to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 21.03.2023

Διεθνή

Προτεραιότητα στους δεσμούς Κίνας και Ρωσίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σι από τη Μόσχα

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης Σι στη Μόσχα στις συνομιλίες με τον Πούτιν θα βρεθεί η Ουκρανία. Πρόσκληση του Κινέζου προέδρου στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασία σε σύνοδο κορυφής «Κίνας-κεντρικής Ασίας»


Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα θα δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς με τη Ρωσία, αποκαλώντας τις δύο χώρες ως «μεγάλες γειτονικές δυνάμεις», καθώς προετοιμάζεται για μια δεύτερη ημέρα συνομιλιών με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν που αναμένεται να επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επαινέθηκε από τον κινέζο πρόεδρο Σι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ενώ δήλωσε ότι οι δεσμοί με τη Ρωσία αποτελούν προτεραιότητα της χώρας του.  Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες τη Δευτέρα και απόλαυσαν δείπνο στο Κρεμλίνο, επαινώντας θερμά ο ένας τον άλλον ως «αγαπητό φίλο».

Ο Σι είπε στη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ότι η Κίνα θα δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία ως «μεγάλες γειτονικές δυνάμεις» και «στρατηγικούς εταίρους».

Ο Σι δήλωσε ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang «θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ολόπλευρη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Τρίτη ότι προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα φέτος, ενόψει ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών στη Μόσχα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Χθες προσκάλεσα τον πρόεδρο Πούτιν να επισκεφθεί φέτος την Κίνα σε χρόνο που τον βολεύει», δήλωσε ο Σι κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πέσκοφ, σχολιάζοντας τις συνομιλίες είπε ότι είχαν μια πολύ σοβαρή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. «Προφανώς, υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση στο άτυπο μέρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο Πούτιν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του συναδέλφου του να επισκεφθεί φέτος την Κίνα και παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Ενώ η Κίνα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως πιθανός ειρηνοποιός στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η επίσκεψη υπογράμμισε επίσης μια όλο και στενότερη σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου και επικρίθηκε από την Ουάσινγκτον ως παροχή «διπλωματικής κάλυψης» στον Πούτιν.

Ο Πούτιν είπε στον Σι ότι βλέπει με σεβασμό τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Σι, από την πλευρά του, επαίνεσε τον Πούτιν.

Η Μόσχα προωθεί δημοσίως εδώ και μήνες τα σχέδια για την επίσκεψη του Σι, του ισχυρότερου συμμάχου της απέναντι στην αντίθεση της Δύσης στον πόλεμο. Ο Σι έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το Πεκίνο ως ειρηνοποιό στην Ουκρανία, ακόμη και όταν εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι πέτυχε ημερήσιο ρεκόρ στις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύει στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία.

«Η Gazprom παρέδωσε τις ζητούμενες ποσότητες και έθεσε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ για τις ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, πριν από τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ του Σι και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύνοδο κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας από την Κίνα

Οι ηγέτες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας προσκλήθηκαν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Μάιο για την πρώτη σύνοδο κορυφής "Κίνας-κεντρικής Ασίας", καθώς το Πεκίνο ενισχύει το αποτύπωμά του στην περιοχή αυτή, όπου αμφισβητείται η πρώην ρωσική κηδεμονία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα που εστάλησαν ξεχωριστά χθες, Δευτέρα, και σήμερα με αφορμή το Νεβρόζ, παραδοσιακή γιορτή για τον ερχομό της άνοιξης και το Περσικό Νέο Έτος, ο Σι Τζινπίνγκ προσκαλεί τους ηγέτες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν τον Μάιο για την "πρώτη σύνοδο κορυφής Κίνας-κεντρικής Ασίας".

Οι τέσσερις χώρες έδωσαν στη δημοσιότητα το τηλεγράφημα που τους απεστάλη. Το Τουρκμενιστάν, απομονωμένη χώρα και ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου του Πεκίνου, δεν έχει ακόμη προβεί σε ανακοινώσεις.

Αυτά τα αυταρχικά κράτη βρίσκονται μεταξύ των "Νέων Δρόμων του Μεταξιού", ενός τεράστιου σχεδίου υποδομών δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμένων που έχει ξεκινήσει η Κίνα.

Η Ρωσία, η οποία θεωρεί την κεντρική Ασία δικό της πεδίο επιρροής από τα μέσα του 19ου αιώνα, βλέπει τον ρόλο της να αμφισβητείται και την Κίνα, την Τουρκία και τις δυτικές χώρες να εποφθαλμιούν τους παραδοσιακούς περιφερειακούς της συμμάχους.

Η τάση αυτή έχει αυξηθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μολονότι η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς μοχλούς επιρροής.

Τους τελευταίους μήνες, πέραν του Σι Τζινπίνγκ, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχουν επισκεφθεί την κεντρική Ασία.

Επίσης διαδικτυακή σύνοδος κορυφής υπό το σχήμα 5+1, που είχε διοργανωθεί από τον Σι, διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2022 με αφορμή την επέτειο των 30 ετών από την εγκαθίδρυση σινο-κεντρασιατικών διπλωματικών σχέσεων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα τέσσερα τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι παρόμοια, με τον Σι Τζινπίνγκ να εμμένει στην εμβάθυνση των δεσμών ανάμεσα στην Κίνα και την κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Τατζικιστάν, το Khovar, ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει ακόμη ότι "ανυπομονεί να συζητήσει για ένα μεγαλειώδες σχέδιο ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την κεντρική Ασία".

Ωστόσο η αυξανόμενη αυτή επιρροή της Κίνας προκαλεί και κάποιον φόβο και αντίθεση μεταξύ του πληθυσμού, κυρίως στο Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Το ζήτημα της γης, του αυξανόμενου χρέους προς την Κίνα και η καταστολή από το Πεκίνο στην Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων --μουσουλμανική εθνότητα που ζει επίσης στην κεντρική Ασία-- είναι τα

Πηγές: Reuters - AFP - RIA Novosti

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)