to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 30.01.2022

Πολιτική

Μετά το τριήμερο σφυροκόπημα: Απομονωμένη η ΝΔ καταψήφισε την πρόταση μομφής, «παρών» από τον Μπογδάνο

Έντονο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια τριήμερη συζήτηση που αποκάλυψε την «απάτη» του επιτελικού κράτους - Με ψήφους μόνο των βουλευτών της ΝΔ καταψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 142 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, 156 κατά, ενώ υπήρξε κι ένα «παρών», από τον μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ, Κ. Μπογδάνο


(φωτ. Εurokinissi)

Με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνταχθεί με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην ονομαστική ψηφοφορία. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε με ολομέτωπηεπίθεση και κριτική την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέτωπο της πανδημίας, της ακρίβειας αλλά και την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους στην κακοκαιρία «Ελπίδα» που ταλαιπώρησε χιλιάδες πολίτες.

156 κατά, 142 υπέρ, «παρών» ο Μπογδάνος

Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, απορρίφθηκε με ψήφους 156 κατά, 142 υπέρ και 1 παρών, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, επί 299 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ υπήρξαν και 1 "παρών" του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου.

Σημειώνεται ότι απουσίαζε από την ψηφοφορία η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, "πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών".

Όπως είπε, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά την τριήμερη συζήτηση έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές. Σημειώνεται επίσης, ότι η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 28/1) ολοκληρώθηκε στις 03:30 πμ, "λίγο πριν το λυκαυγές", όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 29/1) ολοκληρώθηκε στις 03:45 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η τρίτη ημέρα (Κυριακή, 30/1) ολοκληρώθηκε στις 20:30, οπότε και άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία.-

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Κυριακής:

******

Οι εξελίξεις του Σαββάτου

Θυμίζουμε ότι, το Σάββατο 29/1 στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε εξηγήσεις απευθείας από τον κο Σκέρτσο και να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συσκέψεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Πριν καλά καλά ο κος Σκέρτσος απαντήσει, έσπευσε να πάρει το λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κα Αραμπατζή, για να αποκαλύψει ότι βεβαίως και υπάρχουν πρακτικά. Ενώ ο ένοχος υπουργός αμέσως μετά έκανε τον Κινέζο, λέγοντας ότι αγνοεί την ύπαρξή τους.

Οι υπουργοί της ΝΔ - ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης χθες περιφερόταν ανέμελος στο εντευκτήριο της Βουλής και σήμερα... μπαινοβγαίνει στη συνεδρίαση - προσπαθούν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους από τα εφ' όλης της ύλης πυρά της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να παρουσιάσουν μια εικόνα «όλα καλώς καμωμένα» σε όλους τους τομείς, χωρίς να λείπουν καθόλου τα αλληλοκαρφώματα όπως αυτό από τον υπ. Προστασίας Τάκη Θεοδωρικάκο που άφησε σαφέστατες αιχμές για το φιάσκο του χιονιά κατά του Χρ. Στυλιανίδη-

Σκληρή αντιπαράθεση προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29/1 με παρέμβαση του πρωθυπουργού μετά την ομιλία του άφαντου υπουργού Στυλιανίδη. O Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο λέγοντας πως «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον μεσίτη της Αττικής Οδού», ενώ κάλεσε τη κυβέρνηση να δώσει τώρα τα πρακτικά των κρίσιμων συσκέψεων.

«Δεν είναι μόνο η Αττική Οδός. Πότε έκλεισαν Κατεχάκη και Μεσογείων;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη παρέμβαση στη Βουλή

«Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών» όπως επισήμαιναν και στη γραπτή πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Δείτε και διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις τους εδώ

Ό. Γεροβασίλη: Η μομφή πράξη υπευθυνότητας απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το Ανεύθυνο

«Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό. Ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε μεταξύ άλλων η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία στάθηκε ιδιαίτερα και στο σημαντικό έργο για τη Πολιτική Προστασία που δρομολογήθηκε επί κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Γεροβασίλη:

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουμε δει κυβερνήσεις προβληματικές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εδώ όμως, η Κυβέρνηση αυτή, της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Με το προκάλυμμα που το βάφτισε «επιτελικό κράτος» έφτιαξε την Αρχή ενός ανδρός στο Μαξίμου κι «ευνούχισε» όλα τα επίπεδα της διοίκησης. Από το χαμηλότερο στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης, το Κράτος εδώ και δυόμισι χρόνια έχει παραλύσει.

