to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 31.10.2020

Κοινωνία

Πρωτοφανής αθλιότητα στην ΑΣΟΕΕ: Προπηλάκισαν και διαπόμπευσαν τον πρύτανη - Επικήρυξε τους δράστες η κυβέρνηση

Αντιδράσεις για τον ωμό τραμπουκισμό - Έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής «θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης» - Επικήρυξη 100.000 ευρώ για τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη


Μία απαράδεκτη εικόνα ήρθε στην δημοσιότητα από την επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Η φωτογραφία που συνοδεύει ανάρτηση των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως "πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης" στο indymedia, δείχνει τον πρύτανη εν μέσω ατόμων με περασμένη στο λαιμό του μία ταμπέλα με το σύνθημα "αλληλεγγύη στις καταλήψεις".

Οι υπογράφοντες το κείμενο δικαιολογούν την απεχθή πράξη τους λέγοντας πως ο πρύτανης, "μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ" και πως μέσα από "άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ", ενώ τον κατηγορούν πως "εμπλέκεται σε ύποπτες αναθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων σε οργανισμούς και εταιρίες για αμισθί παροχή πνευματικής εργασίας που συνεπάγεται την εκμετάλλευση φοιτητών/τριων που ασκούν την πρακτική τους".

Κλείνοντας το κείμενό τους, οι αυτοαποκαλούμενοι "αλληλέγγυοι" ειρωνεύονται τον πρύτανη γράφοντας "Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο".

Η αποτρόπαια επίθεση προκάλεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.'

Επικήρυξη 100.000 ευρώ για τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη

Η κυβέρνηση δίνει χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες για την επίθεση στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το σκοπό αυτό υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Οικονομικών.

Για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Με σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρακαλούμε όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476243 και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σημειώνεται ότι, για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε Αρχής και οποιουδήποτε τρίτο».

Οξείες αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει τον βίαιο τραμπουκισμό

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ:

«Η αήθης επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, αποτελεί μία βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι πρακτικές διαπόμπευσης είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης. Η αυτονόητη καταδίκη τους είναι όρος για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

«Η καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν μπορεί να είναι ανεκτή», σχολιάζει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος:

Όπως αναφέρει επίσης η ΕΠΕΚΕ Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αθλιότητες που διέπραξε ομάδα αυτόκλητων «τιμωρών», σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας δεν καταφεύγουν σε τραμπουκισμούς και σε διαπόμπευση προσώπων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αλίμονο! Αυτές είναι ενέργειες που ταιριάζουν σε μιμητές βιαιοτήτων και αστυνομικών πρακτικών της δεκαετίας του '60.

Η νεολαία δυναμώνει τους αγώνες της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα μορφωτικά και εργασιακά της δικαιώματα.

Πρακτικές σαν και αυτή, που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και εντάσσονται -ως μορφή και περιεχόμενο- αποκλειστικά και μόνο στο οπλοστάσιο της ακροδεξιάς, δεν έχουν καμία δικαιολογία και μας βρίσκουν αποφασιστικά αντίθετους».

Στ. Κούλογλου: Βγαλμένη από τις εποχές που οι Ναζί κρεμάγαν στους Εβραίους πινακίδες

Βγαλμένη από τις εποχές που οι Ναζί κρεμάγαν στους Εβραίους πινακίδες ή και από ανάλογα πρόσφατα περιστατικά με τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, η εικόνα πρύτανη Ελληνικού Πανεπιστημίου με κρεμασμένη ταμπέλα στο λαιμό του, δεν έχει τη παραμικρή σχέση με ακαδημαϊκές ελευθερίες και δημοκρατικές διεκδικήσεις, με τη δημοκρατία γενικώς. Οι αυτουργοί είναι σαν έμποροι όπλων: δίνουν δωρεάν πολεμοφόδια στους εχθρούς του Πανεπιστημιακού Ασύλου, των καταλήψεων, των φοιτητικών αγώνων. Πρόκειται είτε για άτομα με φασιστοειδή νοοτροπία, είτε για προβοκάτορες. 'Η και τα δύο μαζί.

Ανακοινώσεις από Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη, τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους πρυτάνεις

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 16:00, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας και την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και προστασίας του Πολίτη. «Ο απαράδεκτος, φασιστικός, προπηλακισμός του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστήμιων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο  Στέλιος Πέτσας.

Αποτρόπαια χαρακτήρισε απο την πλευρά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως την εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας. Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο» αναφέρει η κ. Κεραμέως στη δήλωσή της για τον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει», τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει», σημειώνει ακόμη ο κ.Χρυσοχοϊδης. «Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν».

Φ. Γεννηματά: Φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες

Με αιχμές κατά του πρωθυπουργού, για τον νόμο - φούσκα για το άσυλο, όπως ανεφερε, καταδίκασε απερίφραστα η Φώφη Γεννηματά την επίθεση εναντίον του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. «Αυτές οι φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο. Ο σκοταδισμός δεν θα επικρατήσει. Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρχών. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο νόμος του κ. Μητσοτάκη, η μεγάλη δήθεν μεταρρύθμιση που θα άλλαζε την εικόνα των Πανεπιστημίων ήταν απλά άλλη μια μεγάλη φούσκα», αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Γεννηματά.

ΚΝΕ: Προβοκατόρικος ο ρόλος ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας.

   Η προσπάθεια που γίνεται από χθες να εμφανιστούν δικαιωμένα για την πολιτική τους κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωτοστατήσει στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή, αποδεικνύει σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό αυτές οι ομάδες και αυτές οι ενέργειες» υπογραμμίζει η ΚΝΕ σε σχόλιό της.

   Επισημαίνει ότι «όχι τυχαία, τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την οργάνωση νέων αγώνων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

   «Οι φοιτητές, σύσσωμος ο λαός και το κίνημά του, να απομονώσουν αυτές τις θρασύδειλες ομάδες, να σταθούν εμπόδιο και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών.

   Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, που γίνονται πράξη η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, τα όνειρα και οι ανάγκες της νέας γενιάς» καταλήγει το σχόλιο της ΚΝΕ.

tags: ΑΣΟΕΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)