to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 13.08.2013

Πολιτική

Προτεραιότητα η προστασία της κατοικίας

Το κύριο άρθρο της «Αυγής»


Η μείωση ή και η εξάλειψη πολλών στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων είναι αναγκαία εξέλιξη μέσα σε μια ύφεση διαρκείας που ρημάζει την οικονομία, διαψεύδει οικογενειακούς προγραμματισμούς και υποτιμά εισοδήματα, αποταμιεύσεις και ακίνητα. Όπως συνέβη και σ' άλλες χώρες, πολλές φορές, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να κληθεί να πληρώσει το κύριο μέρος των ζημιών από τα επισφαλή δάνεια, για τα οποία το ίδιο φέρει την αποκλειστική ευθύνη της απόφασης να δοθούν. Άλλωστε, στην Ελλάδα, μόνο οι τράπεζες αποζημιώθηκαν για τις ζημίες που υπέστησαν από το PSI, παρότι είχαν πρωταγωνιστήσει σε ράλι επικερδών αποδόσεων με τους κρατικούς τίτλους.

Η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επιχειρεί να μπλέξει την κοινή γνώμη σε λεπτομέρειες προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι κατασχέσεις. Είναι συνηθισμένη τακτική των κερδοσκόπων να τυλίγουν τους πελάτες στα λεγόμενα "ψιλά γράμματα".

Είναι ισχυρή η πίεση των ξένων funds που έχουν ψωνίσει σε εξευτελιστικές τιμές πολλά από τα στεγαστικά δάνεια. Το θέμα, όμως, έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Μπορεί από τις ρυθμίσεις να επωφελούνται και κακόπιστοι δανειολήπτες. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών βογκάει από την κρίση. Ολοένα και περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή του δανείου. Ευρύτερα, είναι κοινωνικά άδικο να πληρώνει κανείς για αξίες ακινήτων που σήμερα με την κρίση έχουν εξανεμιστεί. Χρειάζεται λοιπόν ρύθμιση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των τραπεζών και των funds. Είμαστε σε μια κλασική περίοδο, στην οποία είναι αναγκαία η σεισάχθεια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τα "κόκκινα" δάνεια. Η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Καθιστά ασύμφορες τις ρυθμίσεις. Φαλκιδεύει ακόμη και τον νόμο Κατσέλη. Επιδεικνύει μονομερή αυστηρότητα εις βάρος των δανειοληπτών. Και μαζί με τα ξερά ρίχνει στη φωτιά και τα χλωρά!

Η υποτίμηση των αξιών των ακινήτων είναι μια άλλη πλευρά της επιχειρούμενης με το Μνημόνιο εσωτερικής υποτίμησης. Ξεκίνησε με τις περικοπές των μισθών, ενώ τώρα προσλαμβάνει "διαρθρωτικό" χαρακτήρα, καθώς οδηγούμαστε σε καθεστώς δίμηνων συμβάσεων, χωρίς κατώτατο μισθό και χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η επιχείρηση συνεχίζεται με τις απολύσεις στο Δημόσιο και γενικότερα με την άγρια λιτότητα που διαλύει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα χαράτσια στα ακίνητα αποδεικνύονται μόνιμα. Και τώρα, ήρθε η ώρα για την πτώση των τιμών των ακινήτων. Άλλη μια "φούσκα" σπάει με διατάξεις εις βάρος της κοινωνίας κι όχι των τραπεζών και των κατασκευαστών, που είχαν εγκαθιδρύσει σύστημα αυτοτροφοδοτούμενης αύξησης της τιμής των ακινήτων.

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών και της επαπειλούμενης επιδρομής με κατασχέσεις και εξώσεις από τις κατοικίες μπορεί και πρέπει να ενεργοποιήσει την κοινωνική αντίσταση, να προκαλέσει ανάφλεξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Να μην υπάρξουν αρνητικά τετελεσμένα! Η προστασία της κατοικίας πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)