to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 12.11.2021

Πολιτική

Με 142 «υπέρ» η εξεταστική για λίστες Πέτσα και Opinion Poll

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll έλαβε 142 «υπέρ» - Σημαντική κοινοβουλευτική ήττα της ΝΔ - «Η κυβέρνηση κάνει πάρτι με τα λεφτά του δημοσίου την ώρα που οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας - Απών στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Υπερψηφίστηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μέσω δημοσκοπήσεων και κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΜΕ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εξεταστική αναφορικά με για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll έλαβε 142 θετικές ψήφους (ψήφισαν 249 βουλευτές), γεγονός που αποτελεί σημαντική κοινοβουλευτική ήττα για τη Νέα Δημοκρατία.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση κάνει πάρτι με τα λεφτά του δημοσίου την ώρα που οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα

«Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό, η αρχή γίνεται σήμερα εδώ στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει με τη σύμπλευση ολων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μίλησε για βιασμό της αλήθειας και της λογικής από την κυβέρνηση, στις πλάτες μιας κοινωνίας που υποφέρει, για «πάρτι διαφθοράς» στις πλάτες μιας φοβισμένης κοινωνίας. Τόνισε δε ότι πρόκειται όχι μόνο για θέμα πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αλλά κυρίως για θέμα ηθικής, καθώς είναι βαθύτατα ανήθικο αυτό που έκανε η κυβέρνησης. «Είναι καιρός να λυτρωθεί η πατρίδα μας από την πιο κυνική, επικίνδυνη κυβέρνηση στη μεταπολίτευση», τόνισε καταληκτικά ο Αλ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση για δεύτερη Εξεταστική, όπως αρχικά είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα κάνει, ωστόσο στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης επανέφερε το αίτημα για «χρονική διεύρυνση» του έργου της εξεταστικής. Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναμένεται να ψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) ενώ και η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, να υπερψηφίσει την πρόταση. Έτσι, η πρόταση αναμένεται να συγκεντρώσει 141 ψήφους, τη στιγμή που απαιτούνται 120. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8.

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στη σημερινή συζήτηση

Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης

Διόλου τυχαίο, παρατηρεί η Αυγή, δεν πρέπει να θεωρείται ότι η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ύστερα από πολλές αναβολές θα γίνει την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Παρίσι για την διεθνή διάσκεψη που οργανώνει η γαλλική προεδρία για τη Λιβύη. Έτσι δεν θα αναγκαστεί να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Χρονική διεύρυνση ζήτησε η ΝΔ στην έναρξη της συνεδρίασης

Αίτημα χρονικής διεύρυνσης του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2015 έθεσε η ΝΔ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, πρόταση που απορρίφθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ με αφορμή το γεγονός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραμένει απομονωμένος και εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του με την άρνησή του να διευρυνθεί χρονικά ο έλεγχος χρηματοδότησης στα Μέσα και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων σε μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο».    Την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης.

Γ. Κατρούγκαλος: «Λίστα Μητσοτάκη, όχι λίστα Πέτσα. Φοβάται τον έλεγχο και την αλήθεια η Νέα Δημοκρατία»

Μιλώντας ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση εξεταστικής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «λίστα Μητσοτάκη» τη λίστα Πέτσα.

Και αυτό γιατί η προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση έχει μια διπλή σκοπιμότητα: αφενός να φιλοτεχνήσει ένα πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, πολλές φορές με φαιδρότητα που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία: «Μωυσή», «τσιτάχ», «αστερισμός», «Τσώρτσιλ», «Κέννεντι» έχει χαρακτηριστεί από τα καθοδηγούμενα μέσα.

Αφετέρου, να παράγονται πληθωρικά “fake news” τα οποία δεν θα ελέγχονται ως προς την αναλήθεια τους, όπως πρόσφατα η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στην διάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη το Νοέμβρη του 2018. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν που είχε αποτύχει να λάβει σχετική πρόσκληση για τις δύο επόμενες συνόδους της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ φοβάται τον έλεγχο, γιατί φοβάται την αλήθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και η μήνυση που έχουν καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου 48 πρόσωπα, δημοσιογράφοι, καθηγητές Πανεπιστημίων, καλλιτέχνες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για κακουργηματική απιστία για το ίδιο θέμα εδώ και έξη μήνες δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην πλήρη έλλειψη κριτηρίων και διαφάνειας της διανομής του δημόσιου χρήματος της λίστας Μητσοτάκη-Πέτσα. Χρήματα πήραν μέσα που έκλεισαν ή σάιτ που δεν υπάρχουν. Ενδεικτικά ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα FM που δεν εξέπεμπε πλέον πρόγραμμα. Συνολικά 239 ιστότοποι που έλαβαν χρήματα δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Online ΜΜΕ το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό ακριβώς τη ρύθμιση της.

