to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 06.12.2022

Κοινωνία

Προθεσμία έλαβε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη - Τι ισχυρίστηκε

Κατηγορείται για: απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση - Έξω από τα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν ομάδες Ρομά που διαμαρτύρονταν με πανό και πλακάτ ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία


Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση μετά το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη, νωρίς το πρωί της Τρίτης, οδηγήθηκε «κρυφά» στο Δικαστικό Μέγαρο από τους συναδέλφους του με τον εισαγγελέα να ασκεί σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη χρήση του υπηρεσιακού όπλου.

Λίγο αργότερα, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Παρασκευής (09/12) ενώπιον του α' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται ότι και οι δύο σφαίρες έφυγαν από το δικό του όπλο. Για τη βολή που βρήκε τον 16χρονο Ρομά στο κεφάλι φέρεται να δικαιολογήθηκε λέγοντας πως αυτό έγινε εξαιτίας των «αναπηδήσεων της υπηρεσιακής μοτοσικλέτας στην οποία επέβαινε».

Επεισόδια έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Την ίδια ώρα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν ομάδες Ρομά που διαμαρτύρονταν με πανό και πλακάτ για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του ανήλικου μέλους της κοινότητάς τους. Απέναντί τους παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέτρεψαν την προσέγγισή τους στα δικαστήρια.

Με την ατμόσφαιρα να «μυρίζει» μπαρούτι τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν βίαια πρόσκαιρα ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι εικόνες που δείχνουν τον πατέρα του 16χρονου να πέφτει θύμα της επιθετικότητας των αστυνομικών. Ο φακός της κάμερας συνέλαβε τις εικόνες ντροπής με τον άνδρα σωριασμένο στο έδαφος από το γκλομπ ΜΑΤατζή να ουρλιάζει από τον πόνο. Δικηγόροι και απλοί πολίτες που βρέθηκαν στα δικαστήρια φώναζαν μάταια στους αστυνομικούς να τον αφήσουν.

Καταρρίπτοντας το αφήγημα της προσπάθειας εμβολισμού

Με την υπόθεση να ξυπνά μνήμες από τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, δριμύ κατηγορώ κατά της αστυνομίας εξαπέλυσε ο δικηγόρος του 16χρονου Ρομά.

Ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, αναφέρθηκε (ΕΡΤ) στο περιστατικό καταρρίπτοντας το αφήγημα της προσπάθειας εμβολισμού και απηύθυνε έκκληση σε όποιον είδε κάτι να επικοινωνήσει με τις Αρχές.

«Περιμένουμε ο Κώστας να ανακάμψει και να δείξει δύναμη» ανέφερε, 14 χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα που «έρχεται σαν τραγική ειρωνεία να μας θυμίσει ότι η αστυνομική βία είναι παρούσα και μάλιστα όχι σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος ενός ανήλικου για το τίμημα των 20€».

Σύμφωνα με το δικηγόρο του θύματος «ο αστυνομικός αυτός γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο δράστης. Γνώριζε ποιος ήταν ο δράστης, γνώρισε πολύ καλά ότι αυτός που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης».

Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση η υγεία του 16χρονου

Όλα αυτά ενώ συμπληρώνεται το δεύτερο 24ωρο αγωνίας για τον ανήλικο που παραμένει διασωληνωμένος σε ΜΕΘ στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι σοβαρή μετά την πολύωρη επέμβαση που υποβλήθηκε στο κεφάλι προκειμένου να αφαιρεθεί η σφαίρα.

Για την κατάσταση της υγείας του 16χρονου ανιψιού του και την επιθυμία της οικογένειας του για Δικαιοσύνη μίλησε (ΑΝΤ1) ο Αντώνης Φραγκούλης θείος του ανήλικου.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και περιμένουν να περάσει το δεύτερο 24ωρο, ενώ η οικογένεια του βλέπει ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το περιστατικό.

Αυτό που θέλουν είναι η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της σχετικά με τον αστυνομικό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε για να φοβίσει το παιδί αλλά για να σκοτώσει το παιδί.

Στο μεταξύ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, χτες βράδυ, στο «Ιπποκράτειο», διευθυντές δύο Κλινικών απευθύνουν έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τη χθεσινή εφημερία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, επικαλούμενος την ιδιαίτερη σχέση του με τον πληθυσμό των Ρομά, απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια. Ο διευθυντής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής, Δημήτρης Ζαφειρίου, ανέφερε ότι πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου συνέβησαν θλιβερά γεγονότα όπως θα χθεσινά, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)