to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 05.11.2014

πηγή: tvxs.gr

Διεθνή

Πρόταση για 301 φορές ισόβια στους υπαίτιους της τραγωδίας στη Σόμα

Οι δίκες τους αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία


Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα για το δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα, το πιο θανατηφόρο στην ιστορία της Τουρκίας, ζήτησαν να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε στελέχη της εταιρείας που το διαχειρίζεται, όπως ανέφερε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Η εισαγγελία της Αχισάρ, στη δυτική Τουρκία, ζήτησε να επιβληθεί η ποινή των 301 φορών, ο αριθμός των ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, ισόβια σε οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας Soma Komur, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, διευκρίνισε η εφημερίδα Χουριέτ.

Είκοσι εννέα ακόμη στελέχη της εταιρείας, που κατηγορούνται επίσης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές από δύο χρόνια φυλάκιση ως 15 έτη κάθειρξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δίκες τους αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στις 13 Μαΐου μια έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο αυτό κοντά στην πόλη Σόμα προκάλεσε τον θάνατο 301 ανθρακωρύχων, η πλειονότητα των οποίων πέθανε αφού εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι μαρτυρίες πολλών εργαζόμενων και τεχνικές εκθέσεις έφεραν στο φως μια σειρά παραλείψεων στον τομέα της ασφάλειας, κυρίως την έλλειψη ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο, η οποία κατηγορήθηκε ότι θυσίασε την ασφάλεια των εργαζομένων για το κέρδος, αρνείται ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για το δυστύχημα.

Παρά τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση για να ενισχύσει την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων, πολλά νέα δυστυχήματα έχουν σημειωθεί σε ορυχεία της Τουρκίας μετά από αυτό στη Σόμα.

Στις 28 Οκτωβρίου μια στοά του ανθρακωρυχείου Ερμενέκ στη νότια Τουρκία πλημμύρισε, παγιδεύοντας σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων 18 εργαζόμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος συντονίζει τις εργασίες διάσωσης, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να αποχωματώσουν όλη τη στοά. «Έχουμε απομακρύνει τα τρία τέταρτα του νερού και της λάσπης, όμως χρειάζεται ακόμη χρόνος», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)