to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:44 | 11.11.2015

Πολιτική

Πρόταση της Φ. Γεννηματά για ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης, υποδοχής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Ενα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης, υποδοχής και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, δυο βασικών χωρών υποδοχής, πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , Φώφη Γεννηματά, στην παρέμβαση της στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στη Μάλτα, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό. "Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα", ανέφερε η κ. Γεννηματά τονίζοντας τις αντιξοότητες που οδηγούν σε θανάτους παιδιών και ηλικιωμένων στα νερά του Αιγαίου.


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε συγκεκριμένα να οργανωθεί και να ξεκινήσει καμπάνια που θα γίνει στα παράλια της Τουρκίας με ευθύνη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για να πειστούν οι πρόσφυγες να μη προχωρήσουν στο επικίνδυνο ταξίδι επισημείνοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Τουρκίας .

Κατά την κ. Γεννηματά το πρόγραμμα θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και θα συμπληρώνει την ήδη Επίσης ζήτησε την ενημέρωση των προσφύγων για την ανεπάρκεια των δομών υποδοχής στις χώρες προορισμού. "Δεν κλείνουμε την πόρτα αλλά λέμε την αλήθεια", είπε . Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνεται ενημέρωση σε άμεσο χρόνο για την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης σε σχέση με τις κενές θέσεις ανά χώρα καθώς και για το πότε ένα ταξίδι θεωρείται ασφαλές και τα προβλήματα που συνεπάγεται.

"ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ να δημιουργηθεί ασφαλής οδός -και με αερογέφυρα- προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εγκύους, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες. Για την ασφαλέστερη σε πρώτη φάση συνένωση των οικογενειών ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. Κανένα παιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου", τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε επιπλέον για την Ελλάδα γενναία οικονομική Ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να αναλάβει το δικό της δυσανάλογο μερίδιο ως χώρα πρώτης υποδοχής στην υπόθεση των προσφύγων για να εφαρμοσθεί συνολικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

"Έφτασε η ώρα για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου", ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να λάβει υπόψιν ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταραχθεί η Κοινωνική Συνοχή σε χώρες σαν την Ελλάδα, διευκρινίζοντας: "Δεν συμψηφίζουμε το προσφυγικό, με την εφαρμογή του Προγράμματος εξόδου από την κρίση".

Πρότεινε τέλος τη δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Υποδοχής Προσφύγων με βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή και την ένταξη και τη συνεννόηση των δημάρχων, ώστε να γίνει αναλογικός και βιώσιμος επιμερισμός των προσφύγων αποφεύγοντας την γκετοποίηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)