to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

6:41 | 28.11.2018

Πολιτική

Προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για το 2019

Η απόφαση του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Πράσινων


Η απόφαση του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Πράσινων στο Βερολίνο, 23-25/11:
 

Αγαπητοί ψηφοφόροι, 

Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ώρα να προστατεύσουμε τη δημοκρατία. Τώρα πρέπει να αντιταχθούμε στο μίσος και το ρατσισμό. Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Τώρα είναι η στιγμή για αλλαγή στην Ευρώπη που θα επιτρέψει να εκπληρωθούν τα όνειιρα των πολιτών της.
 
Το πράσινο όραμά μας για την Ευρώπη είναι εκείνο μιας Ευρώπης που προασπίζει το πρασίνισμα των οικονομιών μας, που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, κάτι που οφείλουμε στα παιδιά μας και το χρωστάμε στον κόσμο. Που επιδιώκει την κοινωνική και συνεκτική διαγενεακή δικαιοσύνη και τη δημοκρατία των φύλων. Που προστατεύει τους πολίτες και τους δίνει δύναμη. Που προστατεύει τη διαφορετικότητα και υποστηρίζει το κράτος δικαίου. Που προάγει τη διεθνή ειρήνη και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
 
Θέλουμε να ανανεώσουμε την υπόσχεση της Ευρώπης. Υποστηρίζουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Θα εργαστούμε για να απωθήσουμε και να απομονώσουμε εκείνους που προσπαθούν να μετατρέψουν την αυθεντική κριτική για τις ελλείψεις και τα λάθη σε αντι-ευρωπαϊκή, εξτρεμιστική και ξενοφοβική οπισθοχώρηση. Λέμε όχι σε μια Ευρώπη εθνικισμών. Θεωρούμε την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης ως ένα μεγάλο ιστορικό επίτευγμα. Ευνοεί τους Ευρωπαίους πολίτες με πολλούς τρόπους. Αλλά δεν θα στηριχθούμε στους δάφνες του παρελθόντος. Η Ευρώπη, η κοινή μας κατοικία, είναι θέμα αφοσίωσης, ευθύνης.
 
Η ευρωπαϊκή ενότητα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω σε κάθε γενιά. Στην εποχή μας, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να συνεργαστούμε για τις κοινές μας αξίες και συμφέροντα στον κόσμο. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων πρέπει να συμφωνήσουμε για την ευρωπαϊκή κυριαρχία, διότι τα μεμονωμένα έθνη μας δεν είναι αρκετά ισχυρά. Ας αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες από κοινού ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη υποστηρίζει την πολυμέρεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αειφόρο ανάπτυξη και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.
 
Για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που προσφέρει στους πολίτες της, πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατία. Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω σε μια πλήρη δημοκρατία πολλών επιπέδων, στην οποία όλες οι δημόσιες αποφάσεις να λαμβάνονται με διαφάνεια από εκλεγμένους και πολιτικά υπεύθυνους εκπροσώπους. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μιας δύναμης μετασχηματισμού και αλλαγής της Ευρώπης προς το καλύτερο. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες των λόμπι πρέπει να γίνουν διαφανείς και με δεσμευτικούς κανόνες Όλοι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους υποστηρίζουμε κινήματα που προάγουν την αλληλεγγύη, την περιβαλλοντική και κλιματική υπευθυνότητα, το κράτος δικαίου, το φεμινισμό, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Αυτές είναι οι βασικές πράσινες αξίες που επιδιώκουμε στην αναζήτηση δημοκρατικής δημοκρατίας. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πρόοδος κατανέμεται δίκαια και κανείς δεν μένει πίσω.
 
Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν χρήση του δικαιώματος ψήφου τους. Σπάνια οι ευρωπαϊκές εκλογές ήταν το ίδιο σημαντικές με αυτή που είναι μπροστά μας. Το εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει μαζί ή θα καταρρεύσει εξαρτάται από την επιλογή των πολιτών, από την επιλογή σας.
 
Ακολουθούν οι δώδεκα Πράσινες προτεραιότητες για την αλλαγή της Ευρώπης. Δείτε αναλυτική αναφορά στο σάιτ των Ευρωπαίων Πράσινων.

 • Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με απεξάρτηση από τον άνθρακα, προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στροφή προς 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Επενδύσεις σε μια δίκαιη Πράσινη Οικονομία, έρευνα και καινοτομία
 • Διασφάλιση αξιοπρεπούς ελάχιστου εισοδήματος σε όλες τις χώρες μέλη
 • Υποστήριξη του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς
 • Υποστήριξη του δικαιώματος ασύλου και εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διαύλων μετανάστευσης.
 • Να γίνουν τα τρένα μια πραγματική εναλλακτική μέθοδος μετακίνησης έναντι των αεροπλάνων στην Ευρώπη.
 • Προστασία της υγείας των πολιτών μέσα από την εξάλειψη της ρύπανσης του αέρα και των νερών και τον εκμηδενισμό των πλαστικών αποβλήτων.
 • Παραγωγή καλής ποιότητας τροφίμων, τοπικών, χωρίς μεταλλαγμένα και φυτοφάρμακα, αγροτική παραγωγή χωρίς κακομεταχείριση στα ζώα
 • Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, σε πρακτική εξάσκηση δίκαια αμειβόμενη και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους νέους
 • Αγώνας για φορολογική δικαιοσύνη ΤΏΡΑ
 • Αγώνας για μια φεμινιστική Ευρώπη που τοποθετείται ενάντια στη έμφυλη βία, με ίσα δικαιώματα για όλους.
 • Άμεση παύση των εξαγωγών όπλων σε δικτάτορες και χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση

Αγαπητοί ψηφοφόροι, 

Οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλουμε να ξεπεράσουμε το status quo και να ανοίξουμε ένα νέο βιβλίο για την κοινή μας ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ο κόσμος γύρω μας δεν παραμένει ακίνητος και εμείς, στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Ας είμαστε αυτοί που θα αλλάξουν την Ευρώπη! Ας συνδυάσουμε τη ριζική ανάλυση με τους οραματικούς στόχους και μια ρεαλιστική προσέγγιση.
 
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δεσμεύονται να αγωνιστούν για τις προτεραιότητες που σας παρουσιάζουμε εδώ. Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να μας υποστηρίξουν σε αυτές τις μάχες. Η εκλογή περισσότερων πράσινων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από περισσότερες χώρες θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σ’ αυτά τα βήματα. Για να υλοποιήσουμε αυτές τις προτεραιότητες, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προοδευτικές συμμαχίες και πλειοψηφίες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι υπόσχονται να υποστηρίξουν ως πρόεδρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναν/μια από τους επικεφαλής υποψηφίους για τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα είναι διατεθειμένος να μοιραστεί αυτούς τους σκοπούς.
 
Ας οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)