to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:45 | 05.11.2013

Πολιτισμός

Προτεραιότητα της αριστερής διακυβέρνησης η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

Με μία μεγάλη θεσμική διαβούλευση, επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Βουλή και με το οποίο επιχειρείται από την κυβέρνηση, η τροποποίηση πτυχών του πλαισίου προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, συνέχισε τις κοινοβουλευτικές της επεξεργασίες, η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ


Στην διαβούλευση, συμμετείχαν 6 βουλευτές  (Μ. Κανελλοπούλου, Τ. Κουράκης, Τζ. Βαμβακά, Π. Δριτσέλη, Π. Κουρουμπλής, Π. Τατσόπουλος) καθώς και  το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης  συμμετείχαν εκπρόσωποι σχεδόν όλων των συλλογικών φορέων που σχετίζονται με την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Στην δίωρης διάρκειας συζήτηση αναλύθηκαν οι προσεγγίσεις επί των διατάξεων του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των δημιουργών, σε σχέση με τα δικαιώματα που απορρέουν από το πνευματικό τους έργο. 

Κοινό παρονομαστή όλων των τοποθετήσεων αποτέλεσε η ανάγκη προστασίας της πνευματικής δημιουργίας, η οποία σήμερα απειλείται από ιδιωτικά συμφέροντα και πολυεθνικές εταιρίες καθώς και από την έλλειψη επαρκούς νομοθεσίας και βούλησης ελέγχου του διαδικτύου. Πολλοί από τους συμμετέχοντες επεσήμαναν τα θετικά στοιχεία αλλά και τις δυσκολίες εφαρμογής καθώς και τις ασάφειες του υπάρχοντος νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει στη χώρα μας. Αναφορές υπήρξαν και στα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία, όπου οι εξελίξεις φαίνονται να είναι ανησυχητικές για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και να ευνοούν κατά κύριο λόγο τους ιδιώτες- επιχειρηματίες. Ιδιαίτερα σφοδρή κριτική ασκήθηκε στις διατάξεις του προς ψήφιση νομοσχεδίου που σχετίζονται με την μεταχείριση των «ορφανών» έργων, οι οποίες ενδέχεται να επιτρέψουν την ποικιλότροπη εμπορική τους εκμετάλλευση από ιδιώτες, εις βάρος των δημιουργών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε με προσοχή τις απόψεις και τις ενστάσεις όλων των συμμετεχόντων και δεσμεύεται ότι η αριστερή διακυβέρνηση θα προστατέψει την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία και τους φορείς της. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)