Από την υγειονομική κρίση μέχρι την ενεργειακή κρίση. Από την πανδημία μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Η χώρα θρηνεί κάθε μέρα εκατό νεκρούς. Πάνω από 40 νεκροί από φυσικές καταστροφές στη θητεία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Ζητήσαμε εκλογές γιατί η ανοχή είναι συνενοχή και συνένοχοι με την Κυβέρνηση δεν θα γίνουμε στο καθημερινό έγκλημα. Η Πρόταση Μομφής είναι πράξη Υπευθυνότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί το ανεύθυνο.

Έκανε η Νέα Δημοκρατία και οι Υπουργοί της ό,τι καλύτερο μπορούσαν; Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε την πολυτέλεια για σύγκρουση απόψεων πια. Αυτή η Κυβέρνηση, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί νέα προβλήματα. Για την Κυβέρνηση λύση είναι η διάλυση. Η φωτιά σβήνει …στη θάλασσα. Το χιόνι το απομάκρυνε …ο ήλιος και πάει λέγοντας.

Η Κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε ανάλγητη για τον ανθρώπινο πόνο. Αδιάφορη για τα προβλήματα της κοινωνίας. Ανίκανη να διοικήσει και να κάνει όσα προβλέπονται σε ένα κράτος Δικαίου.

Με επιστροφή στα παλιά καλά: απευθείας αναθέσεις, σε δουλειές (τις γνωστές «δουλίτσες») με κολλητούς, κουμπάρους κτλ, σχέσεις διαπλοκής, διώξεις στην ερευνητική δημοσιογραφία και αρχειοθέτηση σκανδάλων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν. Οι παραγωγοί στους δρόμους. Τα όνειρα των νέων ανθρώπων συνθλίβονται στις κομματικές λίστες των μετακλητών υπαλλήλων της κυβέρνησης.

Έρχομαι στο τελευταίο τριήμερο. Κοιτάξτε:

Από όλες τις φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, η χιονόπτωση είναι η πιο διαχειρίσιμη φυσική καταστροφή. Όχι μόνο γιατί μετεωρολογικά μπορεί να προβλεφθεί αλλά υπάρχει και περιθώριο για προληπτικές ενέργειες. Εν προκειμένω: Έγιναν συσκέψεις σε ανώτερο επίπεδο κτλ. Τί αποφασίστηκε εκεί; Προφανώς, δεν αποφασίστηκε τίποτα! Καμία ενέργεια.

Πρακτικά: Πότε θα αποφασιστεί ποιος έχει δίκιο, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος πριν, η κα Αραμπατζή ή ο κ. Σκέρτσος; Η κα Αραμπατζή είπε ότι υπάρχουν πρακτικά (απ’ τη σύσκεψη), ο κ. Σκέρτσος είπε δεν ξέρει, ποιος ήταν παρών, ποιος δεν ήταν. Ήταν παρών ο κ. Σκέρτσος; Δεν ξέρουμε. Όμως τα πρακτικά αυτά θα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια. Και όχι για εμάς. Αλλά για όλους τους χιλιάδες ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνευσε η ζωή τους.

Δεν αρκούν οι συγγνώμες. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Έγιναν ασκήσεις ετοιμότητας σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο; Προφανώς όχι. Έγιναν προληπτικές δράσεις; Προφανώς όχι. Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Γιατί δεν προστατεύθηκαν κρίσιμες υποδομές; Π.χ νοσοκομεία.

Από την προηγούμενή μου εμπειρία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικά έμπειροι επιχειρησιακοί παράγοντες στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στο στρατό, που διαθέτουν και τη γνώση και την εμπειρία. Γιατί παροπλίστηκαν;

Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όλο αυτό και σε όλες τις φυσικές καταστροφές και τις κρίσεις μέχρι τώρα που έχει περάσει η χώρα; Είπε ότι συνέστησε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα. Τοποθετήθηκε Υπουργός. Μάλιστα. Από κάτω; Υπάρχει τίποτε από κάτω; Κάτι καινούριο που προστέθηκε; Η απάντηση είναι όχι. Το Υπουργείο είναι πρόσχημα. Οι επιχειρησιακοί έχουν παροπλιστεί από μια κυβέρνηση που κινείται με πολιτικό γνώμονα, υπερτιμώντας τον εαυτό της, αλλά και υποτιμώντας το επιχειρησιακό σκέλος.

