόνισε: «Το συμπέρασμα της νεκροψίας-νεκροτομής, στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας είναι ότι η αιτία θανάτου είναι απροσδιόριστη, εν αναμονή εργαστηριακών εξετάσεων και μακροσκοπικό αποκλεισμό θανατηφόρων κακώσεων. Δεν έφερε κακώσεις που να δικαιολογούν από μόνες τους τον θάνατο. Είχε κάποια τραύματα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος, μικρά θλαστικά τραύματα που από μόνα τους δεν δικαιολογούν τον θάνατο γι' αυτό προχωράμε σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο. Σε αυτήν τη φάση, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρχαν θανατηφόρες κακώσεις μακροσκοπικά -από τη νεκροτομή που έγινε- που να δικαιολογούν τον θάνατο. Είχε διάσπαρτες εκδορές, εκχυμώσεις, αλλά αυτά από μόνα τους δεν δικαιολογούν ιατροδικαστικά τον θάνατο. Είχε πολλές μικρές κακώσεις, μικρές που δεν δικαιολογούν τον θάνατο».

Διευκρινίσεις από τον Σ. Τσαντίρη: Δεν αποκλείσαμε ποτέ τη θανατηφόρα κάκωση

Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε από την εμφανιζόμενη ως κοινή διαπίστωση των ιατροδικαστών, της Πολιτείας αλλά και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος, που εξέτασαν τη σορό του Ζακ Κωστοπουλου, κι εμφανίστηκαν να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης (της οικογένειας) με διευκρινιστική του δήλωση στο documentonews.gr λέει ότι δεν αποκλείεται η θανατηφόρα κάκωση

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσαντίρης:

«Απροσδιόριστη αιτία του θανάτου ιατροδικαστικώς, εννοούμε ότι δεν διαπιστώθηκε μακροσκοπικώς προφανής αιτία του θανάτου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον διενεργήθη δειγματοληψία οργάνων και βιολογικών υγρών για περαιτέρω εξετάσεις -τοξικολογικές και ιστολογικές.

Από την νεκροψία ο θανών έφερε επί του σώματός του πολλαπλές κακώσεις και κυρίως πολλαπλά θλαστικά τραύματα κεφαλής προφανώς λόγω πολλαπλών πλήξεων αλλά και άκρων από θραύση των τζαμιών.

Το γεγονός ότι μακροσκοπικώς δηλαδή, δια γυμνού οφθαλμού, δεν διαπιστώθηκε θανατηφόρα κάκωση δεν αποκλείει το γεγονός να υφίσταται μικροσκοπικώς και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, προκειμένου με πλήρη αντικειμενικότητα να γίνει συγκερασμός όλων των στοιχείων».

Άννυ Παπαρούσου: «Ούτε πόρισμα υπάρχει ακόμα, ούτε καταθέσεις αυτοπτών στη δικογραφία»

Δηλώσεις πραγματοποίησε τη Δευτέρα και η δικηγόρος εκ μέρους της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυς Παπαρούσου στο omniatv.com, για την εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας:

Σε σχέση με την ιατροδικαστική έκθεση: δεν υπάρχει πόρισμα. Το πόρισμα παραπέμπεται στο μέλλον, για να βγουν οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Αυτό που μου είπε ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας ο κ. Τσαντίρης, είναι ότι υπάρχει εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο μένει να ερευνηθεί και να διαπιστωθεί από τί προήλθε. Άρα, αυτό μας ενδιαφέρει.

Προς το παρόν, η αιτία θανάτου παραμένει απροσδιόριστη και παραπέμπεται η γνώση που θα έχουμε γι’ αυτή στο μέλλον, όταν θα έχουν βγει και οι εξετάσεις, τοξικολογικές και ιστολογικές.

Από τη μελέτη της δικογραφίας είμαι σε θέση να σας πω ότι δεν καταγράφεται πουθενά το περιστατικό αυτό της άσκησης ακραίας βίας, σε κανένα σημείο της δικογραφίας. Η αιτία που το ΕΚΑΒ προσήλθε για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Ζακ Κωστόπουλο, ήταν «μαχαίρωμα». Αυτή ήταν η αιτιολογία που παρασχέθηκε στο ΕΚΑΒ. Πρέπει να σας πω ότι ο άνθρωπος έφτασε νεκρός στον Ευαγγελισμό, δεμένος με χειροπέδες.

Και ότι στη δικογραφία αυτή υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις, όπως καταρχήν από μαρτυρίες: όλους αυτούς τους συγκεντρωθέντες που βλέπουμε στο βίντεο, δεν έχουμε την τύχη να έχουμε τις μαρτυρικές τους καταθέσεις. Δεν υπάρχουν εκθέσεις έρευνας, οι οποίες να έχουν γίνει μέσα στο κατάστημα. Όπως καταθέτει ο καταστηματάρχης, η πόρτα του καταστήματος ήταν ανοιχτή, δεν παραβιάστηκε δηλαδή από τον θανόντα. Και γενικώς δεν υπήρξε καμμία μέριμνα της αστυνομίας να καταγράψει και να περισυλλέξει οποιοδήποτε στοιχείο που υπήρξε, μετά το συμβάν. Αν δεν υπήρχε αυτό το οπτικό υλικό, η δικογραφία ενδεχομένως να έκλεινε έτσι. Δεν θα είχε καταγραφεί καμμία άσκηση βίας από τον οποιονδήποτε.

Η ανάκριση είναι ανοιχτή, το βιντεοληπτικό υλικό επεξεργάζεται ένας ειδικός πραγματογνώμονας για τα ηλεκτρονικά πειστήρια και θα καταθέσει και στον ανακριτή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό, δεν έχουν βρεθεί δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν και υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έπαιξαν κι ένα ρόλο στο περιστατικό, με μία επιπλέον άσκηση βίας, κατά το στάδιο όπου ο θανών Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν σε καμία θέση να αντιδράσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια Ζακ Κωστόπουλου: Δολοφόνησαν το παιδί μας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)