to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πρώτες σκέψεις για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφερειακές εκλογές

Είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία και το πολιτικό βάρος από την σπουδαία νίκη που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Αττικής.


Είναι αλήθεια ότι ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία και το πολιτικό βάρος από την σπουδαία νίκη που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Αττικής. Νίκη που ανοίγει νέες προοπτικές για την εφαρμογή πολιτικών με πρόσημο προσανατολισμένο μεροληπτικά υπέρ των πολιτών, των εργαζομένων, της νεολαίας,των ανέργων, της κοινωνίας. Πολιτικών που θα έρθουν σε σύγκρουση με τα μνημόνια στο χώρο της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα διάφορα παρατηρητήρια εποπτείας των ΟΤΑ, τα μεγαλοσυμφέροντα κ.α., ανοίγοντας δρόμο  που θα οδηγεί σε μεταμνημονιακό ξέφωτο, ενώ θα σηματοδοτεί την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του αυτοδιοικητικού θεσμού ως κατεξοχήν λαϊκού θεσμού, ως θεσμού συμμετοχής και επίλυσης των τοπικών και λαϊκών προβλημάτων.

Τη σπουδαιότητα της σημασίας η οποία ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, μπορούμε να τη καταλάβουμε από τα αφιερώματα του ξένου έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Αποκτάει δε ιδιαίτερη σημασία η νίκη αυτή, γιατί η Περιφερειακή Παράταξη ¨Δύναμη Ζωής¨ δεν έκρυψε τη στήριξη της από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ότι στελεχώνεται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, από ενεργούς πολίτες από τον οικολογικό χώρο, αλλά και από πολίτες ανένταχτους στο χώρο της Αριστεράς κ.λ.π.  Δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις αυτοδιοικητικό, ακηδεμόνευτο ή ακομμάτιστο σχήμα.  Παρουσίασε πρόγραμμα με άξονες, στόχους και διάλεξε όχθη που θα πορευτεί.

Αυτή την όχθη την αριστερή όχθη, το σύστημα, τα μίντια και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι την πολέμησαν λυσσασμένα. Προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της Παράταξης και να αποσιωπήσουν τις προτάσεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 4 δημόσιες παρουσιάσεις που έγιναν για την ανάπτυξη προγραμματικών σημείων όπως: το Ρυθμιστικό Σχέδιο, η διαχείριση των απορριμμάτων, η πρόταση μας για το περιβάλλον και τα προβλήματα του, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο στην Αττική.  

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και η δημόσια τηλεόραση πρόβαλαν για ελάχιστα δευτερόλεπτα  μόνο το πρώτο θέμα, ενώ όλα τα υπόλοιπα καθώς και η πλούσια προεκλογική δραστηριότητα συνάντησαν τοίχο αποσιώπησης. 

Είναι επίσης απόλυτα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει για τη νέα Περιφερειακή Αρχή πίστωση χρόνου από τους πολίτες, ενώ θα αποτελέσει και το πρώτο ζωντανό παράδειγμα άσκησης εναλλακτικής πολιτικής υπέρ των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. 

Αυτά τα στρώματα είναι που έδωσαν και την πλειοψηφία στο ψηφοδέλτιο της ¨Δύναμης Ζωής¨ με 50,82% στο δεύτερο γύρο και με διαφορά 25.622 ψήφους από το ψηφοδέλτιο Σγουρού που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και οι άλλοι πρόθυμοι των μνημονιακών πολιτικών.

Από μια πρώτη ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της δεύτερης Κυριακής χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ποιοτική ανάλυση ανά ηλικία, επάγγελμα, εισόδημα και πολιτική προέλευση μπορούμε να παρατηρήσουμε το εξής. Εκεί όπου υπάρχουν περιοχές με μεσοστρώματα και αυξημένα εισοδήματα, το ψηφοδέλτιο Σγουρού είχε καλύτερες επιδόσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα όπου η Παράταξη μας έλαβε μόνο 45,5%. Στη Κηφισιά πήρε 35,8% στη Φιλοθέη 29,5%, στο Χολαργό-Παπάγου 40,9%, στα Βριλήσσια 44%,  ενώ αντίθετα στη Νέα Ιωνία 54,7% και στη Μεταμόρφωση 54,6%. Πολύ καλές επιδόσεις είχε και στις λαϊκές γειτονιές και τους Δήμους Περιστερίου, Λιοσίων, Αιγάλεω, Νίκαιας και αλλού με ποσοστά που αγγίζουν το 58%. Θα μπορούσε σχηματικά να πει κάποιος ότι όσο μειώνεται η αξία του τετραγωνικού μέτρου της κατοικίας σε σχέση με τις πιο εύπορες περιοχές, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά της Περιφερειακής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει την ταξικότητα της ψήφου, αλλά και ποιά στρώματα περισσότερο από όλους περιμένουν μέτρα  στήριξης και ελπίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αναγκαιότητα ποιοτικών βημάτων που πρέπει να γίνουν άμεσα στη πολιτική δουλειά των Οργανώσεων μας, για τη σύνδεση τους με τα τοπικά προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και πολίτες.

Στο ερώτημα του εάν θα τα καταφέρουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Αττικής η απάντηση έχει μόνο θετικό πρόσημο. Θα τα καταφέρουν γιατί εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων. Θα τα καταφέρουν, γιατί θα στηρίζονται αλλά και θα ελέγχονται από το λαϊκό κίνημα, γιατί θα επιδιωχθεί η συλλογικότητα στη λειτουργία της Παράταξης, η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής. Πρέπει να τα καταφέρουν γιατί δεν έχουν την ιστορική πολυτέλεια να κάνουν λάθη ή βήματα σημειωτόν. Πρέπει να τα καταφέρουν  γιατί με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν στην ανατροπή των νεοφιλελεύθερων ταξικών πολιτικών και στη δημιουργία της Κυβέρνησης της Αριστεράς.

*Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)