to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 03.09.2023

Πολιτική

Πρώτες διαρροές Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ: Pass και ψίχουλα τα «έσοδα» από την αφαίμαξη των νοικοκυριών

«Έσοδα» από τη «θετική πορεία της οικονομίας» και όχι από την αφαίμαξη της ακρίβειας «βλέπει» πάλι το Μέγαρο Μαξίμου. Με pass για τους απολύτως αδύναμους και (νέα) ευχολόγια για την επενδυτική βαθμίδα θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Διαρροές για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται - παρότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει»- έτοιμος να μοιράσει «χρήμα» και pass σε «όσους δοκιμάζονται». Κι αυτό λόγω της «καλής πορείας» της ελληνικής οικονομίας. Πουθενά δεν αναφέρεται πως τα (όντως) αυξημένα έσοδα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την εκτίναξη των τιμών, την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό.

Στον ρυθμό της ΔΕΘ κινείται από σήμερα η ελληνική οικονομία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του να βρίσκονται στη διαδικασία οριστικοποίησης του περιεχομένου των εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες τίποτε ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» και τα πάντα είναι υπό εξέταση. Το μόνο σίγουρο, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι η κυβέρνηση «θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, που είτε δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, είτε πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια».

Οι διαρροές θέλουν να πείσουν τώρα πως «τα όποια επιπλέον έσοδα» προκύπτουν «εξαιτίας της θετικής πορείας της οικονομίας» (!), όπως τουλάχιστον αυτή έχει πιστοποιηθεί τους πρώτους επτά μήνες του έτους και πως αυτά «θα επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία».

Άξονες οικονομικής πολιτικής με... pass και επενδυτική βαθμίδα

Έτσι λοιπόν με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η ομιλία του πρωθυπουργού, αναφορικά με την οικονομία, θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το κυνήγι στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την καθυστερημένη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Βέβαια στην ίδια δήλωση αναφέρεται πως «οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν θα κινούνται εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επίτευξης των στόχων σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Η κυβέρνηση φάινεται επιφυλακτική ως προς το μήνυμα που θα δοθεί προς τις αγορές και τους επενδυτές και φοβάται μην αυτό λειτουργήσει ανασταλτικά στην πορεία απόκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Ο δεύτερος σχετίζεται με την ανάγκη να στηριχθούν εκείνοι που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι αποζημιώσεις θα γίνει προσπάθεια να δοθούν άμεσα και θα αφορούν τη φυτική και ζωική παραγωγή που καταστράφηκε, όπως επίσης και για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιά (μερική ή ολοκληρωτική). Παράλληλα θα αναληφθούν δράσεις για αποκατάσταση των καταστροφών στα δάση.

Ο τρίτος πυλώνας της πολιτικής θα έχει να κάνει με «πιθανά» μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων. Στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι μεταξύ των άλλων:

• Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος το έτους.

• Ενίσχυση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

• Διατήρηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για τους ευάλωτους.

• Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

• Επίδομα στους συνταξιούχους εκείνους που δεν έλαβαν αυξήσεις αποδοχών.

• Ανάλογα με την πορεία των εσόδων, ίσως να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους κ.α.

Ο τέταρτος πυλώνας της πολιτικής που αναμένεται να αναπτυχθεί από το πρωθυπουργό, θα έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια. Θα δοθεί έμφαση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των λελογισμένων μειώσεων στη φορολογία, ανάλογα με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)