Κι επειδή άκουσα πολλά εδώ από χτες:  ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους για την πολιτική προστασία, ότι εξασφάλισε εναέρια μέσα κλπ, να ενημερώσω -και τους βουλευτές της ΝΔ- τα εναέρια μέσα που διαθέτει σήμερα η χώρα έχουν τη δική μου υπογραφή, ήταν για τρία χρόνια. Δεν είναι της ΝΔ έργο τα αυξημένα εναέρια μέσα. Το 112 επί  ΝΔ απεντάχθηκε, έμεινε χωρίς χρηματοδότηση. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ επανεντάχθηκε το 112 στο ΕΣΠΑ και  μπήκε σε πιλοτική λειτουργία, το βρήκε σε αυτό το σημείο η ΝΔ το 2019.

Ψεύδη, υποκριτική μεταμέλεια. Θυμίζω και τις Πρέσπες-παρένθεση-εδώ.

Συγγνώμη για τις φωτιές, τις πλημμύρες, το χιόνι, συγγνώμη που ήταν απόντες την ώρα της κρίσης.

Μάθαμε δε εκ των υστέρων, από δημοσιεύματα, ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ενεργή εργολαβία αποχιονισμού. Μάθαμε ότι δεν είχε σύμβαση προμήθειας αντιπαγετικού αλατιού, που έπρεπε να δώσει και στους Δήμους.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό σε ρόλο μεσάζοντα να ‘ντιλάρει’ και να κοστολογεί με μία εταιρεία για την έκθεση σε κίνδυνο ζωής των συμπολιτών μας στην Αττική Οδό. Άρρωστοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, εγκλωβισμένοι στο χιόνι για ώρες. Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μέχρι και σήμερα.

Κοιτάξτε, εκτός των άλλων η κυβέρνησή σας, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είχε την πολυτέλεια να έχει έτοιμο νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ κατατεθειμένο στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία, για την Ίδρυση του Εθνικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας.

Προβλέπαμε αναμόρφωση των Μονάδων Συντονισμού σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης. Προβλέπαμε προτυποποίηση των διαδικασιών: Πρωτόκολλα Συντονισμού μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων. Αυτή τη λέξη την έβαλε χθες στο στόμα του ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια και σήμερα το λένε και κάποιοι στις τοποθετήσεις τους. Αυτός ο νόμος είναι δυόμιση χρόνια κατατεθειμένος στη Βουλή.

Προβλέπαμε μηχανισμό σπονδυλωτό, με αυτοτελή τμήματα πολιτικής προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους. Οι Συντονιστές έκτακτης ανάγκης να μην ορίζονται ούτε αιρετοί ούτε μετακλητοί, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτοί που έχουν τη θεσμική μνήμη και είναι στο πεδίο: δηλαδή οι επικεφαλής των τμημάτων και αυτοτελών διευθύνσεων πολιτικής προστασίας. Η φιλοσοφία της πρότασης ήταν η οργάνωση αυτοτελών συντονιστικών κέντρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με διαρκή λειτουργία.

Οκτάμηνη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Πήραμε θετικά σχόλια και από την ΚΕΔΕ και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι μια δουλειά της χώρας, δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ προσωπική υπόθεση. Τι έκανε η ΝΔ; Έφερε τον Φεβρουάριο του 2020, έναν δικό της νόμο, τον οποίο ως ανεφάρμοστο, ένα μήνα μετά, στις 13 Μαρτίου, τον έβαλε σε αναστολή. Δεν πήρε εναέρια μέσα, δεν έστησε το υπουργείο, δεν νομοθέτησε. Δηλαδή τι έκανε; Τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις έως τώρα κρίσεις. Έχει παροπλίσει τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και τους επιστήμονες. Φάτε τεχνολογία αντί για παντεσπάνι, λένε οι επιτελείς και κερνάνε αέρα ψηφιακών υπηρεσιών.

Και το άλλο που ακούσαμε είναι ότι η Κυβέρνηση αποζημιώνει άμεσα αλλά αναφερόμενη στο διχίλιαρο της Αττικής Οδού. Ο λαός ξέρετε πώς το λέει αυτό; Με ξένα κόλυβα! Βεβαίως και θα ήταν ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει και ανεξάρτητα από τον ιδιώτη. Και δεν έχει νομοθετήσει η ΝΔ γι’ αυτό, όπως λέει για να θολώσει τα νερά. Η ευθύνη του κράτους να αποζημιώσει ισχύει στη χώρα από το 1946 (άρθρο 105 εισαγωγικού νόμου του αστικού κώδικα για την ευθύνη του κράτους).

Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό. Ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης.

Σας ευχαριστώ.

Ευ. Τσακαλώτος: Οι πολιτικές σας δημιουργούν ανασφάλεια, ανισότητες και προβλήματα στη δημοκρατία

Κυρίες και κύριοι αν ήταν να δώσω έναν τίτλο αυτός θα ήταν «Τι θέλετε να μάθετε για τον νεοφιλελευθερισμό και φοβάστε να ρωτήσετε».

Το λέω αυτό γιατί άκουσα τον κ. Θεωδωρικάκο  και τον κ. Καιρίδη να λένε ότι δεν εφαρμόζουμε νεοφιλελεύθερη πολιτική, αφού δώσαμε τόσα χρήματα για την υγειονομική κρίση, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις κλπ.

Μάλλον χρειάζεται να φτιάξω μια σύνοψη της βιβλιογραφίας ειδικά για τον κ. Θεοδωρικάκο. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός θέλει μικρό κράτος. Μπορεί να έχει μεγάλες δαπάνες για άμυνα, για καταστολή, για τις επιχειρήσεις. Τι κάνει ο νεοφιλελευθερισμός; Είναι ένα σύστημα που παράγει πολιτικές που αποφεύγουν να συρρικνωθεί το κέρδος σε πεδία κερδοφορίας όπως η υγεία και η παιδεία. Και νομοθετεί και επιβάλει μέτρα για να μην μπορούν οι πολίτες, τα κινήματα και η πολιτική να ανατρέψουν τα αποτελέσματα της αγοράς.

Οι πολιτικές να είναι κάτω από την αγορά. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές που την ανατρέπουν.​

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει καμία σχέση με μεγάλο η μικρό κράτος, και βεβαιως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ασφάλεια των πολιτών, στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των μεσαίων στρωμάτων.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης αποτύχατε παντού.

Προεκλογικά είχατε δώσει κάποιες υποσχέσεις.

Είχατε υποσχεθεί ασφάλεια.

  • Νοιώθει κανείς ασφάλεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν δεν επενδύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας; Στην περιφέρεια απογυμνώνετε τα κέντρα υγείας και υπερφορτώνετε τα νοσοκομεία. Γενικευμένη ανασφάλεια που δεν μπορείτε να ανατρέψετε γιατί δεν θέλετε, γιατί αν το κάνατε οι δικοί σας άνθρωποι δεν θα έβγαζαν χρήματα.

Βέβαια για εκείνους που πραγματικά στηρίζετε και όχι αυτούς που απευθύνεστε μικρό το κακό.

Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που μειώσατε τους φόρους.  Και ευνοήσατε κατά 11 ευρώ για κάποιον που παίρνει ένα χιλιάρικο και κατά 275 ευρώ για κάποιον που παίρνει 5 χιλιάρικα. Φυσικά ο δεύτερος μπορεί να καλύψει την αύξηση τιμών αλλά ο πρώτος όχι. Ακόμα και αν ήταν η ίδια ποσοστιαία μείωση πάλι δεν θα κάλυπτε την αύξηση των τιμών με τον ίδιο τρόπο και για τους δύο.

Είχατε υποσχεθεί πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

  • Και καταργήσατε το 8ωρο, τον βάσιμο λόγο απόλυσης, τα εργασιακά δικαιώματα, το ΣΕΠΕ.
  • Και έτσι ακόμα και όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας θα είναι θέσεις μη ποιοτικές, χωρίς προοπτική, χωρίς ασφάλεια

Βέβαια για εκείνους που πραγματικά στηρίζετε και όχι αυτούς που απευθύνεστε μικρό το κακό. Όπως με το φοβερό παράδειγμα σας για το brain gain που είναι ένας γιος βιομηχάνου που επέστρεψε για να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του.

Είχατε υποσχεθεί ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων

Αλήθεια τώρα;

  • Τα μεσαία στρώματα ενισχύετε με την διαχείριση των ΕΣΠΑ και των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης; Όταν για παράδειγμα τα παιδιά τους που δούλευαν σε μελετητικά γραφεία είδαν την απόφαση ότι δεν θα πληρωθούνε γιατί υπάρχει αναστολή πληρωμών 1 δις
  • Τα παιδιά των μεσαίων στρωμάτων νομίζετε μπορούν να βρούνε σπίτι; Πόσοι τριαντάρηδες κοιμούνται ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο;

Βέβαια για εκείνους που πραγματικά στηρίζετε και όχι αυτούς που απευθύνεστε μικρό το κακό. θα βρούνε σπίτι τα παιδιά τους και προφανώς θα τους βοηθήσετε με τις αλλαγές στις γονικές παροχές που κάνετε.