«Πώς έκριναν», αναρωτήθηκε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ότι πρέπει να πάρει χρήματα ο κ. Μένιος Φουρθιώτης για δύο ιστοσελίδες, από τις οποίες η μία ανενεργή, και όχι ο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος; Λιγότερο από 1% των χρημάτων πήγαν σε αντιπολιτευτικά μέσα. Για παράδειγμα, η “Εφημερίδα των Συντακτών” έλαβε 30.000 ευρώ για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 για την ιστοσελίδα της, ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με σαφώς μικρότερη απήχηση έλαβαν μεγαλύτερα ποσά. Για παράδειγμα, ο “Φιλελεύθερος” έλαβε 60.000 ευρώ για την εφημερίδα -που λίγο μετά έκλεισε- και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα liberal.gr. Στην μόνη περίπτωση για την οποία ο κ. Πέτσας έδωσε εξηγήσεις για τη μη χρηματοδότηση, της εφημερίδας Documento, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι έγινε για πολιτικούς λόγους, «τιμωρήθηκε» επειδή είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση!

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής καταγγελίες της Διεθνούς Ένωσης δημοσιογράφων «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που είναι ο φορέας που συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα ελευθεροτυπίας.

Η έκθεση της πρώτης με τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» αναφέρει ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (…) άμεσα ή έμμεσα, θέλει να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση». Κατά το δεύτερο, «αντί να βασίζονται στις αρχές της αντικειμενικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, φαίνεται ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθησαν ποια μέσα θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη στόχευαν να τιμωρήσουν τα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις που δεν κολακεύουν την κυβέρνηση». Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου απηύθυνε ερώτημα στην Επίτροπο σχετικά με την λίστα Πέτσα και την σκανδαλώδη κατανομή των πόρων στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της πρότασης εξεταστικής, για τις δημοσκοπήσεις,  ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στρέφεται συλλήβδην κατά των εταιρειών. Θέλει, όμως, να εφαρμόζεται ο νόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία αυτορρύθμισης που προβλέπει ο νόμος του 2007, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες οι εταιρείες υποτίθεται ότι διενεργεί τον έλεγχο. Ο νόμος έμεινε κενό γράμμα. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ενεργοποίησης αυτής της ρύθμισης. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, χωρίς αποτέλεσμα, από την Επιτροπή Θεσμών να εξεταστεί μία περίπτωση δημοσκόπησης, η οποία αντέφασκε έντονα με πρόσφατη, τότε, αντίθετη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου και για την οποία είχαμε και αμφιβολίες για το εάν καν έγινε. Δεν είμαστε οι μόνοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα με το κατά πόσο η εταιρεία αυτή λειτουργεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και τις τεχνικές, που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και το ΚΙΝΑΛ έχει διατυπώσει παρόμοιες αμφιβολίες. Και υπήρξε ανοίκεια επίθεση του εκπροσώπου της εταιρείας OPINION POLL, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που χαρακτήριζε την κριτική της αναληθή, ασυνάρτητη.

«Δυστυχώς, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φαίνεται ότι δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για τον τόπο στα μέτωπα της πανδημίας ή της οικονομίας, είστε επικίνδυνοι και στα θέματα της δημοκρατίας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα πια να φύγετε!».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση Θεοχάρη

Τα κόμματα επέκριναν την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, με την έναρξη της συνεδρίασης και πριν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στην αντιπρόταση της ΝΔ για τη διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών μέσα από την πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 και η εντολή στην επιτροπή να είναι με γλώσσα ουδέτερη», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Υποκριτική ενέργεια, που επιχειρεί να υπονομεύσει την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν την παρέμβαση του κ. Θεοχάρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μολονότι Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επανέλαβαν τη θέση τους για εξέταση της περιόδου και προ του 2019.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε πως η ΝΔ αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τον τόπο, στα θέματα της οικονομίας και της πανδημίας, αλλά επικίνδυνη και στα θέματα της δημοκρατίας. Ο βουλευτής καταλόγισε στη ΝΔ δυσανεξία στην αλήθεια και τόνισε ότι η ΝΔ φοβάται, γι' αυτό υπήρξε αυτή η τοποθέτηση από την πλευρά του κ. Θεοχάρη.

Β. Κεγκέρογλου: Διαφάνεια παντού και για όλους

  
Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, (1) θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση,(2) θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και(3)θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπαγορεύεται από την πολιτική μας θέση των τελευταίων ετών για «όλα στο φως», ψηφίζοντας και εξεταστικές που αφορούν ακόμα και δικές μας περιόδους και στελέχη μας, σε αντίθεση με τη ΝΔ όπως απέδειξε σήμερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που «αρνούνται τη διαφάνεια κρυπτόμενοι πίσω από γκρίζες δικαιολογίες. Έλεος πια με τους δυο σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας ότι «δεν χωρούν πλέον τακτικισμοί, αλλά ξεκάθαρες τοποθετήσεις».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)