Είχατε υποσχεθεί λογοδοσία  του επιτελικού κράτους.

Τώρα εδώ αγγίζουμε τη σφαίρα του σουρεαλισμού.

Το επιτελικό κράτος το δικό σας είναι εισαγωγή στη μεταδημοκρατία:

Όπου το κράτος δεν προσπαθεί να συμβιβάσει τα διάφορα συμφέροντα, και το καλύπτετε αυτό με άλλους συμβούλους και παρασυμβούλους που ασχολούνται με την επικοινωνία. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για γεφυρώσετε το τι θέλετε να κάνετε και τι θέλουν οι πολίτες.

Αποτυγχάνετε σε όλα αυτά γιατί δεν έχετε καταλάβει ότι οι κρίσεις δεν είναι προσωρινές και για αυτό δεν αντιμετωπίζετε καμία.

Και επειδή έχει αλλάξει ο κόσμος δεν μπορείτε να γυρίσετε στην κανονικότητα που νομίζετε.

  • Γιατί οι πολιτικές σας δημιουργούν ανασφάλεια,
  • Γιατί οι πολιτικές σας δημιουργούν ανισότητες
  • Γιατί οι πολιτικές σας δημιουργούν πρόβλημα στη δημοκρατία

Έχετε διπλό πρόβλημα.

Αφενός λέτε ότι θα γυρίσουμε στην κανονικότητα. Ξεχνάτε ότι οι κρίσεις δεν είναι παροδικές, είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πολιτικών που εσείς δεν θέλετε να τις αλλάξετε. Και έτσι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα

Αλλά ακόμη και να μπορούσαμε να γυρίσουμε, η παλιά κανονικότητα δεν είναι επιθυμητή σε κάθε περίπτωση, γιατί δημιουργούσε:

  • Ανάπτυξη μη βιώσιμη
  • Ανάπτυξη με στρεβλό παραγωγικό μοντέλο
  • Ανάπτυξη με πρωτόλειο κοινωνικό κράτος, με ανισότητες

Και εδώ φαίνεται πόσο διαφορετική είναι η δική μας πρόταση, εμείς δεν θέλουμε να πάμε πίσω αλλά μπροστά.

  • Για μας κανονικότητα σημαίνει να μπορείς να έχεις αξιοπρεπή μισθό, να μην τελειώνει στις 20 του μήνα μόνο για τα βασικά. Για αυτό εμείς λέμε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Για μας κανονικότητα σημαίνει να μην φοβάσαι να ανοίξεις τους λογαριασμούς. Για αυτό εμείς λέμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ.
  • Για μας κανονικότητα σημαίνει να μην μένουν οι 30ρηδες στο παιδικό δωμάτιο. Για αυτό λέμε ότι χρειάζεται μια συνεκτική στεγαστική πολιτική με αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και δημιουργία κοινωνικής στέγασης.
  • Για μας κανονικότητα σημαίνει ασφάλεια στην εργασία. Για αυτό λέμε ενίσχυση του ΣΕΠΕ, κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Για μας κανονικότητα είναι να έχεις αρκετές ΜΕΘ, να έχεις ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για αυτό εμείς λέμε γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (σύγκλιση με το μέσο  όρο δημοσίων δαπανών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ανισοτήτων), με προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα υγείας.

Αυτές οι προτάσεις, και άλλες πολλές που θα μπορούσα να σας πω δείχνουν μια άλλη κατεύθυνση.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι η πρόταση μομφής το μόνο που κατάφερε είναι ότι έδωσε την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να συσπειρωθεί.

Όμως, αν και εφόσον εμείς οι Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις συμφωνούμε σε κάποιες προτάσεις, δεν είναι στο χέρι μας συσπειρωθούμε εμείς, να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τις καταστροφικές υπάρχουσες πολιτικές; Δεν είναι στο χέρι μας να συζητήσουμε; Δεν παίζουμε μπάλα εμείς;

Αν όμως έχει δίκιο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, και το μόνο κέρδος είναι η συσπείρωση της ΝΔ, τότε θα φταίμε όλοι, που δεν φεύγει αυτή η κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)